Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Oletko koskaan ajatellut luovuttaa spermaa?

Sperman luovutus voi  mahdollistaa unelman toteutumisen. Haluan tällä postauksella lisätä tietoisuutta tärkeästä aiheesta, nimittäin siittiöiden ja munasolujen luovutuksesta. Tuntuu että esimerkiksi verenluovutuksesta puhutaan paljon, mutta sukusolujen luovutus tuntuu olevan tuntemattomampi aihe? Lapsettomuus on ajankohtainen ja vaikea aihe monelle parille ja itsellistä vanhemmuutta pohtivalle, tälläkin hetkellä. Erityisesti sperman luovuttajista on kova pula ja sperman luovutus voi auttaa naispareja ja itsellisiä naisia saavuttamaan unelman perheestä. Myös noin neljännellä lapsettomista pareista lapsi ei ole saanut alkuaan vuoden yrittämisen jälkeen ja myös heille voi olla apua sukusolupankista.

Suomessa ollaan edistyksellisiä siinä suhteessa, että naispareilla ja itsellisillä naisilla on mahdollisuus hedelmöityshoitoihin myös julkisella puolella. Tämä toiminta on ollut käynnissä syksystä 2019 lähtien kun Helsingin ja Tampereen yliopistolliset keskussairaalat aloittivat hedelmöityshoidot lahjoitussoluilla. Nykyään hoitoa on tarjolla maanlaajuisesti yliopistollisten keskussairaaloiden yhteydessä.

kysyntä osoittaa että hoidoille on tarvetta

Hedelmöityshoitoja oli aiemmin tarjolla itsellisille naisille ja naispareille vain yksityisten palveluntarjoajilta, hoitomahdollisuuksia oli rajoitetusti ja niiden kustannukset nousivat usein korkeiksi. Sitä millainen tarve hoidoille oli oltiin vain voitu arvella mutta se varmistui heti kun julkisen puolen hoitomahdollisuuksien aukenivat – hoitoihin hakeutui hyvin nopeasti satoja henkilöitä, suurimpana ryhmänä ovat itselliset naiset.

Sukusolujen lahjoittajia rekrytoidaan jatkuvasti aktiivisesti ja jo sadat ovatkin luovuttaneet sukusolujaan käytettäväksi näissä hoidoissa. Enemmistö luovuttajista on kuitenkin munasolujen luovuttajia ja suuri kysyntä onkin nostanut toisen hedelmöityshoidoissa tarvittavan  ’raaka-aineen’ eli sperman tarvetta.

mitä on sukusolujen lahjoittaminen

Sukusolupankkiin lahjoitettuja sukusoluja käytetään ainoastaan julkisen terveydenhoidon lapsettomuushoidoissa. Lapsettomuushoitoihin lähetettävät potilaat käyvät läpi perusteelliset tutkimukset ennen itse hoidon aloittamista. Psykologin keskustelulla varmistetaan myös, että luovuttaja on valmis lahjoituksen antamiseen ja käydään läpi lahjoitukseen liittyviä kysymyksiä ja tuntemuksia. Ja kun hoidossa ollaan edetty niin pitkälle, että sukusolun käyttö on ajankohtaiseksi niin silloin nuo sukusolut haetaan Sukusolupankista. On toki mahdollista tehdä lahjoituksia myös yksityisille klinikoille, jossa tarvetta löytyy myös.

Sukusolupankkiin sukusolut päätyvät siten, että itsensä mahdolliseksi luovuttajaksi tunnistanut henkilö käy läpi lahjoittamiseen ohjaavaan prosessin, luovuttaa solut ja ne todetaan hoitoihin kaikilla tavoin sopiviksi. Sukusolupankit vastaanottavat lahjoituksina sekä munasoluja että siittiöitä. Lahjoitettuja sukusoluja käytetään kaiken tyyppisissä hedelmöityshoidoissa, eli lahjoittaja voi olla varma siitä, että luovuttamansa solut tulevat joka tapauksessa hyvään käyttöön.

Hedelmöityshoitolain mukaan luovuttajan henkilötiedot voidaan luovuttaa hoidon tuloksena syntyneelle lapselle hänen täytettyään 18 vuotta, mikäli henkilö haluaa asian selvittää.

Sperman ja munasolujen luovutus käytännössä

Voit luovuttaa spermaa jos:

 • olet perusterve
 • olet 20–45-vuotias
 • et tupakoi
 • siittiösi kestävät pakastuksen riittävän hyvin
 • sinulla tai lähisukulaisillasi ei ole vakavia perinnöllisiä sairauksia
 • Kudoslain* vaatimat infektiotestaukset ovat negatiivisia
 • haluat aidosti auttaa lapsettomia

Voit luovuttaa munasoluja jos:

 • olet perusterve
 • olet 22–35-vuotias
 • et tupakoi
 • painoindeksisi (BMI) on korkeintaan 32
 • sinulla tai lähisukulaisillasi ei ole vakavia perinnöllisiä sairauksia
 • Kudoslain* vaatimat infektiotestaukset ovat negatiivisia
 • haluat aidosti auttaa lapsettomia

Mitä ajatuksia tämä kirjoitus sinussa herätti? Voisitko mahdollisesti luovuttaa munasoluja tai siittiöitä?

Lähde: Sukusolupankki.fi

Sukusolupankki myös

Facebookissa

Jos kiinnostuit Ota yhteyttä:

Sukusolupankki 

Lue myös edelliset postaukset:

Tonttulan elämyskylässä

MITÄÄNSANOMATTOMUUDEN AIKAKAUSI

AURORA PYRAMIDIT – IGLUJEN UUSINTA UUTTA

HIIHTOLOMA LAPISSA JUURI OIKEAAN AIKAAN 

Musta sydän Apple  TOIVOTTAVASTI TAPAAMME MYÖS SOMESSA Musta sydän Apple

INSTAGRAM

 FACEBOOK

BLOGLOVIN’

BLOGIT.FI

2 kommenttia

 1. Jannina kirjoitti:

  Olen luovuttanut munasoluja jo kahdesti ja tiedän että ainakin yksi raskaus on jo meneillään. Menen uudelleen vielä jos vaan saan. <3

  Miniswithstyle.vaikuttajamedia.fi

  • minna kirjoitti:

   Ihan mahtavaa kuulla. Olet tehnyt hienon teon. Luovuttaisin itsekin jos vain olisin alle 35. Tärkeää lisätä tietoisuutta asiasta, kuten säkin olet jakanut asiasta somekanavillasi. Ihanaa pääsiäistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *