Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Hyvä laji ylipainoiselle ja kuntoutujalle

Nimittäin uinti. Kävin tuossa viime torstaina uimassa matkaa kokonaisen kilometrin. Uinti kulkee yllävän hyvin etten tosiaan ole altaassa viihtynyt kuin sen pari kertaa vuoteen. Liekkö syynä se että rasvahan tuppaa kellumaan hyvin. Ei vaan, en tiedä onko tuossa totuuden perää, koska uintikuntoni oli ihan samanlainen 60 kiloisena, kuin nyt ”vähän” isompana. En ole koskaan ollut mikään hyvä uimari, tai siis oikeastaan olen ollut aina aika huono uimari kunnes vuonna 2009 joulukuussa jalan poikki meno ja liikuntariippuvuus ajoivat minut opettelemaan uimaan sen verran että matkan uimisesta tuli mielekästä eikä jokaisen altaanmitan jälkeen keuhkot olleet täynnä vettä, eikä niska ollut uupunut staattisesta pään pinnalla pitämisestä.

image

Täällä on uintiin loistavat puitteet.

Rintauintia ei muuten kannata uida pää pystyssä ellet halua niska, hartia, ja jopa selkä kipuja. Kannattaa opetella kastelemaan kasvot ja oppia tekemään uloshengitys veteen, helpottaa kummasti hapen saantia.

Tuolloin 2009 uinti toimi hyvin kuntouttavana lajina, ja olinkin jo seuraavana syksynä 2010 kisalavalla. Kävely lenkit  ja jalkatreenit kun olivat mahdottomia toteuttaa, pystyin aloittamaan uinnin heti kun leikkaushaavat olivat parantuneet suhteellisen hyvin, muistaakseni ihan pari viikkoa leikkauksen jälkeen. Varmasti aktiivisuudesta oli myös apua etteivät jalkalihakset surkatuneet ihan niin pahasti ja näin homma edisti myös vamman paranemista.

image

Jalka onneksi leikattiin tuolloin, mikä oli pelastukseni koska kipsin kanssa olisi sekin huvi jäänyt tekemättä. Siihen aikaan ollessani sairaslomalla saatoin viettää usean tunnin päivästä uimahallissa. Uin tunnin, kävin saunassa ja poreissa. Näin sain ajan hyvin kulumaan.

Uintihan on lajina ihan huippu hyvä tehtäessä aerobista. Varsinkin jos on ylipainoa tai nivelvaivoja. Vesi suorastaan hellii kroppaa ja uidessa veden noste siis vähentää niveliin ja luustoon kohdistuvaa rasitusta. Se ei  aiheuta ylipainoisille jalkojen kipeytymistä tai rasitusvammoja, jotka ovat yleisiä jaloilla tehtävässä lenkkeilyssä ja muissa lajeissa. Siinä sitä hikoilee ja kuluttaa huomaamattaan vähintään saman määrän kaloreita kuin lenkkeillessä. Pitää kuitenkin muistaa pitää reipas tahti yllä ja välttää kellumalla uimista. Itse aina päätän minkä matkan uin ja uin sen sitten niin reippaaseen tahtiin kuin on mahdollista.

Uinnissa töitä tekevät lähes koko kroppa:  leveä selkälihas, iso rintalihas , hartialihakset, käsivarren ojentajat ja koukistajat , lonkan koukistajat, pakaralihas, etu- ja takareiden lihakset ja myös reiden lähentäjät rintauinnin potkussa. Eritäin hyvää liikuntaa siis kokovartalolle.

image

Vesi on myös erittäin rentouttava elementti ja veden paine vähentää myös turvousta. Palauttavana liikuntana näin kevyellä viikolla siis myös oikein toimivaa salitreenin vastapainoksi.

Eikun polskimaan 🙂

Instagram: tyttosinaoletvahvaofficial

Facebook: Tyttö sinä olet vahva

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *