Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Miltä tuntuu elää patologisen valehtelijan kanssa

Patologinen valehtelu ei ole varsinaisesti  sairaus. Se liitetään usein muihin mielenterveyden ongelmiin oireena, kuten persoonallisuushäiriöihin. Ehkä harvinainen ilmiö,  mutta valitettavasti kuitenkin heitä valehtelijoita liikkuu meidän joukossamme. Me emme ulospäin voi heti muutaman tapaamisen jälkeen tietää puhuuko henkilö totta vai ei.

Valehtelija valehtelee niin paljon ja hyvin, että uskoo itsekin omat sanansa. Näin hän pystyy eläytymään hetkeen jossa valehtelee esimerkiksi menneisyydestään hyvin aidosti. Tällainen henkilö sanoo mitä tahansa, jotta saa oman tahtonsa läpi. Sillä ei välttämättä ole mitään tekemistä totuuden kanssa. He eivät välitä myöskään siitä mitä muut heistä ajattelevat tai mitä sitten jos valheesta jäädäänkin kiinni? Kun valheesta jäädään kiinni, keksitään uusia valheita vanhojen peittämiseksi. Totuuden myöntäminen on hyvin harvinaista ja tapahtuu vain äärimmäisissä tilanteissa. Silloinkaan henkilö ei pysty keskustelemaan aiheesta, vaan lakaisee sen maton alle. Virheitä ei siis  voida sanoa ääneen, eikä myöskään myöntää.

Tällaisessa valehtelijassa on  sosiopaattisia ja  psykopaattisia piirteitä eikä hän osaa asettua toisen ihmisen asemaan ollenkaan. Hän ajattelee vain ja ainoastaan itseään. Hän saattaa myös perustella valheitaan jäädessään kiinni,  että hänen pakko ollut toimia näin etteivät muut loukkaantuisi.Patologinen valehteluTunnista patologinen valehtelu

Olen törmännyt patologisen valehtelijan kanssa seuraaviin piirteisiin:

 • Käyttää paljon henkistä väkivaltaa ja manipuloi.
 • Pettää jatkuvasti, eikä ymmärrä aiheuttamaansa tuskaa. Hän todistelee, että hänet on vain ajatettu tilanteeseen vaikka toiminta olisi jatkuvaa ja täysin suunniteltua.
 • HÄN ON TÄYSIN EPÄLUOTETTAVA HENKILÖ KAIKISSA ASIOISSA.
 • Hän yrittää tehdä suhteen toisesta osapuolesta ”mielipuolen” omalla käytöksellään ja kääntää syyn toisen päälle ja haukkuu tätä. Hyökkäys on paras puolustus periaatteella.
 • Osaa esittää muiden seurassa täydellistä seuramiestä ja saa ihmiset ihastumaan itseensä.
 • Käyttää valtaa ihmissuhteissa ja uskoo olevansa aina oikeassa.
 • Epäilee toisista niitä asioita joita itse tekee (kuten pettäminen).
 • On erittäin hyvä ja uskottava esittämään rakkauden ja välittämisen tunteita.
 • Ei näe itsessään mitään vikaa, eikä voi ottaa vastaan ehdotuksia esimerkiksi hoitoon menosta.
 • On hyvä tasan niin kauan kun saa anteeksi käytöksen ja siitä ehkä parhaassa tapauksessa pari viikkoa yli. Sen jälkeen sama ralli petosten alkaa alusta.
 • Erittäin hyvä manipuloimaan ihmisiä ja uskottelemaan että nyt onkin muuttunut.
 • Voi elää kaksois- tai kolmois elämää ihan muitta mutkitta, on niin taitava että pystyy asumaan kahdessa paikassa yhtä aikaa.
 • Jatkuva valehtelu aiheuttaa ärtymystä ja kun häntä epäillään jostakin raivokohtaus kohdistuu epäilijään.
 • Käyttää väsytystaktiikkaa. Jankuttaa ja jankuttaa valheiden oikeellisuutta niin kauan, että toinen osapuoli on ihan loppu ja antaa vahingossa anteeksi vaikka valhe on ihan selkeä. Vain siksi, että on niin poikki eikä jaksa enää vastustella.

Patologinen valehtelu

Nämä piirteet ovat hyvin narsistisia, mutta patologinen valehtelija ei kuitenkaan ole välttämättä  narsisti vaikka nämä piirteet siihen liittyvät.

Tällainen ihminen on ollut elämässäni pari vuotta ja on vienyt paljon. Kun totuus alkoi paljastua mihinkään ei enää voinut luottaa. Valheita tuli isoista asioista joista hän pelkäsi jäävänsä kiinni, mutta myös pienemmistä arkisista asioista joista ei olisi edes tarvinnut valehdella. Pitkään kuitenkin uskoin että tämä ihminen voisi muuttua, mutta loppua kohti toiminta vain paheni entisestään ja valheiden verkko vain suureni.

Moni kakku päältä kaunis – patologinen valehtelu

tuon postauksen aikoihin olin jo vahvasti jäljillä mutta vielä kerran minut saatiin manipuloitua takaisin ”kaikki muuttuu” -lupauksilla ja voin sanoa, että siitä se alamäki vasta kunnolla alkoikin.

Neuvoni siis jos ikinä törmäät tällaiseen tyyppiin on:  Pysy kaukana. Jos henkilöllä on kova halu parantua ja hakeutua esimerkiksi terapiaan työstämään  ongelmiaan toivoa voi olla. Silloinkin kannattaa olla varovainen koska, tällainen henkilö valehtelee helposti myös terapeutille ja hoito on mahdotonta.

Omasta elämästäni hän vei valtavan paljon energiaa ja söi itseluottamustani. Oma elämäni ikäänkuin jäi sivuun, toisen viedessä kaiken energian valheillaan. Onneksi olen kuitenkin olen pystynyt säilyttämään minulle tärkeät perusasiat aina, enkä ole antanut tuon valheellisen henkilön  pilata kaikkea. Olen aina tiennyt myös omanarvontuntoni ja tiesin myös etten ansaitse tuollaista käytöstä pätkääkään. Jotenkin tämän henkilö pystyi sillä pienellä hyvällä ja hauskuudella pitämään minut itsellään näinkin kauan. Kuten aiemmin mainitsin tämä henkilö oli erityisen hyvä esittämään rakkauden ja välittämisen tunteita ja oli oikein hyvä seuramies. Harmi vain että mikään ei ollut todellista. Nyt tuntuu kuin olisinkin herännyt jostakin unesta. Tämä henkilö ei ollut todellinen, hän oli vain pelkkä illuusio.

Toivon todella ettette joudu koskaan kohtaamaan tai vahingossakaan päästä lähellenne patologista valehtelijaa.

Patologinen valehtelu

Instagram: @tyttosinaoletvahvaofficial

Facebook: Tyttö sinä olet vahva

Snapchat: vahvatytto

13 kommenttia

 1. P kirjoitti:

  Mä valehtelin paljon nuorempana. Olosuhteet oli sellaiset, että oli pakko värittää vaaleanpunaisella ja pitää kulissit pystyssä. Sitten tuli mukaan väkivalta ja niitä ruhjeita tuli seliteltyä vauhdikkaillakin kertomuksilla. Teinin sana ei paina mitään, jos on aikuiset vastassa.
  Sillä suunnalla oon varmaan aina pataloginen valehtelija, josta on helppo keksiä juttua.

  • minna kirjoitti:

   Sinulla on varmasti haastava lapsuus/nuoruus. Hyvä että itse tiedostat ongelmasi, näin sinun on helpompi päästä siitä pois. Siinäkin on tietysti eroa onko valehtelu esim. sellaista jolla peittelet ruhjeitasi muilta vai sellaista millä tahallaan johdat muita ihmisiä harhaan ja vaikeutat heidän elämäänsä. Tsemppiä kuitenkin valheettomalle tielle 🙂

 2. Nimetön kirjoitti:

  Ikävä kokemus. Tällaisia ihmisiä ikävä kyllä on ja heillä on ISO ONGELMA itsellään, jota he eivät osaa/ halua/ pysty parantamaan. Se mistä ongelma lähtee alkujaan, syitä voi olla monia. Jaksamista ihmissuhteesta ”selviämisen” kanssa.

  • minna kirjoitti:

   Kiitos kommentista ja tsempistä, se on totta että monenlaisia kusettajia tähän maailmaan mahtuu ja vähiten uskoisi että sellainen pääsee luikertelamaan oman ihon alle. Tässä tapauksessa syitä on monia, ja taustalla on myös muita ongelmia.

 3. Primadonna__.. kirjoitti:

  Itsellä oma veli on tuollainen. Ahdistavaa on ollut kaikki nämä vuodet ja etenkin katsoa vierestä kun monien tyttöjen sydämet särkyy. Vieraiden edessä todellakin esittää seuramiestä, ja esim myyntityössä on aivan priimaluokkaa ja etenee nopeasti myymäläpäälliköksi. Hän saattaa väittää esim että hänellä on ollut punainen tukka pienenä, vaikka äiti hyvin tietää että ei todellakaan ole ollut ja kun äiti tämän väitteen korjaa niin veli toteaa ”Sä et vaan muista”.

  • minna kirjoitti:

   Tosi harmillista että omassa lähipiirissä löytyy tuollaista, olen tosi yllättynyt miten paljon olen saanut viestejä samaa kokeneilta. Niitä on huomattavan paljon, mikä on tietysti aika huolestuttavaa. Tuollainen valehteleva ihminen on tavallaan sairas että ei tosiaan itsekkään välttämättä tajua valehtelevansa ja pystyy elämään valheessa niin että on tilanteessa aivan aidosti mukana. Kaikkea hyvää sinulle tulevaan kevääseen <3

  • minna kirjoitti:

   No ihan yhtä helvettiähän se oli, mutta onneksi se on nyt ohi 🙂

 4. H kirjoitti:

  Löysin vasta kirjoituksesi, kiitos tästä, se on kuin omasta elämästäni…. Olen ottamassa ensi askeleita eroon tälläisestä suhteesta, ja asioita, sanoja tms. vain menee palasiksi ympärilläni. Miten tästä ikinä selviää ?

  • H kirjoitti:

   ”Kun alkaa nähdä, huomaa olleensa sokea…”

  • minna kirjoitti:

   Kiitos viestistäsi ja pahoittelut myöhäisestä vastauksesta. Onneksi olkoon että olet pääsemässä eroon tuhoavasta suhteesta. Kaikki järjestyy, pitää vain uskoa hyvään ja muistaa olla tiukkana sen kanssa ettei päästä manipuloivaa ihmistä lähellekkään <3

 5. tyhjä_nimetön kirjoitti:

  valitettavasti olen naimisissa tällaisen kanssa, valheiden verkko erittäin hyvä kuvaus siitä mitä elämämme paljastui oikeasti olleen, samoin se että tällainen henkilö täysin epäluotettava kaikissa parisuhteeseen liittyvissä asioissa (ennen muinoin olisi kutsuttu yksinkertaisesti huoraksi/huoripukiksi mutta nythän toki etsimme kaikelle hienompia selityksiä ruuhkavuosineen ja itsensä etsimisineen) ja osin muussakin. koska halua muutokseen ei ole hoito on mahdotonta, jos nyt sellaista hoitomuotoa on edes olemassakaan, joten lapsethan tässä tulevat joutumaan kärsimään, valehtelijallehan silläkään ei ole merkitystä, hänelle on tärkeintä vain hän itse.
  mutta se tapa jolla ystävänsä häntä valeissaan edelleen tukevat on käsittämätön, kuinka jollain ihmisellä on sellainen valta muihin? tuskinpa nämä ystävät kuitenkaan aivan kaikki ovat samanlaisia, toki heissä todistettavasti muutama samanlainen on. ehkä tässäkin pätee vanha sanonta Ei Corppi corpin silmä puhcais?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.