Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Lojummeko itsemme kuoliaaksi?

Vaatteet / Röhnisch (Saatu blogin kautta.)

Eilisen Helsingin Sanomissa oli juttu:  Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä” Tämä juttu toi minut pitkästä aikaa aiheen pariin, joka on läsnä monen ihmisen elämässä jatkuvasti päivittäin. On hälyttävää ajatella, että todellako lojumme itsemme kuoliaaksi? Ihmisen olisi liikuttava jotta pysyy hengissä. Eikä tällä tarkoiteta, että jokaisen ihmisen pitäisi alkaa urheilijaksi tai sinnepäinkään. Aktiivisuus arjessa on merkittävä asia ja jo pelkästään se riittää joissakin tapauksissa täyttämään terveysliikuntasuositukset.

Ihminen on tehty liikkumaan

Hesarin jutussa kerrottiin kuinka eri heimoihin kuuluvat henkilöt elivät poikkeuksellisen pitkään. Liikunta oli merkittävä asia heidän elämässään ja käytännössä he olivat liikkeessä varhaisesta aamusta iltaan saakka. Ennen metsästys pakotti meidät liikkumaan jotta saamme ruokaa. Evoluutio on luonut ihmisen liikkumaan. Nykymaailman meno, koneella istuminen ja autolla liikkuminen ei ole hyväksi.  Liikkumattomuutta ei riitä oikein edes kompensoimaan tunnin treeni silloin tällöin jos arjen aktiivisuus on nolla. Hyötyliikunnalla on iso rooli jos ajattelee vaikka kokonaiskulutustamme. Varsinkin vanhetessamme tarvitsemme myös voimaa ja lihaskunnon osuus korostuu. 50-vuotiaana viimeistään kannattaa aloittaa lihasten vahvistaminen, koska niihin aikoihin lihasten surkastuminen nopeutuu. Vanhenemisen kannalta voimaharjoittelu on erityisen tärkeää. Jos tarvittavaa lihasvoimaa ei ole, saattavat pienet kotiaskereetkin muuttua hankaliksi. Ilman liikuntaa ihminen ei voi hyvin.

Ajattele itseäsi

Tuoreen tutkimuksen mukaan vuosikymmeniä liikuntaa harrastaneiden 70–75-vuotiaiden lihaskunto oli samalla tasolla kuin 40–45-vuotiailla. Useat ihmiset eivät liiku ollenkaan ja monet liikkuvat aivan liian vähän. Kannattaa tarttua merkkeihin jos arkiliikunta tuottaa haasteita. Jos kaupungilla kävely tai portaitten nousu on tuskaista, hälytyskellot soivat jo. Liikkuvuutta kannattaa myös tarkkailla. Pääsetkö esimerkiksi kyykkyyn ja ylös vaivatta? Jos et, ei hätää. Silloin ainut oikea suunta on lisätä liikuntaa. Pienetkin lisäykset alkuun riittävät, kävele lyhyitä matkoja ja käytä portaita. Askelmittari on hyvä apu mittaamaan aktiivisuutta. Terveyttä ajatellen ihanteellinen askelmäärä päivässä on 13 000, mutta jo 9 000 askelta päivittäin on riittävä taso. Rapakunto vaikuttaa myös sokeri- ja rasva aineenvaihduntaan heikenetävästi, samoin verenpaine ja kolesteroli voivat kohota. Väsymys on myös varsin yleinen vaiva huonokuntoisella, eli mitä enemmän lojuu sitä enemmän usein myös väsyttää. Terveys on tärkein asia mitä meillä on, joten siihen kannattaa panostaa. Pelasta itsesi lojumasta hengiltä. Loppuun vielä linkki UKK-instituutin liikuntapiirakkaan. Siinä varsin pätevä apu helpottamaan liikunnan suunnittelua.

 

 Musta sydän Apple SEURAA MINUA Musta sydän Apple

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN’

 

2 kommenttia

 1. Jyri kirjoitti:

  Huomenna aloitan liikkumaan. Tänään en vielä jaksa. Tarviiko kertoa, että mulla oli eilen hieroja ja viime viikolla juoksukilometrejä kertyi 84,4 ja pari salitreeniä päälle?

  Vakavasti. On kyllä todella tärkeää asiaa. Varmaan itselläkin olisi syytä katsoa peiliin ja lisätä huomattavasti katkoja päivittäiseen istumiseen ja löhöämiseen, vaikka liikuntaa tulee harrastettua kai suht aktiivisesti.

  Anteeksi töhryt. Eräs bloggaaja haastoi kommentoimaan edes vähän jokaista luettua blogitekstiä. Otin sen sitten tavaksi. Mukavaa Ystävänpäivänviikkoa!

  • minna kirjoitti:

   No vaikutat varsin aktiiviselta ihmiseltä, joten et varmasti loju itseäsi hengiltä. Hyvä kuitenkin tarkastella omaa tekemistään. Kiitos kommentista ja kivaa ystävänpäiväviikkoa myös sinulle. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *