Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Tummaihoisena itsenäisessä Suomessa

*Huom! Tummaihoisena itsenäisessä Suomessa -postaus on julkaistu 6.12.2018. Halusin julkaista sen uudestaan nyt itsenäisyyspäivän kunniaksi.  Päivitetyt kohdat tunnistat tästä * merkistä.

 

Onnea *103-vuotias Suomi

Suomi on *103-vuotias. Tänään on suuri juhlapäivä, koska Suomi täyttää vuosia. Olen syntynyt Suomessa ja olen ollut näin ollen koko ikäni Suomen kansalainen. Olen kuitenkin tummaihoinen johtuen siitä, että isäni on tansanialainen ja äitini suomalainen. Olen syntynyt tummaihoisena Suomessa. Isoisäni äitini puolelta oli sotaveteraani ja mummoni lotta. He olivat kotoisin Karjalasta ja ovat sodassa puolustaneet Suomea viimeiseen asti.  Harva sitä tietää ja uskoo. Vaikka olen syntynyt ja asunut tummaihoisena Suomessa, olen saanut tuntea aina itseni lähes suomalaiseksi ja olen kiitollinen siitä. Joskus lapsena tunsin olevani erilainen ihonvärini vuoksi, mutta käänsin kuitenkin lopulta rikkaudeksi. Aina se ei ollut helppoa. Joskus minua nimiteltiin pakolaiseksi ja ihmettelin sitä kovasti, enhän ollut tullut mistään kaukaa. Vieläkin minulta kysytään usein mistä olen kotoisin ja kun vastaan, että Iisalmesta herättää se ihmetystä. Ihmiset liittävät luonnollisesti ihonvärin kulttuuriin ja siihen, että olisin kotoisin jostain kaukaa.

VALITETTAVASTI SUOMI ON EUROOPAN RASISTISIN MAA

Suomi on äidinkieleni, olen nainen ja suomalaisen kulttuuriperintöni vaikuttaa varmasti siihen etten ole joutunut kokemaan rasismia Suomessa kovinkaan paljon. Kuitenkin tutkimukset kertovat toista. Suomi on Euroopan rasistisin maa. Harmittaa lukea tällaista.

Helsingin sanomat kirjoittaa 28.11.2018 jutussaan näin: ”Lähes kolmannes Afrikasta tulleista siirtolaisista on kokenut EU-maissa rasistista häirintää viiden vuoden aikana ja noin neljännes tummaihoisista ihmisistä on kokenut rotusyrjintää työssä tai työtä etsiessään, selviää keskiviikkona julkaistusta Euroopan unionin perusoikeusviraston FRA:n tutkimuksesta 12 jäsenmaassa. Suomi koettiin tutkituista maista rasistisimmaksi. Myös viime vuonna Suomi osoittautui FRA:n tutkimuksessa yhdeksi syrjivimmistä maista. Tuolloin tutkimuksessa haastateltiin yli 25 000:ta satunnaisesti valittua ensimmäisen ja toisen polven maahanmuuttajaa ja etniseen vähemmistöön kuuluvaa ihmistä 28 maassa.”

Kuvat / Marianne Ketelinmäki 2016

Ylpeästi suomalainen

Täytyy kuitenkin sanoa, että on ihanaa olla suomalainen. Tummaihoisena ulkomailla kukaan ei ikinä arvaa mistä olen kotoisin. Kerron ylpeydellä olevani suomalainen. Vaikka Suomen sanotaan olevan Euroopan rasistisin maa, en pidä suomea ollenkaan pahana paikkana elää. Päinvastoin Suomi on maailman paras paikka elää, olen kiitollinen. Toivon, että rasismi saataisiin kitkettyä kaikkialta maailmasta. Valitettavasti en kuitenkaan usko sen olevan mahdollista niin kauan kuin ihmiset ovat eri rotuisia, erilaisia ja tulevat eri kulttuureista. Omalla olemisella voimme kuitenkin vaikuttaa ympäristöömme. Suvaitsemalla erilaisuuden ja antamalla kaikille ihmisille mahdollisuuden. *Vuonna 2018 tänään tein yhden kampauksen ja meikin linnaan, ja sen jälkeen aion juhlia itsenäisyyttä rentoutuen läheisteni seurassa. *Tänä vuonna 2020 eletään korona-arkea ja sain juhlia itsenäisyyttä töissä.

Nautinnollista Itsenäisyyspäivää jokaiselle. 

*Lue myös:

KORONAVIRUS – ONKO TAKANA SALALIITTO?

 

 Musta sydän Apple SEURAA MINUA Musta sydän Apple

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN’

4 kommenttia

 1. Kaisa Tikkanen kirjoitti:

  Hienoa Minna, olen ylpeä Sinusta!

 2. Ruskea tyttö kirjoitti:

  Mun suu loksahti auki kun luin, että oot puoliksi suomalainen ja puoliksi tansanialainen tyttö. Nimittäin itekkin oon. Munisä oli tanznialainen, mutta valitettavasti en tiedä, mun kulttuurista mitään .

  • minna kirjoitti:

   Moikka. Ihana kuulla, että löysit blogini ja meillä on samankaltaiset juuret. Kannattaa ehdottomasti tutustua kulttuuriin ja mennä käymään Tansaniassa. Se on uskomattoman hieno maa. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *