Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Kestokassi ei ole käsilaukku

*Sisältää mainoslinkkejä

Sanotaan se heti tähän alkuun: kestokassi on ostoskassi, modernin ihmisen muovikassi. Se tarkoittaa sitä, että kestokassi ei ole käsilaukku. Tänä kesänä on tapahtunut jotain kovin kummallista, ehkä se johtuu koronasta tai jostain muusta kummallisesta mutta minä havahduin tähän epäkohtaan pari viikkoa sitten ollessani ystäväni kanssa kesäillasta nauttimassa ravintolassa, kun huomasin parin aikuisen miehen kantavan mukana ollutta omaisuuttaan vaaleankeltaisessa mainos-kestokassissa. Ja kun sen jälkeen olen alkanut asiaan kiinnittää huomiota niin eikö niitä hemmetin kauppakasseja ole melkein jokaisella mukanaan, ihan kaikkialla. Ovatpa sitten menossa matkalle, ravintolaan, rannalle, juhlimaan, tai kirkkoon niin olkapäällä keikkuu sellainen kätevä kestokassi. Laukku on olennainen osa tyylikästä kokonaisuutta – kestokassi ei ole laukku.

Mitä ihmettä on tapahtunut? Parin viime vuosikymmenen aikana alettiin laukkuihin kiinnittämään enemmän huomiota. Se ei tarkoittanut ainoastaan kalliiden merkkikäsilaukkujen nopeasti kasvanutta suosiota vaan etenkin sitä, että laukku, kassi, salkku, matkalaukku tai reppu koettiin olennaiseksi osaksi kokonaisuutta. Ihan niin kuin kengät, vyö, aurinkolasit tai hattu.

Joku ymmärsi käyttää hyväkseen kestävämmän kulutuksen trendiä ja alkoi pakata tietyn euromäärän ylittävät ostokset muovikassin sijasta kankaiseen kassiin. Kassiin, johon oli painettu m:llä alkavan brändin nimi. Ajatuksena oli se, että muovipussin sijaan kuluttajat saavat kassin jota voi käyttää ostoskassina. Maailma tykkää, kuluttajat tykkäävät ja brändi näkyy. Ajatus oli suunnaton menestys ja kohta koko Suomi käveli kädessään tai olallaan nuo vaalean beiget kassit joissa tuttuakin tutumpi Marimekon brändi vilkkui iloisesti. Eilisellä päiväretkellä näin ainakin sata kestokassia käsilaukkuna.

 

Kestokassi on ostoskassi uuden ajan muovikassi

Itsekin tykkään kovasti kestokasseista. Minulla on aina repussa tai kaupunkilaukussani mukana kestokassi – pelkästään siitä syystä että impulsiivinen elämäntyylini saattaa minut usein suunnittelemattomiin tilanteisiin joissa minun on saatava mukaan enemmän tavaraa. Oli kyse sitten ruokaostoksista tai jostain muusta niin sellaisiin hetkiin kestokassit ovat kuin luodut – ne ovat kevyitä ja kestäviä ja kulkevat helposti matkassa. Ei tarvitse enää kantaa mukana muovipusseja.

Korona-kesä – kestokassi-kesä – pää räjähtää

Viime päivinä on kaunis kotimaamme saanut nauttia mahtavasta kesäkelistä. Aurinko ja lämpö ovat hellineet meitä kaikkia. Tylsän jo eristyksissä vietetyn kevään jälkeen on ihana seurata kaikenikäisten ja -tyylisten ihmisten riemua kun he saavat olla ulkona, rajoituksista lähes vapaina.  Pyyntöni on se, että pidetään kesän 2020 Suomi kauniina ja jätetään kestokassit sinne minne ne kuuluvat – ostosreissuille – ja pakataan tavaramme käytännöllisempiin ja tyylikkäämpiin laukkuihin ja reppuihin kun lähdemme kesästä nauttimaan.

Kiva, rento ja edullinen kesäkassi vain 12,45€ *TÄÄLTÄ! Kuva / Yasmina Godden

 

 Musta sydän Apple TOIVOTTAVASTI TAPAAMME MYÖS SOMESSA Musta sydän Apple

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN’BLOGIT.FI

8 kommenttia

 1. Sini kirjoitti:

  Enpä ole aiemmin blogiasi lukenut, mutta bongasin tämän Facebookista ja täytyy sanoa että oma reaktioni on että ”mitä mä just luin”. Kangaskassi on laukku siinä missä muutkin ja ovat olleet jo pitkään erityisesti esimerkiksi lukio ja yliopistoikäisten keskuudessa suosittuja. Niihin mahtuu usein paljon tavaraa ja kuten itse sanoit, ovat kevyitä ja kestäviä. Miksi siis käyttää rahaa johonkin toiseen laukkuun, kun hyvä on jo olemassa? Lisäksi halpojen laukkujen ostaminen (ja mainostaminen) tukee pikamuotia, kulutuskulttuuria ja työntekijöiden riistoa. Onkin mielestäni aika elitistä vaatia muita ihmisiä käyttämään ”kauniita käsilaukkuja”, erityisesti kun kauneus tai tyylikkyys on aina katsojan omassa silmässä ja käytännöllisyys käyttäjästään riippuvaista. Lisäksi viitaten tekstiisi haluaisin huomauttaa, että miehille ”käsilaukkujen” tarjonta on huomattavasti pienempää kuin naisille, etenkin jos etsinnässä on laukku johon tulisi mahtua enempikin tavaraa. Enpä ole ennen vastaavaan mielipiteeseen törmännyt ja toivottavasti en törmääkään.

  • minna kirjoitti:

   Kiitos Sini kommentistasi joka koskettelee monia tärkeitä asioita. Monien tuotteiden valmistamiseen liittyy monenlaisia eettisiä haasteita raaka-aineista valmistukseen ja viime kädessä jakeluketjuun asti – tämä koskee myös kangaskasseja, osa niistä täyttää kestävän valmistuksen kriteerit, mutta eivät kaikki. Kestokasseja myös ylituotetaan.

   Kangaskassi on käytännöllinen ja ne ovat [onneksi] nopeasti syrjäyttäneet muovikassin jokapäiväisten ostosten kantovälineenä – siitä olen hyvin iloinen ja olen itse niiden innokas käyttäjä ja kannattaja.

   Kirjoitukseni tavoitteena ei ollut edistää pikamuotia tai mollata itse kangaskasseja vaan esittää havaintoihini perustuva vilpitön ja ehkä naiivi toiveeni siitä, että juhlimaan lähdettäessä jätettäisiin arki taakse.

   Toivotan sinulle hyvää kesää!

 2. Roosa-Maria kirjoitti:

  hmm.. kangaskasseja on ollut jo vuosikymmeniä, se ei ole mikään uusi juttu. Marimekon kangaskassi on tyylikäs ja ajaton, joten miksi se ei voisi olla käsilaukkuna? Se on tilava, käytännöllinen ja sopii asuun kun asuun. Kumma että tuommoinenkin voi olla jotenkin kummastuttava aihe, kai sitä jokainen saa pukeutua mihin haluaa?

  • minna kirjoitti:

   Hei Roosa-Maria ja kiitos kommentistasi kirjoitukseeni. Kangaskasseja on ollut olemassa jo pitkään ja ne ovat monella tavalla jokapäiväiseen elämään hyvin sopivia – käytännöllisiä ja tilavia. Ironia on vaikea laji ja en siinä tällä kerralla täydellisesti onnistunut, annoin oman kangaskassin käytön määrittää liikaa näkökulmaani, siitä pahoittelut.

   Olen ehdottomasti sitä mieltä, että jokainen saa pukeutua oman mielensä mukaisesti. Ja myös sitä mieltä, että meillä kaikille on oikeus omaan mielipiteeseen, myös kummastuttavissa aiheissa. Oikein hyvää kesän jatkoa sinulle.

 3. Tote kirjoitti:

  Ehkä tuo kauppakassimielikuva johtuu vaan siitä, että suomeksi kyseistä laukkua kutsutaan kassiksi? Englanniksihan se on laukku siinä missä muutkin, ja sitä käytetään helppona ”carryall” laukkuna mutta myös kestävänä ostoskassina. Toki kannattaa olla iloinen, että itsellä on noin pienet kesämurheet!

  • minna kirjoitti:

   Kyllä, tote on ollut osana brittiläistä käyttäytymistä jo pitkään, eikä kestokassi todellakaan ihmistä pahenna. Ja kyllä, olen kovin iloinen siitä, että tänä kesänä eivät elämääni kovin suuret murheet paina.

   Toivotan sinullekin huoletonta ja iloista kesää!

 4. Lukija vaan kirjoitti:

  No ohhoh.. nyt en tiiä, mitäpä sanoisi.. eiköhän se ole jokaisen oma asia, millaista ’kesäkassia’ haluaa mukanaan kantaa ?? jos haluaa ostaa ihan ’oikean’ käsilaukun niin siitä vaan ja jos taas kuljettaa tavaroitaan kangaskassissa, vaikka tuossa Marimekon, niin suotakoon se heille ??

  • minna kirjoitti:

   Hei, kiva että luit postaukseni ja jaksoit kommentoida. Jokainen saa kantaa tavaroitaan ihan sellaisessa kassissa kuin haluavat. Pyrin kirjoituksellani vain tuomaan esiin mielipiteeni ja tottumukseni siihen, että kestokassi kuuluu arkeen ja tiettyihin tilanteisiin.

   Toivotan sinulle hyvää kesää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *