Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Elä ressaa!!!

Tuntuuko ettei fitnesslaif suju? Tai mikään muukaan laiffi? Stressaatko kenties? Lopeta heti, stressi altistaa muunmuassa addiktioille ja on erittäin katabolista. Stressaantuneena menee enemmän röökiä, viinaa, ruokaa, mitä kelläkin…

Pitkäaikaisessa stressissä elimistö muuttuu itseään hajottavaksi, kataboliseksi. Pitkään koholla oleva stressihormoni kortisoli häiritsee sokeriaineenvaihduntaa, vaikuttaa haitallisesti hermosoluihin ja alkaa syödä kudosten valkuaisaineita eli rappeuttaa kudoksia. Silloin lihasmassa vähenee. Myös aivojen muistikeskus pienenee. Kun stressistä tulee jatkuvaa, se vanhentaa soluja ennenaikaisesti. Onneksi stressin helpottaessa elimistö alkaa pikkuhiljaa korjaamaan vahinkoja.

Nykyään jokainen on altis stressille. Arki on kuluttavaa, työelämä on vaativaa, aika ei tahdo riittää perheen pyörittämiseen ja omasta itsestä huolehtimiseen. Ne perusasiat unohtuvat. Monet painavat pitkää päivää, ilman kunnollista ruokaa, liikkumatta, ja kun viikonloppuna väsyttää, mennään tietenkin nollaamaan ja otetaan kännit. Maanantaina on aina sama voimattomuus, ja ralli alkaa alusta. Vanhemmat huolehtivat kyllä, että lapsilla on harrastuksia, ja säännölliset ruokailuajat, riittävästi unta jne. Unohdetaan, että näistä samoista asioista lähtee myös aikuisen tasapainoinen arki. Ihan kaikista ensimmäisenä pitäisi siis laittaa tuo pyhä kolminaisuus kuntoon. Uni, ravinto, ja liikunta. Jos et ole liikkunut aikoihin, aloita siitä ravinnosta ja levosta. Lisää liikuntaa pikkuhiljaa vaikka parilla puolentunnin kävelyllä ulkoilmassa.

Oikeasti olen miettinyt, että Suomessa pahoinvointi johtuu todella usein juuri tästä perusasioiden unohtamisesta. Ajatellaan, kun ollaan siellä suossa, että pitäisi heti olla huippukunnossa, palkata pt, voida hyvin ja nauttia elämästä. Ei se niin mene. On aloitettava todella ruohonjuuritasolta. Vaikka onkin hyvä juttu, että erilaisia liikuntapalveluja on tarjolla paljon ja valinnan varaa pt:stä on vaikka millä mitalla. Unohdetaan usein, että perushyvinvointiin pääset ihan normaaleilla jutuilla. Itsekin väsytin itseni loppuun liialla vaativuudella, joka johti loppujen lopuksi siihen, etten tuntenut minkäänlaista elämäniloa/halua. Liian monta rautaa oli tulessa samaan aikaan, ja keho loppuun asti rasitettu.

Tästä on kuitenkin päästy ylöspäin pikkuhiljaa. Kun pää on kunnossa, keho tulee kyllä perässä.  Treenaaminen on minun henkireikä ja voimanlähde, mutta on pitänyt huomata se, että ei aina voi vaan treenata, kaikki muutkin asiat on oltava kunnossa. Pitää pitää huolta, että ei pääse stressaantumaan liikaa, jos stressi on riittävää alkaa korttitalo kaatua. Olenkin harjoitellut sitä tosissaan viime aikoina, ottanut kipeitä asioita pinnalle ja käsitellyt niitä, tonkinut pääkoppaa oikein kunnolla, huomannut, että en voi miellyttää kaikkia, opetellut sanomaan ei, rytmittämään työn ja arjen niin, että aikaa jää myös levolle, ymmärtänyt, että en voi vaikuttaa ja ottaa vastuuta kaikesta, myös negatiiviset tunteet pitää osata purkaa rakentavalla tavalla, koska ne purkautuvat joka tapauksessa. Aina elämässä on epäkohtia, mutta ne eivät saa hallita koko elämää ne pitää hyväksyä ja jatkaa eteenpäin.

 

Alexandra Alexis toi tuulahduksen New Yorkkia Stailiin. Ihanan positiivinen unelmiinsa uskova positiivinen nainen!

Tässäpä muutama vinkki kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja stressinhallintaan:

– Muuta asenteesi positiiviseksi, positiivisuus tuo mukanaan positiivisuutta. Negatiivisuus negatiivisuutta. 

– Tarkista elämäntapasi, kuinka paljon liikut, mitä syöt? Ole rehellinen.

– Opettele tuntemaan itsesi, pura tunteesi älä tukahduta niitä.

– Rutiinit luovat turvaa, tee itsellesi sopiva elämänrytmi

– Negatiiviset ihmiset pois ympäriltä

– Opettele sanomaan myös ei

– Opettele irrottautumaan ja luopumaan. Pyydä apua ja mahdollisuuksien mukaan

– KIIRE pois

Rentouta itseäsi muulla kuin sokerin mussuttamisella, se väsyttää entisestään. Hyvä vaihtoehto esimerkiksi rentouttava kylpy käyttäen herkullisen tuoksuisia tuotteita.

Rentouta itseäsi muulla kuin sokerin mussuttamisella, se väsyttää entisestään. Hyvä vaihtoehto esimerkiksi rentouttava kylpy käyttäen herkullisen tuoksuisia tuotteita.

 

2 kommenttia

  1. Jenni kirjoitti:

    Heii! Oon seurannut sun blogia jo jonkin aikaa. 🙂 Pakko kommentoida tästä kirjoituksesta, että täyttä asiaa oli ja olen aivan samaa mieltä! Ihmisillä ei ole peruspaletti (ravinto, lepo, liikunta) kunnossa ja siksi voidaan huonosti ja on niitä sairauksia ja stressiä. Uskon vahvasti, että kun nämä kolme perusasiaa toimivat, voi ihminen myös psyykisesti niin paljon paremmin. Monia sairauksia hoidetaan turhaan lääkkeillä, kun voitaisiin vaan parantaa elämäntapoja. Mutta kiitti hyvästä tekstistä ja tsemppiä treeneihin!

    • minna kirjoitti:

      Juuri näin 🙂 Kyllä kummasti alkaa kaikki rullaamaan kun on homma balanssissa. Kiva että olet löytänyt blogini, tsemppiä treeneihin ja iloa syksyyn Jenni.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *