Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Koronarokote puhuttaa – mitä meidän tulisi ajatella?

Koronarokote puhuttaa. Ajattelin, etten kovinkaan paljon kirjoittaisi koronasta blogiini, mutta kuitenkin muutamia postauksia on tullut kirjoitettua aiheen ajankohtaisuuden vuoksi. Toivottavasti se ei masenna teitä.  Käytän tässä postauksessa lähteenä Sosiaali- ja terveysministeriön ja THL:n sivuja ja kirjoitan omasta suhtautumisestani rokotteeseen.

Sikainfluenssapandemiaa vastaan käytetty Pandemrix-rokote ja siihen liittynyt kohu on monen mielessä edelleen.

Koronarokote – mistä on kyse, kuka päättää ja kenelle se annetaan

Rokotteilla on ollut suuri vaikutus yhteiskunnan terveydentilaan. Vihuliaiset taudit kuten polio, jäykkäkouristus, kurkkumätä, tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko, aivokalvontulehdus ja kurkunkannen tulehdus on käytännössä hävitetty rokotteiden avulla. Ja silti koronarokote puhuttaa. Se puhuttaa osittain siksi, että se on kehitetty erityisen nopeasti ja että epäillään sen ottamiseen liittyvän isoja riskejä. Sikainfluenssapandemiaa vastaan käytetty Pandemrix-rokote ja siihen liittynyt kohu on monen mielessä edelleen.

Suomessa rokotuskampanjoiden toimeenpano on monivaiheinen: ensin valtioneuvosto valmistelee THL:n kanssa asetuksen covid-19 rokottamisesta sen jälkeen kun on varmistunut mitä rokotteita käytetään. Asetuksen antamisen jälkeen ryhdytään itse rokotuskampanjan toteuttamiseen. Suomessa kunnat vastaavat rokotusten antamisesta omalla alueellaan. Kunnat tekevät rokotusten järjestämisessä yhteistyötä oman sairaanhoitopiirinsä ja erikoisvastuualueen (ERVA) kanssa.

Rokotetta tarjotaan Suomessa kaikille, sen ottaminen on ilmaista ja vapaaehtoista ja rokotusjärjestys määräytyy lääketieteellisen riskiarvion perusteella.

koronarokote – Euroopanlaajuinen yhteishanke

Suomi hankkii koronarokotteet EU:n yhteishankinnan kautta ja me olemme varanneet riittävästi rokotteita koko väestölle. Tieto siitä mitä rokotetta, milloin ja kuinka paljon, selkiytyy sitä mukaa kun myyntilupia rajoituksineen annetaan.

Rokotetta tarjotaan Suomessa kaikille, sen ottaminen on ilmaista ja vapaaehtoista ja rokotusjärjestys määräytyy lääketieteellisen riskiarvion perusteella. Alkuvaiheessa rokotetta tarjotaan seuraaville ryhmille:

 • koronapotilaita hoitava sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sekä hoivakotien henkilöstö
 • ikääntyneet henkilöt
 • henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia

koronarokote – minä aion ottaa sen heti kun saan

Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen ja minun omakohtainen mielipiteeni on se, että otan koronarokotteen heti kun se minulle tarjotaan.  Sairaanhoitajana uskon saavani sen melko pian vuoden alun jälkeen. Sen jälkeen pitäisi tutkimusten valossa tapahtua kaksi asiaa: todennäköisyyden sille, että minä saan koronan pitäisi laskea merkittävästi ja samalla laskee todennäköisyys sille, että minä levitän koronaa. Molemmat ovat mielestäni merkittäviä asioita ja helpottavat paitsi omaa, niin myös läheisteni ja kanssaihmisteni elämää. Koronarokotteen ottaminen on vapaaehtoinen arvopäätös mutta loputtomat rajoituksetkaan eivät tunnu kestävältä ratkaisulta.

Jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseen ja minun omakohtainen mielipiteeni on se, että otan koronarokotteen heti kun se minulle tarjotaan.

koronarokote – riskianalyysin pohjaksi

Koronarokotteiden kehitystyö pääsi alkamaan tämän vuoden tammikuussa, kun viruksen rakenne julkaistiin tutkijoille. Tällä hetkellä on kehitteillä yli 300 rokotetta ja lisää on tulossa. Rokotteiden kehitystyössä käytetään hyväksi laajaa kokemusta virusten vastaisten rokotteiden kehittämisestä, viimeisintä teknologiaa sekä moderneja tuotekehitysmenetelmiä. Ja mikä tärkeintä, ennen markkinoille tuloa kaikki rokotteet testataan laajoin kliinisin testein, jossa niiden tehokkuutta ja turvallisuutta testataan antamalla rokotus kymmenille tuhansille koehenkilöille.

Koronarokotteen ottaminen on vapaaehtoinen arvopäätös mutta loputtomat rajoituksetkaan eivät tunnu kestävältä ratkaisulta.

Täytyy muistaa, että vaikka kaikki rokotteet testataan perusteellisesti, niin kaikkien haittavaikutusten mahdollisuutta ei voida sulkea täysin pois. Vaikka tutkimuksiin osallistuu suuri joukko koehenkilöitä, niin on mahdollista, että harvinaiset haitat tulevat esille vasta, kun rokotteen saa vielä suurempi ja moninaisempi joukko ihmisiä. Tämän riskin merkitystä itselleen pohtiessa on muistettava, että myyntiluvan saaneet rokotteet antavat parhaan mahdollisen suojan estettävää tautia vastaan mahdollisimman vähäisillä haittavaikutuksilla. Lisäksi viranomaiset seuraavat rokotteiden turvallisuutta myös sen jälkeen, kun rokote on otettu käyttöön.

Mitä mieltä sinä olet asiasta? Aiotko ottaa rokotteen? Pelottavatko riskit?

Kommentoi postausta kommentteihin ja osallistu keskusteluun. Mielipiteestäsi riippumatta toivon sinulle ja läheisillesi parasta mahdollista vointia ja tervettä joulunodotusta!

 

Lue myös muut viimeisimmät postaukseni:

Netflix-sarjat top-5

Olenko väsynyt vai uupunut?

Suosituimmat postaukset – Tyttö sinä olet vahva

Mitä Satumaassa voi tehdä? Järvisydän on aktiivisen rauhoittumisen erikoispaikka

Tummaihoisena itsenäisessä Suomessa

Koronavirus – onko takana salaliitto?

Järvisydän – ‘Oi jospa kerran sinne satumaahan käydä vois…´

Kuulumispostaus – Mitä minulle kuuluu nyt?

Joulu tulee – oletko yhtä hyväsydäminen kuin George Clooney

Ajattelin antaneeni anteeksi mutta annoinko sittenkään

Yankee Candle – ihanaa valoa ja tuoksua syksyyn (sisältää alekoodin)

Laitoin pitkästä aikaa kunnon ripsipidennykset – nyt katselen maailmaa kauniimmin

Staycation – Hotelli Helka

Autetaan yhdessä maitovalaita – Sea Life Trust’s Beluga Whale Sanctuary

Musta sydän Apple  TOIVOTTAVASTI TAPAAMME MYÖS SOMESSA Musta sydän Apple

INSTAGRAM

 FACEBOOK

BLOGLOVIN’

BLOGIT.FI

11 kommenttia

 1. Antti kirjoitti:

  Kyllä rokotteen ottaminen on vastuullinen teko!

 2. Siri kirjoitti:

  Haluaisin vain kommentoida mainitsemiisi ”rokotusten avulla hävitettyihin tauteihin” ja kysyä, mitä tarkoitat sepsis-rokotteella? Sepsis on verenmyrkytys eli tila, jossa bakteerit leviävät verenkiertoon, eikä kyseessä ole mikään yksi tauti, jota vastaan voidaan rokottaa. Tilan voivat aiheuttaa useat eri bakteerit ja sitä hoidetaan antibiooteilla. Sepsis taas voi johtaa monielin-vaurioihin ja kuolemaan. En halua vaikuttaa nipottajalta, mutta mielestäni on etenkin näinä aikoina ensiarvoisen tärkeää olla faktat kunnossa, mikäli tällaisista asioista kirjoitetaan. 🙂

  Hyvää joulunodotusta ja terveyttä sinulle!

  • minna kirjoitti:

   Kiitos tarkennuksesta. Korjasin lauseen ja tarkoitin sitä, että verenmyrkytysten määrää on saatu vähennettyä rokotusten avulla.
   ”Vuonna 2013 pneumokokki menetti kärkipaikkansa pikkulasten verenmyrkytysten aiheuttajana Staphylococcus aureukselle. Pneumokokkiverenmyrkytysten määrä on lapsilla pudonnut kolmanteen osaan. Tämän katsotaan johtuvan vuonna 2010 aloitetuista lasten yleisistä pneumokokkirokotuksista. Pneumokokin aiheuttamat verenmyrkytykset eivät silti ole vähentyneet vanhemmissa ikäluokissa, vaikka sellainen vaikutus on todettu muutamissa muissa rokotuksen käyttöön ottaneissa maissa.” Lähde: Terveyskirjasto. Myös esimerkiksi Meningokokkia voidaan ehkäistä rokotuksellä, joka aiheuttaa mm. verenmyrkytystä.

 3. Ei kiitos kirjoitti:

  Kaunis ajatus, että rokote tosiaan olisi vapaaehtoinen. Saamme nähdä, miten sen kanssa todellisuudessa käy. Nyt vielä kun ehtii, niin kannattaa ottaa niin paljon selvää tuosta rokotteesta, kuin ikinä mahdollista, että osaa varmasti arvioida hyödyt vs riskit. 0,02% mahdollisuus menehtyä koronaan vs arvaamattomat sivuvaikutukset rokotteesta.

  Tämä on kuitenkin ensimmäinen ikinä kehitetty mRNA rokote maailmassa. Siis rokote, joka muuttaa sen ottajan DNA:ta.

  Pienenä muistuksena, että meillä on ollut influenssaan rokote jo 70 vuotta ja siitä huolimatta influenssaan kuolee 500.000 ihmistä maailmassa vuosittain. Muistakaa myös, että rokotteen ottaja kantaa itse vastuun mahdollisista haittavaikutuksista. Rokotevalmistajilla on ollut syytesuoja jo vuodesta 1987.

 4. Johanna kirjoitti:

  mRNA-rokote ei muuta rokotteen ottajan DNA:ta.

 5. Ei kiitos kirjoitti:

  Niinhän ne Johanna sanoo. Mutta mitä jos se ei ole totta tai jos se huomataan vasta kun suuri määrä ihmisiä on jo rokotettu?
  https://phys.org/news/2020-01-rna-effect-dna.html

 6. Anni kirjoitti:

  Aion ottaa rokotteen heti kun vuoroni tulee. Se on mielestäni oikea ratkaisu tässä tilanteessa.

 7. Gene jockey kirjoitti:

  Nimimerkki Ei kiitos: Luitko ollenkaan tuota linkkiäsi otsikkoa pidemmälle? Siinä puhutaan ihmisen oman RNA:n vaikutuksesta ihmisen oman DNA:n stabiilisuuteen (epigeneettinen säätely), ei siitä että RNA-rokote muokkaisi DNA-sekvenssiä. RNA-rokotteessa ei ole mitään pelottavaa, vaikka siinä ihmisen oma proteiinintuottokoneisto tuottaakin rokoteproteiinin. Jos saat koronaviruksen niin se tekee saman, mutta lisäksi se pystyy monistumaan hallitsemattomasti ja hajottamaan solujasi samalla.

  Se että puhut aiemmassa viestissäsi 0.02% kuolleisuudesta osoittaa että olet noin 20-vuotias, sillä sitä vanhemmilla kuolleisuus on suurempaa. Nuoretkaan eivät ole immuuneja jälkioireille ja harva nuori elää kuplassa, jossa hän kohtaa vain oman ikäisiään. Vaikka virus ei olisikaan sinulle hirveän vaarallinen, niin entäs ne vanhemmat ihmiset joita kohtaat kaupassa, töissä tai vaikka bussissa?

  Kiitos blogistille tästä kirjoituksesta. Liikkeellä on virheellistä ja harhaanjohtavaa tietoa, ja ymmärrettävästi molekyylibiologia on tavallisille ihmisille vaikeaselkoista.

  Terveisin biokemisti.

 8. Ei kiitos kirjoitti:

  Eikö tänne pysty enää kommentoimaan, kun ei kommenttini tule läpi vaikka olen koittanut ainakin kolme kertaa sitä lähettää?

  • minna kirjoitti:

   Hei, olen kyllä hyväksynut kaikki tästä s-postista tulleet kommentit. Tarkistan vielä roskapostin. Hetki.?

 9. Ei kiitos kirjoitti:

  Tottakai luin otsikkoa pidemmälle, Gene jockey. Olet oikeassa, että linkkaamani teksti ei käsittele rna rokotetta suoraan. Otsikko (ja tekstikin) kuitenkin jo kertoo sen, minkä sinäkin biokemistinä tiedät, että rna:lla voidaan muokata dna:ta. Vai oletko tästä asiasta eri mieltä?

  Tässä Dr. Rashid Buttar kertoo vielä saman, jos sen haluaa kuulla lääkärin suusta: https://www.bitchute.com/video/SmEEm3wXAXOb/

  Koronaan kuolee tilastojen mukaan 0,02-0,04% todennäköisyydellä. Isompi prosenttiluku ottaa huomioon myös monisairaat iäkkäät, jotka ovat kuolleet positiivisen PCR-testin jälkeen, siis koronadiagnoosin kanssa, eikä koronan takia.

  Meillä on tavallisen influenssakauden kaltainen tilanne kuolemien valossa ja massiivinen testaus pitää illuusiota yllä pandemiasta. Kysymykseesi vastaus: toimin samanlailla kuin aina ennenkin tähän asti ihmisillä on ollut tapana toimia influenssakautena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *