Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Kesäherkuttelua?

Kulinaristin juhannusruokaa: rasvatonta maitorahkaa, kattilassa puuroa, kananmunia (joista syödään vain valkuaiset, tietysti) ja kurkkuja. Mitä Iron- ja Master Chefit näistä loihtisivat?

Arvoitus alkuun: Mikä yhdistää suomalaisia aina joulun ja juhannuksen jälkeen? Kaamea krapula, tietysti, mutta mikä muu? Vastaus: VVK eli Valtakunnalliset Viralliset Kiristelyviikot. Fitnesskaunotar Janni Hussinkin blogissa löytyy tuore blogipäivitys ja uskomaton väite: Hussin pitäisi saada jo ennestään sorjasta varrestaan kuusi kiloa tikistettyä. Mikäli Jannilta löytyy kuusi kiloa ylimääräistä, arvon blogimme ylläpito voinee lisätä pudotustavoitteeksi lukuun nollan vielä perään.

Fitnessmaailma on siis raakaa urheilua siinä missä mikä tahansa muukin laji. Siksipä uhrauksia joudutaan tekemään silloin, kun muu Suomi kylpee grillin tuoksussa, makkaroiden tirskeessä, pekoniherkkusienien liemessä, öljyllä valelluissa varrastikuissa, kuohuvien poreissa ja mansikkakakkujen kermassa. Kehonrakentaja ei tunne käsitteitä juhla, viikonloppu, herkkupäivä, perjantaimättö, lauantaiperseetravintola, pikkumakea, kahvi ja pulla, Mäkkäri, Pizza-Online, kuukauden kestävä cheat-päivä tai cokis-kebab-sipsi-bulkkaus. Ympäri vuoden tulisi pysyä bodaustermein siistissä kunnossa. Siksipä olemme ottaneet itseämme niskapoimuista kiinni ja laittaneet ruokapuntarin laulamaan. Kaikki kulkee siis vaa’an kautta. Okei, melkein kaikki. Tieto lisää tuskaa, joten suosittelemme suosiolla jättämään satunnaiset herkut punnitsematta ja laskematta kalorilaskurilla ja vetämään niitä hyvillä mielin silloin, kun himot iskevät. Kaikkihan tietävät, ettei makeanhimoon auta oikeasti muu kuin kilon irtokarkkipussi. Kaikki muut himon korvikkeet ovat itsensä pettämistä.

Aamun tehopuuroon upotettu marjoja, raejuustoa ja valkuaisia. Annoksen esteettisyyden luulisi kelpaavan Hans Välimäellekin.

Olisi mielenkiintoista kuulla, kuinka pitkään kisanneet ovat oppineet tasapainoilemaan kisakauden dieetin ja massakauden välillä. Kuinka paljon ruokailutottumukset muuttuvat? Onko liukuminen dieetille helppoa? Punnitsetko kaikki ruokasi myös silloin, kun et ole dieetillä? Voiko ruoasta nauttia tai saako siitä ylipäänsä nauttia dieetillä? Herkuttelevatko bodymimmit ja -äijät koskaan?

Selvennämme vielä sen verran, että ketään emme halua kannustaa äärimmäiseen ruokavalioon varsinkaan silloin, jos pudotettavaa ei oikeasti ole tai syöminen tuottaa jo muutenkin hankaluuksia. Lappujen varassa eläminen voi toki osalla toimia helpottavana, kun ruoka-aineet, -määrät, kalorit ja vitamiinit ovat etukäteen selvillä ja näin varmistetaan jaksaminen tiukemmallakin dieetillä. Mielestämme kuitenkin ruoasta pitäisi saada nauttia ja toisaalta vaihdella monipuolisesti ruoka-aineksia. Joku saattaa nähdä ruoan ainoastaan hiilareina, proteiineina ja rasvoina, mutta ruokaan liittyy niin makuja, tuoksuja, sosiaalisia tilanteita kuin jopa muistojakin, joten ruoan pitäisi aina olla hyvää – oli sitten dieetillä tai ei.

Maukkaita hellepäiviä!

5 kommenttia

 1. Nuuna kirjoitti:

  Pakko kysyä, miten ihmeessä selviätte kesän juhlista, ylppäreistä, synttäreistä, häistä..?! Jotenkin tuo mielen kirkkaana pito tuntuu tuolloin melko haastavalta 😀 Tuntuu, että kun on tehnyt päätöksen ettei herkkuja suusta alas mene, niin kyllä joku täti kohta puhaltaa niskaan ja tekee siusta pahan ihmisen kun et syö.. Voih, ei ole helppoa tämä elo 😀

 2. Anu ja Minna kirjoitti:

  Nuuna: Välillä onkin melkoista tasapainoilua oman päätöksen ja sitten muiden katseiden alla. Meillä oma tuttavapiiri on vähitellen ymmärtänyt, että lajiin kuuluu tarkka syöminen ja omien eväiden puputtaminen ei missään nimessä tarkoita, että epäkohteliaisuudesta kieltäydyttäisiin harjoittelusta. Jos ei kuitenkaan kriittisin dieettikausi ole menossa, emme näkisi kovin pahana asiana, jos muutaman kerran kesässä ainutlaatuisissa juhlissa hiukan herkuttelisikin 🙂 Päätös kannattaa kuitenkin tehdä etukäteen, ottaako herkkuja vaiko ei. Jos ei, sitten eväät matkaan. Jos ottaa, ei muuta kuin hyvällä omallatunnolla napaan!

 3. Anu ja Minna kirjoitti:

  Kieltäydyttäisiin siis syömisestä, koskee toki harjoitteluakin 😀

 4. Anonymous kirjoitti:

  Toivottavasti tuo jääkaappi kuitenkin oli ENNEN ruokakauppareissua. 😀 Oliko teillä niitä tankkauspäiviä lainkaan? Tässä itse seuraamani blogi josta saa aina hyviä,terveellisiä bodyruokavinkkejä,suosittelen.

  http://maximumcolor.blogspot.fi/

 5. Anu ja Minna kirjoitti:

  Anonyymi: No, paljastetaan, että se oli juhannusaaton ruokakauppareissun JÄLKEEN, eli kaikki mätöt vedettiin suurinpiirtein viikonlopun aukana (kauppa kiinni lauantaina, meinasi iskeä pahemman luokan katabolia). Minnan dieetillä ei nyt viimeksi ollut tankkauspäiviä, ja nyt tällä välidieetillä tankkauspäiviä ei ole myöskään merkitty. Mutta moni niitä pitää kunnon edistymisen mukaan, ja paitsi että ne saattavat hieman boostata aineenvaihduntaa, ne antavat myös pääkopalle tarvittaa irtiottoa. Pidämme siis omantunnon mukaan omia tankkauksia (väh. kerran viikkoon :D). Huh, tuon makunystyröitä hivelevän blogin jälkeen ei kehtaa enää laittaa minkäänmoista ruokapäivitystä tänne. Kiitti vinkistä, herkkureseptejä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *