Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Fitness syömishäiriö – vahvan tytön kannanotto

Olen tarkoituksella ollut hieman vähäsanaisempi koskien syömishäiriö aihetta. Minä en koe olevani enää kenellekkään selitystä velkaa siitä minkälaista elämää elän. Olen itse syömishäiriöitä vastaan kamppaillessani kokenut erittäin loukkaavaksi sävyn jolla ikäänkuin syyllistetään fitness harrastajia pahemman luokan häiriöisiksi. Eniten näissä kirjoituksissa satuttaa se ivallinen halu vain arvostella toista. Huolta ei näistä kirjoituksista välity, ainostaan halu arvostella toisten valintoja.  Ja ehkä sitä kateutta? Fitness vartalo on jotain sellaista vierasta ja tavoittelematonta, johon sen arvostelijan itsekuri ja päättäväisyys ei koskaan yltäisi. Hän tietää sen itsekkin. Eikä ole kysymys siitä kauneusihanteesta, jokaisella on makunsa. Mutta kuinka moni uskaltaa tuoda itsensä esiin, vaikka ehkä haluaisikin?

IMG_0862

Minäpä kerron nyt omaa kantaani. Jos minulla ei olisi sitä tarkkaa runkoa mitä fitness antaa. Anorektikkona: Jatkaisin itseni näännyttämistä. Nuorempana minulla oli useita syömättömyys jaksoja, pisin taisi kestää kokonaisen viikon. Minulla ei ollut harmainta aavistukstakaan että voisin syödä paljon ja olla samalla hoikka. Bulimikkona: Koittaisin saada oksentamisen loppumaan syömättömyydellä, näin se kierre vain menee. Syömishäiriöinen ei ymmärrä miten keho reagoi, vaan rankaisee itseään entistä kovemmin. Ahmimishäiriöisenä: Söisin itseni hengiltä, ahmiminen lisää huonoa oloa jota huomaamatta ruokkii ja koittaa turruttaa ahmimalla lisää. Se että fitness on antanut minulle rungon johon voin aina palata, vaikka välillä kävisikin pohjalla on helpottanut suuresti. Kehon toiminnot normalisoituvat ennätysvauhtia, esimerkiksi oksennuskierteen jälkeen kun se saa säännöllisesti puhdasta ravintoa. Tämä on minun tapani pysytellä terveenä. Koen tämän itselleni parhaaksi tavaksi, enkä koe minkäänlaista halua muuttua tavalliseksi sekasyöjäksi. Fitnesstä todellakin voi harrastaa vaikka koko loppuelämän.

IMG_0918

Olen ollut myös syömishäiriöisten kanssa paljon tekemisissä, muunmuassa ohjatessani syömishäiriöisten vertaistukiryhmää. Huomasin myös siellä että tälläiset kierteet saattavat kestää todella kauan, kun ei tiedetä mihin palata. Kaikki mitä syö tuntuu väärälle. Tällöin ravitsemusterapeutin suurinpiirteiset lautasmalliohjeet eivät yksinkertaisesti mene jakeluun. Yhdenkin onnistuneen ruokapäivän saaminen elämään voi olla sula mahdottomuus.

Se että ruokailusta tulee tarkkaa, ja lajia usein verrataan ortoreksiaan ei pidä lähellekkään aina paikkaansa. Toki jos lähdetään suurennuslasilla tarkastelemaan voi tälläisiä piireteitäkin löytyä. Mutta jos vertaan tätä tarkkuutta noihin edellä mainittuihin sairauksiin, tuntuu se aika pienelle. Jos keho saa tarvitsemaansa ravintoa riittävästi ja säännöllisesti on se aina parempi kuin hätätila johon voi pahimmassa tapauksessa kuolla.

Tekeekö kanojen punnitseminen sairaaksi???

Tekeekö kanojen punnitseminen sairaaksi???

Itse olen ottanut nyt hiukan rennommin, enkä ole aivan orjallisesi noudattanut diettiä. Olen käynyt ulkona syömässä, ja välillä ottanut jopa lasin viiniä. Tämä rentouden puute, on juuri se heikkous joka on vienyt minut ennen ääripäästä ääripäähän näin jälkeenpäin tarkasteltuna. Aikaksemmin olen ollut erittäin tarkka, enkä sallinut itselleni mitään poikkeuksia, en mitään nautintoja. Paino tulee kyllä alaspäin, vaikka viikossa sinne tulisikin se muutaman sadan kalorin heitto jostakin ylimääräisestä johtuen. Jos ei, sitten tulee tarkastella onko rentoutta ollut kenties liikaa?  Paljon se kunto ei sitä salli, mutta tässä vaiheessa alan jo tuntea kehoni että tiedän missä menee raja. Kisadietti olkoon erikseen, mutta uskon että osaan suhtautua siihenkin hiukan rennommalla otteella tulevaisuudessa.

IMG_2877

Ei minulla tällä kertaa muuta, kuin rennosti vaan eteenpäin ja jokainen omalla tyylillään!

8 kommenttia

 1. S kirjoitti:

  ”Fitness vartalo on jotain sellaista vierasta ja tavoittelematonta, johon sen arvostelijan itsekuri ja päättäväisyys ei koskaan yltäisi.” Ja tämäkö ei ole loukkaavaa? Koska asia koskee sinua itseäsi hyvinkin läheisesti, luet todennäköisesti tekstejä kuin piru raamattua ja sen jälkeen kommentoit itse juuri sillä tavalla mistä olet loukkaantunut. Ehkä juuri näin niitä ”syyllistäviä” kirjoituksia tulee. Annetaan ymmärtää, että itsekuri ja päättäväisyys ei vaan riitä. Että fitness-vartalo ylipäätänsä on jotain sellaista mitä pitää tavoitella. Toki joukkoon mahtuu myös idiootteja, mutta itse ainakin olen törmännyt lähinnä järkeviin kirjoituksiin tästä ilmiöstä. Ainoastaan vastineet ovat tuntuneet olevan tätä kateus-kortin heittelyä ja kykyä lukea tekstejä ilman fitness-laseja. Mielipiteitä on tosiaan monia, sitä vaan eivät kaikki sulata kun kyseessä on se ”oma juttu” (puhun nyt yleisesti).

  ”Mutta kuinka moni uskaltaa tuoda itsensä esiin, vaikka ehkä haluaisikin?” Niinpä. Vastaansa kun voi saada lauman vihaisia ”fitnessfanaatikkoja”, jotka eivät ymmärrä miksi heidän rakasta lajiaan arvostellaan. ;D

  • minna kirjoitti:

   Moi S 🙂
   Niimpä niin, kyllähän se aina loukkaa jos jotain sinulle rakasta arvostellaan negatiiviseen sävyyn. On asiallisia kirjoituksia, ja ei niin asiallisia. Välillä sitä voi napauttaa vähän takaisin. On myös todella pohdiskeltu sekä lasien kanssa että ilman 🙂

   • S kirjoitti:

    Näinhän se on 🙂 Itsekin harrastan lajia, josta monella negatiivisia kommentteja (ainakin netin perusteella ;D). Lähinnä hymähdellen olen niitä lukenut, jostain jopa samaa mieltäkin. Samalla tavalla niissäkin ”HC-fanit ottaa hernettä nenään”, itse en enää jaksa. Tässäkään muuta kun että vähän ärsyttää toi itsekurin ja päättäväisyyden ”moittiminen”. Esimerkiksi eräs valtakunnan kuntopiiskaaja on tätä samaa näkemystä jaellut ja ihan samalla tavalla kuin muotilehtien yms. vääristynyt kuva vartalosta aiheuttaa vääristyneitä käsityksiä miltä muka pitäisi näyttää, niin samaa monesti tekee tämäkin. Mutta kun kyse on ns. terveellisestä mallista, niin moni ei sitä niin ajattele. Ja ihan samalla tavalla kuin toisia ei voisi vähempää kiinnostaa ne muotilehtien muokatut kropat, niin toiset tajuaa tästäkin että ei kaikkien tarvitse näyttää fitnessmalleilta. Itse ainakin olen ymmärtänyt suurimman osan kriitistä kohdistuneen juurikin siihen överimenemiseen. Ja mikäs siinä jos haluaa mutustaa jäisiä seitinpaloja lentokoneessa (Virmavirta) 😉 Kukin tyylillään ja sitä rataa, mutta ymmärrän kyllä hyvin kritiikin (aivan kun miksi munkin lajia kritisoidaan). Ja eikös se niin ole, että aina kaikkea ”pinnalla olevaa” pitää haukkua ja krisoida, myös ihan periaatteesta oli syytä tai ei ;D

    • minna kirjoitti:

     Vielä palaten esimmäiseen kommenttiisi S, haluan sanoa että tässä nyt nimenomaan napautan arvostelijoita en muita jotka esimekiksi haluavat olla liikkumatta ja syödä epäterveellisesti. Jos ihmisella on tarve alentaa joku muu tai jonkun tekeminen kertoo yleensä siitä ettei itsellä ole kaikki ihan balanssissa. En todellakaan tuomitse kenenkään tapaa elää, se on jokaisen oma asia. Siksi nostan tässä kateuskortin koska, mitään muutakaan syytä en arvostelulle nää. Yleensä sitä arvostellaan pahinta pelkoa, tai sitten sitä mitä halutaan itse olla muttei jostain syystä siihen kyetä. Ja kyllähän kritiikkiä olla pitää ja ymmärrän että lajiin liittyy myös epäterveitä lieveilmiöitä, niin kun mihin tahansa muuhunkin ja myös minulla on niistä kokemusta siksi koenkin että voin aiheesta puhua kokemuksen rintaäänellä. Toivon kaikille hyvinvointia, millä keinolla sen kukakin sitten saavuttaa.

 2. Marika kirjoitti:

  Ei nyt ihan liity, mut millä oot maustanu noi kanat? 😀 Näyttää hyvältä!

 3. Meemis kirjoitti:

  Kirjoititpa hyvin. Erityisen valaiseva oli ajatus siitä, että syömishäiriöisellä pitää olla jokin oikean syömisen malli, johon palata ja että tuon mallin pitää olla tarkempi kuin suurpiirteinen lautasmalli. Näin olen minäkin asian kokenut. Toisaalta olen luonteeltani sellainen, että pidän tarkoista ohjeista ja noudatan niitä mielelläni. Ehkä kaikilla ei homma toimi näin.

  • minna kirjoitti:

   Kiitos kommentistasi Meemis. Hyvä jos onnistui valoittamaan yhtään mitä hain takaa. Se että ravitsemus on kunnossa on kaikista tärkein juttu oli ne ruoka-aineet ohjeesta luettu ja punnittu tai sitten ei. Syömishäiriöinen alkaa helposti säätää aivan jotan muuta. Kaikkea hyvää sulle 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *