Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Henkeen ja vereen asti lihansyöjä – Onko lihansyönti syntiä

Nykyään lihansyönti on tapetilla

Lihansyönti on nykyään ainakin osalle ihmisistä kirosana. Olisi paljon egologisempaa valita joku toinen proteenin lähde, kuin liha varsinkin pahamaineinen punainen liha. Lihansyöntiä ajatellaan nykyään ympäristön kannalta. Lehmän märehtiminenkin aiheuttaa metaania.  Yksi lehmä tuottaa vuodessa 50 – 100 kiloa ilmastoa voimakkaasti lämmittävää metaania. Lehmien ruokavaliota voi tosin  muuttaa, jolloin se vähentää metaanipäästöjä ja parantaa lehmien terveyttä. Siipikarja ja sika ovat puolestaan energiatehotonta ruokaa. Eläinten ruokintaa varten viljellään viljaa, soijaa ja rypsiä, jota ihminenkin voisi  syödä. Kun se ruoka kierrätetään eläimien kautta, kuluu energiaa. Eläimet pitää asuttaa ja pitää lämpiminä ja isot navetat kuluttavat paljon energiaa. Maapallo jatkaa tuhoutumistaan, onko tämä lihansyönnin syytä?

Entä kun sisäfilepihvi on lempiruokani

Pitäisikö minun tuntea huonoa omatuntoa siitä että sisäfilephvi on lempiruokani? En aio tuosta silloin tällöin nautittavasta herkusta luopua koskaan, enkä näe että tuo yksittäinen mieliteko tuhoaa maapalloa. Puhdas liha on paras proteiinin, raudan ja B-vitamiinien lähde, lisäksi siinä on paras aminohappokoostumus kaikista proteiinin lähteistä. Lihan proteiini sisältää oikeassa suhteessa kaikkia välttämättömiä aminohappoja, joita ihminen tarvitsee.  Lihaa syödessä saa kaikkia välttämättömiä aminohappoja saa samalla kertaa. Proteiinit ovat elintärkeitä ravintoaineita ja jokaisella välttämättömällä aminohapolla on oma tehtävänsä. Niitä tarvitaan kaikkialla elimistössä rakennusaineina. Lihaa voidaan tuottaa myös ettisesti ja ympäristöystavallisesti, silloin liha ei kuormita luontoa. Sanotaan, että lihaa kannattaisi syödä korkeintaan 500g viikossa ja punaisen lihan osalta tämä pitää kohdallani ainakin melkein paikkansa.

Ruokahävikki minimiin

Ruoka aiheuttaa suuren osan ilmastonmuutosta edistävistä päästöistä, samalla tavalla kuin liikenne. Liikenteen ja energiantuotannon ilmastovaikutusten vähentämisessä ollaan edistytty, kun taas ruoantuotannon päästöjen vähentämisessä ei taas ole tapahtunut juurikaan edistystä. On harmillista, että näin on mutta itse näkisin suurena ongelmana ruokahävikin määrän. Ruoan pois heittäminen, jonka olisi voinut käyttää ennen sen vanhenemista on ekologisesti ja taloudellisesti kestämätöntä. Tällöin tuotannosta ja prosessoinnista tulleet päästöt ovat syntyneet turhaan. Olen sitä mieltä, että lihaa voi käyttää järkevästi ja ennemminkin kannattaisi keskittää energia ruokahävikin vähentämiseen yleisesti. Kaupat, ravintolat ja erilaiset laitokset heittävät päivittäin järkyttäviä määriä ruokaa roskiin. Yksityishenkilänä pyrin minimoimaan hävikin, mutta miten sitä voisi estää isossa kaavassa? Onko teillä lukijoilla siihen mielipiteitä? 

Kuvat / Ilmainen kuvapankki Pixabay

 Musta sydän Apple  SEURAA MINUA Musta sydän Apple

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN’

4 kommenttia

 1. Elsa / Oi mutsi mutsi kirjoitti:

  ”Lihaa voidaan tuottaa myös ettisesti ja ympäristöystavallisesti, silloin liha ei kuormita luontoa.”

  Kertoisitko lisää tästä luontoa kuormittamattomasta ympäristöystävällisestä lihatuotannosta? Olisi kiva myös kuulla millaisia muutoksia aiot tehdä elämääsi ilmastonmuutoksen vuoksi? 🙂

  • minna kirjoitti:

   Kiitos kommentista. Voisin tehdä tästä aiheesta postauksen erikseen ja kertoa valinnoistani. Hyvä idea, kiitos ja mukavaa sunnuntaita.

 2. Lintu Maailmalla kirjoitti:

  Tosi tärkeä aihe, jota kaikkien lihansyöjien pitäisi ajatella! Itse syön lihaa, nautin siitä ja muutenhan se menisi suoraan ruokahävikiksi. Olen myös pihvin ystävä, mutta minua ei haittaisi yhtään jos tehotuotanto lopetettaisiin ja lihan hinta nousisi – sitä keksii sitten muuta syötävää itselleen ja herkkuna se pihvi. Kyseessä ei kuitenkaan ole ainoastaan lihantuotanto mutta myös kalojen viljely, joka ei todellakaan ole ok. Olisin mieluummin pari vuotta syömättä kalaa, jotta luonto voisi elvyttää kalakannat ja epäluonnollinen kalantuotanto voitaisiin lopettaa. Olen myös ravintolassa töissä ja näen tätä ruokahäviikkiä joka päivä. Se on älytöntä miten me muka niin superälykkäät eläimet emme pysty samaan kuin nelijalkaiset ystävämme luonnossa, jotka ottavat vain sen mitä tarvitsevat.

  Toivottavasti et pahastu jos laitan oman blogini linkin tähän. Annoit minulle ideaa kirjoittaa tästä aiheesta sivuten. Linkitän mielelläni postauksesi omaani 🙂
  https://lintumaailmalla.weebly.com

  Kiitti ja moikka! Jään seurailemaan blogiasi.

  • minna kirjoitti:

   Olet oikeassa, onneksi ihmiset alkavat tiedostaa näitä asioita entistä enemmän. Kiitos linkistä, sinulle on mielenkiintoinen blogi. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.