Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Miten taistella väsymystä vastaan?

Mistä koostuu hyvinvointi

Hyvinvointi koostuu monesta eri alueesta ja on jokaisen ihmisen oma kohtainen kokemus. Olin kuluneella viikolla PUR-kaupan vaikuttajatapahtumassa aamiaisella. Aiheena olivat muun muassa energisoiva aamiainen ja kuinka saada apua kaamos väsymykseen. Tilaisuus herätti paljon ajatuksia siitä miten itse voisi voida vielä paremmin. Marraskuu tuntui kieltämättä aika raskaalle ja pimeällä. Olin koko marraskuun melko väsynyt ja lähinnä suoriuduin velvoitteesta toiseen. Kaikilla asioilla on vaikutus kaikkeen. Omaan oloon ja tuntemuksiin vaikuttaa unesta, ruokavaliosta, liikunnasta ja ihmissuhteista lähtien kaikki. Oma hyvinvointini on parhaimmillaan silloin kun saan liikkua melko paljon, ihmissuhteet ovat kunnossa, elän taloudellisessa vakaudessa, olen terve ja koen pientä positiivista stressiä joko työstä tai muusta elämän tavoitteesta johtuen. Liika stressi kääntyy itseään vastaan ja olotila muuttuu vetämättömäksi.

Mitä kannattaa testata jos väsyttää

Erilaiset puutostilat aiheuttavat väsymystä ja kannattaakin kääntyä ravintolisien puoleen jos epäilet seuraavaa.  raudan puute esimerkiksi ilmenee näin:  kalpea iho, palelu, heikentynyt vastustuskyky, sumuinen olo, sydämentykytys, hengenahdistus ja väsymys. Rauta pitää huolta veren hapenkuljetuksesta. Alhainen hemoglobiini kertoo heikosta raudansaannista, mutta ferritiini arvo kannattaa testata myös jos epäilee raudan puutosta.  B-vitamiinin puute taas voi aiheuttaa väsymystä, masennusta, ruokahaluttomuutta, ruoansulatusongelmia, lihasheikkoutta, haavamia, ihottumaa ja hermostollisia häiriöita. D-vitamiini lisä taas on meille suomalaisille välttämättyys ja senkin puute aiheuttaa väsymystä. D- vitamiinia suositellaan lisänä kaikille. D-vitamiinia löytyy kalatuotteista ja manteleista, mutta  D- vitamiinia on vaikeaa saada riittävästi ravinnosta. Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa myös voimakasta väsymystä, joten jos olet ollut pitkään väsynyt kannattaa tämä testata. Miehillä taas iän myötä laskeva testosteroni saattaa olla yksi syy väsymykseen. Muut elämän asiat  kannattaa myös punnita ja miettiä onko syy väsymykseen esimerkiksi kuormittavassa ihmissuhteessa? Väsymystä vastaan taistelussa, kannattaa ottaa huomioon edellä mainitut asiat.

liikunta ja lepo auttaa

Liikunta auttaa tutkitusti jopa masennukseen. Liikunta virkistää ja helpottaa väsymystä konkreettisesti. En ehtinyt tällä viikolla liikkumaan niin paljon kuin olisin halunnut, mutta ne pari  kunnon treeni kertaa mitkä sain tehtyä vaikuttivat välittömästi olotilaan. Treenaamaan mennessä olin kuin maani myynyt, mutta treenin jälkeen asiat näyttivät huomattavasti valoisimmilta. Meinaan pitää jatkossa treeneistäni tarkemmin kiinni, koska niillä on selkeä vaikutus omaan vireyteeni. Jos väsyttää kannattaa ottaa aikaa reilusti myös levolle, eikä pakottaa itseään väkinäisesti suorittamaan kaikkea mikä ei ole pakollista. Nyt pimeään aikaan tunnelmalliset viini ja juusto illat saattavat kuulostaa houkuttelevilta, niitä kannattaa kuitenkin viettää kohtuudella. Alkoholi nostaa sitä nautittaessa hyvän olon hormonien tasoa, mutta jo pienikin määrä alkoholia laskee hyvän olon hormonien  ja välittäjäaineiden kuten serotoniinin ja dopamiinin eritystä seuraavana päivänä, mikä taas lisää väsymystä entisestään.

PUR-kaupasta löytyvät kaikki tarvittavat vitamiinit ja ravintolisät terveellisen ruokavalion tueksi.

  Musta sydän Apple SEURAA MINUA Musta sydän Apple

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN’

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.