Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Miksi kukaan ei tykkää mun kuvista?

Tykkäys

Onko tykkäys samantekevä? Instagram aloitti viime vuonna kokeilun eri maissa, jossa se poisti ominaisuuden, joka näytti kuinka monta tykkäystä kuva on saanut. Eli itse seuraaja ei näe esimerkiksi jonkin julkisuuden henkilön tai vaikuttajan kuvien tykkääjämääriä. Omien kuvien tykkäysmäärät näkyvät tällöin vain itselle. Kokeilu tosin koskee vain osaa instagramin käyttäjistä.

Tämä testi on osoittautunut positiiviseksi ja on laajentunut myös tänne Suomeen. Täällä tykkäyksiä on piilotettu osalta käyttäjistä vuoden alusta. Minusta tämä oli erittäin tervetullut uudistus. Todella moni nuori  ja myös aikuinen peilaa omaa minäkuvaansa julkisuuden henkilöihin, vaikuttajiin, muihin roolimalleihin sekä heidän kuvien tykkääjämääriin. Tämä on mielestäni aivan väärin, nuori ei varsinkaan välttämättä ymmärrä miksi hänen kuvansa ei ole saanut monta sataa tai tuhatta tykkäystä. Hän voi kokea tästä psyykkistä ja ulkoista painetta sekä henkistä pahoinvointia. Myös aikuisilla, ihan kypsillä aikuisilla voi tämä vaikuttaa alitajuntaan ja saada tuntemaan huonommuutta ikäänkuin huomaamatta.

Moni julkisuuden henkilö myös muokkaa kuviansa todella paljon. Henkilö, jolla on esimerkiksi ryppyjä saa filtterillä piilotettua kaiken ja siloteltua ihonsa haluamakseen tai hän muokkaa itsellensä kapeamman vyötärön ja muhkeammat pakarat. Näin monet ajattelevat heidän olevan jotain yli-ihmisiä, joiden muottiin heidänkin pitäisi kuulua ja rupeavat ehkä omalla tilillään tavoittelemaan samaa. Samalla tämä tekee ”täydellisestä” normaalia ja tavoiteltavaa. Onneksi nykyään on myös vaikuttajia, jotka postaavat realistisia kuvia itsestään ja myös niitä, ei niin viimeiseen asti siloteltuja ”epätäydellisiä” kuvia. Emmehän me vaikuttajina halua vaikuttaa nuorten itsetunnon rakentumiseen tai kenenkään itsetuntoon negatiivisella tavalla?

Määrittääkö tykkäysten määrä ihmisen?

No ei missään nimessä tai näin ei ainakaan saisi olla! Itse kun postaan kuvan, niin en niinkään välitä kuinka moni siitä tykkää, vaan enemmän iloitsen kun ihmiset kommentoivat ja juttelevat arkisia asioita.  Tuntuu, että varsinkin nuoremmat vaikuttajat saattavat kilpailla tykkäysten määrällä ja se jotenkin määrittää heitä omasta mielestään jopa ihmisenä, eli jos heidän kuvansa saa vain vähän tykkäyksiä, on hän ”huono”ihminen ja taas jos hänen kuvansa saa tuhansia tykkäyksiä, hän on todella ”mahtava” ihminen. Kun on itse kasvanut lankapuhelinten aikana ilman somea tuntuu moinen melko absurdilta, mutta uskokaa tai älkää on tämä monen nuoren arkipäivää. Vaikka some on tuonut mukanaan paljon hyvää, ei elämää pidä rakentaa vain ja ainoastaan sen ympärille. Todellisuus, aidot kohtaamiset ja se välitön vuorovaikutus on sitä aidointa ja tärkeintä tämän kaiken virtuaalisuuden keskellä.

Tykkäys

Panttaatko tykkäyksiä?

Moni myös panttaa antamasta tykkäystä jollekin kuvalle, ihan vaan siksi ettei halua tälle enempää positiivista huomiota. Tai sitten kokee itse kateutta, eikä jostain syystä halua antaa sitä pientä hyvän mielen elettä toiselle. Tykkääminen on aina jollain tapaa toisen ihmisen supporttaamista. Tykkäyksellä voit saada hyvää mieltä toiselle ja viestittää hyväksyntää, että tykkää tai on samaa mieltä. Jos et ehdi pitämään yhteyttä, muistuttaa tykkäys olemassa olostamme ja viestittää positiivisuutta. Tykkäys ei maksa mitään. Miksi jättaisimme painamatta tykkäystä vain siksi, ettemme halua antaa toiselle jotain pientä ja hyvää? Muistan kun eräs ystäväni kertoi joskus, että hänen entinen miesystävänsä ei koskaan tykännyt hänen kuvistaan. Kun ystäväni sitten kysyi häneltä, että miksi näin? Mies oli vastannut: ”Siksi, ettet vaan ylpisty liikaa.” Mitä mieltä olette tästä kommentista? Tai siitä, että ”En tykkää jos taustalta paistaa omahyväisyys ja huomionhaku.”? Miten tämän voi määritellä? Tuntuu, että ne samat tyypit ovat aina tuota mieltä.

Tykkäys ja positiivinen ilmapiiri

Onneksi nykyään vallitsee enemmän tällainen muiden ihmisten ”nostaminen” ja positiivinen ilmapiiri. Kommentoidaan toisten kuviin kivoja juttuja ja ollaan vuorovaikutuksessa. Useat vaikuttajat haluavatkin olla seuraajiensa kanssa vuorovaikutuksessa ja näin oppia tuntemaan seuraajansa. Tykkäysten piilottamisen myötä vaikuttajat voivatkin panostaa enemmän itse asiaan, eli sisältöön ja näin tuoda aidompaa materiaalia omaan kanavaansa. Nuoret ovat hyvin alttiita ulkoisille vaikutuksille ja koostavat omaa itsetuntoaan kokemustensa perusteella. Itse ainakin haluan positiivisesti tukea nuoren ihmisen itsetunnon muodostumista, jotta heistä kasvaisi fiksuja, empaattisia ja rohkeita aikuisia. Haluan myös olla vaikuttaja, joka on helposti lähestyttävä ja inhimillinen. Muistetaan, että me ollaan kaikki ihmisinä saman arvoisia tykkäysten määrästä riippumatta.

Mitä ajatuksia tämä herättää sinussa?

Lue myös:

Be a lady they said

Be a lady they said – Ulkonäköpaineet

 

 Musta sydän Apple TOIVOTTAVASTI TAPAAMME MYÖS SOMESSA Musta sydän Apple

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN’

4 kommenttia

  1. hannamariav kirjoitti:

    Mä tykkään todella paljon tästä Instagramin uudistuksesta, jossa nuo tykkäykset piilotetaan! Mulla se on jo käytössä ja olo on itsellekin ollut paljon helpottuneempi, vaikka tiedostan hyvin ettei pelkkä tykkäysmäärä merkkaa mitään.

    hanna
    https://hannamariav.vaikuttajamedia.fi

  2. Milla / www.moonshapedlittlebox.fi kirjoitti:

    Mielenkiintoinen postaus! Miusta tuo tykkäysten panttaaminen on hassua, jos kuvasta tykkää tai sisältö muuten miellyttää – sehän kannustaa jatkamaan samalla linjalla ja kannustaa yrittämään vieläkin paremmin, kun saa positiivista palautetta. 🙂 Mie pyrin tykkäämään kaikista tykkäämistäni julkaisuista, mutta kommentoimiseen pitäisi panostaa enemmän. Ehkäpä voisi ottaa itselleen haasteeksi, että kommentoisi vaikka tietyn määrän viikossa, eihän se suuri vaiva olisi. ^^

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *