Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva
Kaupallinen yhteistyö

Tonttulan elämyskylässä – tarun ja toden risteyksessä

Kaupallinen yhteistyö: Hullu Poro Oy

Tonttulan elämyskylässä

Osana helmikuista Levin vierailuani majoituin muutaman päivän ajan Aurora-pyramideissa jotka sijaitsevat Tonttulan elämyskylässä. Elämyskylä-nimike herätti minussa ennalta hiukan sekavia ajatuksia – onko kyse jostain Linnanmäki-tyyppisestä huvipuistosta, puhtaan kaupallisesta turistikohteesta vai sitten jonkinlaisesta maakuntamuseosta. Vierailuni osoitti kuinka väärässä olinkaan ollut. Tonttula oli jotain ihan muuta.

Tonttulan elämyskylä sijaitsee Ounasjoen rannalla, Könkään kylässä. Kahdeksan kilometrin päässä sijaitseva Levitunturi siintää horisontissa mutta Levikeskuksen vilske ja kaupunkimainen hälinä tuntuvat olevan paljon kauempana. Tonttulassa kohtaavat ihminen ja luonto, Lapin taianomainen, revontulinen taivas ja ikiaikainen luonto, virtaava vesi ja sadunomainen metsä. Tonttula on elämyskylä joka on totta.

Kuningattaren suurin unelma

Voimanainen Tonttulan taustalla on Levin matkailukuningattareksi kutsuttu Päivikki Palosaari. Hänen vuosikymmeniä kestäneen uutteran työnsä tuloksena on syntynyt Hullu Poro-konserni jolla on majoitus- ja ravintolatoimintaa monin paikoin Levillä. Kaupallisen menestyksen mahdollistamana ja toisaalta ehkä jopa sen vastapainona on hänen ajatuksensa kehittää Tonttulasta matkailukohde jossa ihminen kohtaa luonnon tarinoiden ja mytologioiden kautta.

Hyvin onkin ajatus onnistunut sillä nykyajan kiireinen elämäntyyli jää Tonttulassa kauas, ehkä lapselliselta tuntuva ajatus siitä, että tarinoiden keskiössä ovat nuo kaikille tutut tontut osoittautuukin toimivaksi konseptiksi kun se on tehty ajatuksella ja viitseliäästi, niin, ettei se ole päälleliimatun oloinen vaan olennainen osa kokonaisuutta.

Tonttulan elämyskylässä

kiireettömyyden ihanuus

Elämäni on melkoisen täynnä kaikenlaista. Päätyöni on melkoisen intensiivistä ja vuorotyö asettaa haasteita seesteiselle elämänrytmille. Kun siihen lisätään vielä sometyö, ystävyyssuhteiden ylläpito, erilaiset harrastukset niin ei ole ihme, että toisinaan tekee mieli pysähtyä. Ja pysähtyminen onnistuu parhaiten ympäristössä joka kannustaa rauhoittumaan.  Tonttulan elämyskylässä aika pysähtyy juuri siihen tahtiin kuin haluat.

Aamulla, Aurora pyramidissa hyvin nukutun yön jälkeen oli ihanaa kävellä aamiaiselle Tonttulan kahvilaan. Ohi tarhassaan kisailevien huskyjen ja jäkälää mutustelevien porojen, taivas tuntuu olevan suurempi ja lähempänä kuin muualla. Ja perillä, suuressa hirsirakennuksessa oleva kahvilassa odottaa monipuolinen ja korkealaatuinen aamiaispöytä. Puuroa, ihanaa uunimunakasta, leipäjuustoa ja lakkahilloa, tuoretta leipää – mahtava alku päivälle tunnelmaisessa ympäristössä.

Aamiaisella oli rauhallista ja erittäin herkullista ruokaa.

Tonttuja siellä, tonttuja täällä

Aamiaispaikka sijaitsee isossa hirsitalossa jossa on ison tuvan lisäksi lukuisia kammareita joissa voi kuvitella pukin, muorin ja tonttujen ahkerasti tekevän töitä. Tonttujen elämään voi tutustua paremmin kierroksella läheiseen metsään jossa sijaitsevan ison Seitakiven kautta voi löytää tiensä Tonttulan salaisimpaan paikkaan, Tonttulan Piiloon jossa sijaitsevat Piparitalo, Tonttukoulu ja Tietäjäntupa. Me pääsimme käynnillämme leipomaan pipareita jotka saimme mukaamme. En muista, että koskaan olisi piparien leipominen ollut näin rentouttavaa! Koko Tonttulan Piilon kokonaisuus on toteutettu mielestäni todella tyylikkäästi, ja se toimii niin lapsille kuin aikuisille.

Tonttulan elämyskylässä

Seitakiven sisällä oli maagista…

Pääsimme vierailumme aikana juttelemaan Päivikki Palosaaren kanssa ja hän kertoi meille suunnitelmistaan laajentaa Tonttulaa, rakentaa alueelle joulupukin ja tonttujen elämää ja työtä esittelevä, aktiviteetteja pursuava paja joka kutsuu eri-ikäisiä vierailijoita kaikkina vuodenaikoina. Tarkoituksena on toteuttaa laajennukset samalla tavoin kuin muukin Tonttula – eli viimeisintä teknologiaa kuten aurinkoenergiaa ja ajattomia tarinoita yhdistäen. Elämyshotelli Taivaanvalkeat, Aurora pyramidit ja koko Tonttulan alue ovatkin oivallinen esimerkki siitä kuinka moderni teknologia mahdollistaa uudenlaisten elämysten toteuttamisen harmoniassa ympäröivän luonnon kanssa.

Tonttulan elämyskylässä

Huskysafarille pääsee helposti, nimittäin Tonttulassa sijaitsee myös koiratarha.

Huipennus: rantasauna, pakkasporeet ja avanto

Lopetan tarinani Tonttulasta ainutkertaisen elämykseni kuvailuun. Ounasjoen rannalla sijaitsee suuri sauna joka on siirretty paikalle ja jonka hirsiin liittyy jännittäviä tarinoita. Saunan verannalla on poreallas jossa voi kylpeä myös pakkasella ja vähän matkan päässä on Ounasjoen jäähän tehty avanto. On vain yksi sana jolla voin kuvata sitä kun lempeän saunan jälkeen siirtyy porealtaaseen nauttimaan kuohuvaa ja sitten avantouinnin jälkeen pyrähtää takaisin löylyhuoneen lämpöön; se sana on taivas. Tämän taivaan sain kohdata Tonttulan elämyskylässä, tarun ja toden risteyksessä.

Tonttulan elämyskylässä

Tonttulan elämyskylässä

Valaistus on upea myös pimeällä ja matkalla Tonttulan piiloon kuulee myös vaikuttavia äänitehosteita.

Tonttula Instagramissa

Tonttula Facebookissa

Tonttulan nettisivut

LUE MYÖS EDELLISET POSTAUKSET:

Mitäänsanomattomuuden aikakausi

AURORA PYRAMIDIT – IGLUJEN UUSINTA UUTTA

HIIHTOLOMA LAPISSA JUURI OIKEAAN AIKAAN 

Musta sydän Apple  TOIVOTTAVASTI TAPAAMME MYÖS SOMESSA Musta sydän Apple

INSTAGRAM

 FACEBOOK

BLOGLOVIN’

BLOGIT.FI

Kaupallinen yhteistyö: Hullu Poro Oy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *