Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Selkäsaunaa ja inspiraatiopumppia

Jumppari nukahti seisaalleen, ja kuvanoton jälkeen lattia lainehti vedestä.

Wakawanha Samsung pärähtää soimaan klo 06.20. Kymmenen minsaa aikaa polkaista aamusalille. Tälläkään kertaa yhtään mummoa ei jää alle ja muutenkin liikennevaloista suhataan läpi melkein vihreillä. Vedet pulloon, rushit sekaisin ja päänuppi kirkkaaksi päivän selkätreeniä varten. Minna porhaltaa jo pukkarista ulos. Dieetin jälkeen pönttö on kirkastunut hänelläkin, ja aamuvarhaiselle on laadittu selkeästi selälle selvät sävelet.

Otetaan maastaveto heti alkuun alta pois. Nyt pyydämme jotain viisaampaa lukijaa kertomaan, jos (ja vain jos) tekniikassa on parantamista. Tarkoituksena siis vääntää romanialainen variaatio. Alla oleva jumppari starttaa liikkeen niin, että koukistaa polvista reilusti, peppu pitkälle taakse, selkä mahdollisimman suorana, hartiat takana, pieni jännitys lapojen välissä ja jättää alhaalla painon hitusen irti lattiasta ja pitää alhaalla pitoasennossa hetken. Siitä sitten hallitusti tanko mahdollisimman suorana pystyakselilla liikkuen ylös. Liike tuntuu alaselässä ja pakaroissa. Mitä hyvää, mitä huonoa? (Antakaa hampurilaispalaute: ensin naminamihöttö, sitten sitkeä, paha, pakollinen pihvi ja loppuun hyvän mielen höttöä.)

FASTin treeniblogeista ehdoton ykkösstalkkaussivumme on Hulkki: Kun tuollainen voimapainotteisempi etureisien kiusaus oli saatu alta pois, siirryttiin kunnon hapotukseen ja Time Under Tension -painotteiseen jumppaan, eli 5 liikkeen jättiläissarjoja kolme rundia.
Kolme pitkää settiä askelkyykkykävelyä pitkin salia loppuun, ja koska vielä tuntui että voisi vähän jotain tehdä niin otin yhden strip setin reisiojennuksessa. Alkuun siis paino, jolla taisin saada 4 tai 5 toistoa, ja siitä sitten parin sekunnin välilevoin rest/pausesettejä kunnes yhtään toistoa ei enää tule. 5 kg pakasta painoa pois, ja homma uudestaan niin monta kertaa kunnes pakassa ei ole enää lainkaan painoa jäljellä. Sekkarin mukaan meni vähän päälle 8 minuuttia tuossa setissä, ja siis jokainen toisto oli sen hetkisiin voimatasoihin nähden lähes maksimisuoritus. Tuon jälkeen ei enää tuntunut pakottavaa tarvetta tehdä lisää.” -Hietala etureisitreenistään, FASTin blogi 24,5.2012 (http://hulkki.gym-space.fi/2012/05/25/torstai-2452012/?id=3118)

Minna siirtyy upouudessa Under Armourin topissaan ja housuissaan ylätaljaan. Laitetaan kapea rusettiote ja rinnalle muutamat hallitut, tiukat vedot. Failureen, kuten aina.

Minnan selkää on ylistetty aiemmissakin postauksissa, mutta kertaus ei ole pahitteeksi. Suomesta ei vaan löydy yhtä harteikkaita raameja. Se on fakta.

Bikini-Riina pumppaa hauispaloja. Dieetti on purrut kuin itikka kankkuun, ja olkapäät pullottavat vasten penkkiä. Intensiivinen, keskittynyt katse kertoo omistautumisesta. Omistautumisesta lajille, jota voi yhtään liioittelematta pitää henkisesti ehkä vaativimpana lajina. Maratoonarit, voimanostajat, seitsenottelijat, uimarit, lentopalloilijat, hiihtäjät, taitoluistelijat, tennistähdet – kaikki kalpenevat kehonrakentajan rinnalla.

Riinan treeneissä intensiteetti säilyy koko ajan korkealla. Palautukset pidetään vain ja ainoastaan sen mittaisina kuin tarpeen, juoruamaan ei jäädä, laittesta siirrytään jouhevasti toiseen, nopeasti vain hörppäisy Amino Rush -juomaa. Tuloksia onkin syntynyt. Pidä treenisi niin lyhyenä kuin voit ja keskity aina täysillä siihen, mitä teet.

Kulmosoutua huolella lapoja rutistaen. Anu nappaa laiskana valmiin levytangon, mutta liikkenhän voi tehdä vaikka käsipainoilla, t-kulmasoutuna tangolla (tangon toinen pää lattiassa ja rusettikahva toisen pään alle, minne voi laittaa painokiekkoja aimo määrän) tai vaikkapa valmiissa kulmasoutulaitteessa. Sarjoissa voi myös varioida liikerataa, asennon syvyyttä ja oteleveyttä: ensin ylemmäs rinnan alaosaan leveämmällä otteella, sitten kapeammalla otteella kohti napaa ja vielä loppuun kohti alavatsaa. Jo tuntuu.

Selkä on hankalimpia lihasryhmiä treenata, joten jokaisessa toistossa keskity huolella tuntuman saamiseen nimenomaan selkään. Älä lähde riuhtomaan käsillä tai muutenkaan höntsäilemään. Lapoja ruttuun vähintään yhtä paljon kuin naamavärkkiä.

Alataljaan Minna nappaa poikkeuksellisesti lapiokahvan. Käpälät ovatkin hyvä totuttaa lapion varteen, koska kesällä aiomme istuttaa Anun hehtaarimaiselle takapihalle valtaisan bodykasvimaan. Jättiläismäisiä salaatinlehtiä, porkkanaa, kesäkurpitsaa, ruohosipulia, pottuja, mansikoita… Ja tietysti oma lehmä lypsettäväksi, vuohi kutunjuustokoneeksi ja pari maatiaiskanaa munimaan luomumunia. Minna on puolestaan suunnitellut alkavansa kasvattaa ylämaan karjaa. Riuskilta bodyemänniltä hoituu niin aamulypsy kuin voin kirnuaminenkin.

Minna on saanut vaateostosmaniaansa hillittyä, ja kuluneella viikolla mm. iso kassillinen vanhoja vaatteita on lentänyt jorpakkoon. Hänet yllätettiin kuitenkin kauppareissulta ”muutama” uusi ostos yllään. No, jumppavaatteitahan tarvitsee aina. Annetaan pieni pahe anteeksi.

Selkätreenin jälkeen siirrymme yläkerran saliin. Perjantaiaamun aikainen BodyPump-tunti on alkamassa. Anu asettuu arvolleen sopivasti ja taatusti näkyvälle paikalle ohjaajakorokkeelle, luo pitkän, painokkaan silmäyksen salin asiakkaisiin ja huokaisee äänekkäästi matalalla äänellä mikkiin: ”Are you ready? BodyPump 81 is about to begin! Vastaote, rinta rottingille, olkapäät taakse, peppu pitkälle, ykköskulmasoutu, polvesta napaan. Aah, polttaako jo? Joo-o, rutistaa lavoista. Joo-o, tulee, tulee. Jeeeeeeshhh. Joko tuntuu polte? Täällä pistää. Uuuu. Ai ei vai. Kattokaapa tänne. Näin. Siellä sinä takarivissä, liian pieneksi käyneessä t-paidassa ja puristavassa housun resorissa, Unto vai Artoko se nyt oli, nyt menee aivan väärin. Kattokaapa muutkin. Ei noin. Siinä hyvä virhe-esimerkki, miten kaikki menee päin honkia. En edes osaa tehdä noin. Juu, kiitos esimerkistä. Jatka vaan. Ja lähtee maastaveto kaks-kaks…” Tunnin jälkeen asiakkaat kiittelevät loistavasta, inspiroivasta ohjaajasta. Kuten aina. Ryhmäliikuntatunneilla voi tuntea suurta yhteenkuuluvuuden tunnetta, nauttia yhteisestä, motivoivasta tekemisen meiningistä ja tuntea olevansa turvassa asiantuntevan ohjaajan lempeässä mutta opettavaisessa ohjauksessa. Tule rohkeasti sellaisena kuin olet.

Ohjaaja on monelle liikkujalle esikuva. Anu tietää ja tunnistaa vastuunsa ja kantaa sen arvokkaasti.

SATSin iki-ihana respa ja aktiiviakin aktiivimpi ryhmäliikkuja Pilvi vetää armottomilla painoilla pumppitunnin tuttuun tyyliin läpi. Neitokainen päihittää valehtelematta monet miehetkin. Olemme kovasti yrittäneet houkutella voimistelutaustaista Pilviä fitnesslajiin, mutta vielä käännyttämisyritys ei ole aivan tepsinyt. Pilvi on kuitenkin tehnyt huikean parannuksen ja jättänyt ainoan pikku paheensa, karkin puputtamisen, lähestulkoon totaalisesti pois. Blogi tarjoaa voimapapukaijamerkin ja kymmenen aminopistettä päälle.

Spagaatti-Pilvi toisi akrobatian ihmeelle, Maikku Hiljasellekin, kaivattua vastusta fitnesskisoihin. Pilvin liikunnallisiin intohimoihin kuuluvat myös vauhdikkaat juoksulenkit, paikallisen jalkapallojoukkueen kannustaminen ja voimistelupiirien aktiivinen seuraaminen.

Loppuun vielä yhteenvetona pumppitunnista lainaamme Hulkki Hietalan uttismifilosofiaa em. FASTin treeniblogista: ”Vaikka raskaaksi tätä treeniä ei voi perinteisessä mielessä sanoa, on koko setin selvästi haastavin juttu tiukan keskittymisen ylläpito joka sarjan joka toiston joka sentillä kohdelihaksen jännittämiseen. Kyllähän tuo onnistuu suhteellisen mutkatta, jos sarjoja on vaikka pari kolme, mutta kun treenissä on yhden käden setit mukaanlukien 60 sarjaa, alkaa keskittyminen helposti herpaantua vähintäänkin osassa toistoista. Mutta tuo se toisaalta onkin tämän treenin tarkoitus, eli kohdelihasten bodaustyyppinen hermotus entistä paremman aktivaation ja väsytyksen mahdollistamiseksi.” Veit sanat suustamme.

8 kommenttia

 1. Anonymous kirjoitti:

  Minna: ylätaljavedossa rinta auki, supistus selkään, kyynärpäät taakse alas

  Anu: ranteet suoraksi

  Riina: selkä suoraksi, lapatuki mukaan, älä roiku

  🙂

 2. Anonymous kirjoitti:

  ootte ihania, ei mulla muuta!

  Pilvi

 3. Anu ja Minna kirjoitti:

  Anonyymi: Suuri kiitos vinkeistä! Paljon olisi varmasti muissakin liikkeissä korjattavaa, mutta nämä menevät ehdottomasti jatkossa treeneissä korjauksen alle!

  Pilvi: No niin oot sääkin! 🙂

 4. Anonymous kirjoitti:

  http://www.youtube.com/watch?v=jZnrP39ZnJQ

  Blogianne lukiessa kajahti tämä biisi radiosta. Sopii teidän teemaan ku nyrkki silmään! Tsemppiä!

 5. Anu ja Minna kirjoitti:

  Anonyymi: ”Sisko älä luovuta vielä
  me ollaan vihdoin oikeella tiellä
  matka on pitkä ja kivinen
  mutta älä pelkää
  mä otan sut vaikka reppuselkään…” Enemmän duoo kuin sooloo! PÄIVÄN PIRISTYS! Ihana kommentti, tästä tulee uusi blogitunnaribiisi! Pidetään kaverista huolta niin reeneissä kuin niiden ulkopuolellakin, ei jätetä ketään tangon alle 🙂

 6. Anonymous kirjoitti:

  Moi tytöt!

  Voisitteko tehä joskus juttua fitness-sanastosta? Mulle on ainakii vähä epäselvää, mitä hapotus, pumppi tai hermottaminen tarkottaa :/

  Teillä on tosi kiva blogi!

 7. Anonymous kirjoitti:

  Olen jäänyt koukkuun tähän blogiin! Sain itseni kiinni odottamasta uusia postauksia samalla innolla, kuin lapsi kuolaa joulukalenterin luukkujen avaamista. Toisaalta asiallista, mutta huumorilla ja kielellisesti herkutellen kirjoitettua tekstiä! Todella kivaa luettavaa, kun tässä korostetaan välillä myös teidän supermimmien inhimillistä (joskus aamuväsynyttä 😉 ) puolta.

  Jatkakaa samaan malliin! Keep it coming!

  Ai niin ja PS. onnea ja menestystä tuleviin treeneihin/kisoihin!

 8. Anu ja Minna kirjoitti:

  Anonyymi: Kiitos ehdotuksesta! Totta puhuen olemme aina hiukan epäilleet, kuinka luotettavaa faktaa osaamme tarkoista termeistä antaa, mutta lupaamme paneutua paremmin ajan kanssa bodyharrastuksen keskeisiin käsitteisiin ja avata niitä. Ei tekisi varmaan pahempaa meillekään… 😀 Hapotus on ainakin sitä, että lihaksessa jyllää maitohappoja, eli happea ei ole lihastyöhön riittävästi. Yleensä siis kova suoritus. Pumppi kerää nestettä ja painetta lihakseen, yleenmsä pitkien sarjojen aikana. Esim. hauis pullistuu ja tuntuu piukeana. Hermottaminen on sitä, että ottaa käyttöön kohdelihaksesta hermottomalla soluja. On nopeita ja hitaita soluja, ja mitä nopeampi ja räjähtävämpi suoritus, sitä enemmän nopeita lihassoluja vaaditaan. Viisaammat, saatte korjata! 😀

  Anonyymi: Voi miten mukava kuulla! Koetetaan elää myös lukijoiden mukana ja kertokaa vaan itsestännekin ja ehdottakaa juttuideoita, sillä tavoin saadaan toivottavasti sellainen blogi, jossa olisi kaikille jotakin 🙂 Kiitos tsempistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *