Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva
Kaupallinen yhteistyö

Leluja lahjaksi lapsille? Lue tämä ennen valintaa!

Kaupallinen yhteistyö: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Olen ajatellut tänä jouluna hankkia leluja lahjaksi lähipiirin lapsille ja kummilapsille, enkä varmasti ole ainoa jolle valinta on vaikea ja vielä osittain kesken. Yksi asia on kuitenkin varma: tänä vuonna aion hankkia ainoastaan turvallisia lahjoja! Tässä postauksessa käyn läpi niitä seikkoja jotka on hyvä pitää mielessä kun tekee lahjavalintoja lapsille.

Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes:in) kanssa.

Mitä pienempi lapsi, sitä tärkeämpää on turvallisuus

Kuulostaa itsestään selvältä asialta, että kaikkien lapsille hankittavien lahjojen pitäisi olla turvallisia. Erityisen tärkeää tämä on alle 3-vuotiaille, he kun ovat niin pieniä, että eivät oikein aina kaikkia ohjeita kuule, ymmärrä tai muista. Siinä iässä kun lapsi on aktiivinen, eikä vielä ymmärrä syy-seuraussuhdetta on äärimmäisen tärkeää, että lelut ovat turvallisia. Tämä on syynä sille, että alle kolmevuotiaille myytäviä leluja koskevat tarkemmat ja tiukemmat turvallisuusvaatimukset kuin isommille lapsille. Tässä onkin ensimmäinen toimintaohje: noudata ikäsuosituksia, älä osta vanhemmille lapsille suunniteltuja leluja ikäsuosituksia nuoremmille!

Alle 3-vuotiaille tarkoitettujen lelujen tai muiden tuotteiden ja niistä mahdollisesti irtoavien osien on oltava mitoiltaan sellaisia, ettei lapsi voi niitä niellä tai joutua tukehtumisvaaraan. – Tukes

Tärkeää on myös huomata varoituksen ja suosituksen ero: ikärajoituksen (kielletty alle 3-vuotiailta) lisäksi tuotteissa voi olla suositusikämerkintä, esimerkiksi 5+.

 • ikärajoitus perustuu tuotteen turvalliseen käyttöön
 • ikäsuositus perustuu lapsen valmiuksiin leikkiä kyseisellä lelulla

Ja ostaessasi lelua, tarkista:

 • Ettei lelusta irtoa pieniä osia!
 • Siinä on CE-merkintä, valmistajan ja maahantuojan nimi sekä osoite.
 • Tarvittavat varoitukset ja käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi.
 • Pehmoleluissa pesu- ja hoito-ohjeet.

tiedä kuka on tuotteen myyjä

Näinä päivinä ei mikään ole niin helppoa kuin tuotteiden myynti Internetissä. Se selvisi minulle (ja voit kokeilla tätä) kun katselin Googlesta mitä kaikkea ’Tyttö sinä olet vahva’-nimellä netissä myydään. Eteeni aukesi lukematon määrä erilaisia nettisivustoja joissa oli kuvia blogistani ja linkkejä postauksiini ja niiden yhteydessä myytiin mitä ihmeellisempää tavaraa vuorikiipeilystä, kestokasseihin. Eikä mInulla ole mitään tekemistä minkään näistä sivustoista kanssa. Ja koska asia on näin seuraa toinen toimintaohje: varmista keneltä oikeasti tuotteet tilaat. Suosi hyvän maineen omaavia toimittajia, joiden kanssa tuotepalautukset ja muut toimivat varmasti hyvin. Suosittelen että käytät sellaisia hankkiessasi leluja lahjaksi rakkaille lapsille.

varmistu tuotteen alkuperästä

Minulla on kaksi alle 3-vuotiasta kummilasta ja heille lahjoja ja leluja valitessani aion varmistua tuotteen alkuperästä. En aio ostaa feikkituotteita, sillä jos tuotteiden valmistaja ei ole kiinnostunut kunnioittamaan tekijänoikeuksia niin en usko, että he ovat kovin aktiivisia myöskään turvallisuus- tai laatuajattelussa. Tässä tulee kolmas toimintaohje: pidä mielessä, että jos tuote vaikuttaa ’liian halvalta ollakseen totta’ niin se usein myös on juuri sitä.

Mikä on pieni osa?

Pieni osa on mikä tahansa esine, joka mahtuu kokonaan pienten osien lieriöön, jonka pituus on 57,1 mm ja halkaisija 31,7 mm. Lieriö vastaa 3-vuotiaan lapsen kurkun kokoa. – Tukes

Varmista leikin turvallisuus

Kun sopiva lahja on löytynyt ja toimitettu lahjansaajalle niin on tärkeää varmistaa se, että uudella lelulla leikkiminen tapahtuu turvallisesti. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että paketit ja niihin liittyvät asiat kuten mahdolliset kiinnityslangat ja sen sellaiset on laitettu lapsen ulottamattomille. Ja sen lisäksi pitää tarkistaa, ettei lahjasta irtoa helposti mitään.

Tässä listattuja ohjeita noudattamalla varmistat, että rakkaille lähipiirin lapsillesi tekemät lahjavalinnat ovat paitsi iloa tuottavia niin myös turvallisia. Ja hei, jos kaikesta huolimatta käy niin, että jokin mättää turvallisuuspuolella, niin tee asiasta ilmoitus sekä ostopaikkaan että Tukes:iin.

Hyvää ja turvallista joulun aikaa!

Lue myös aikaisempia postauksiani:

JÄRVISYDÄN – ‘OI JOSPA KERRAN SINNE SATUMAAHAN KÄYDÄ VOIS…´

KUULUMISPOSTAUS – MITÄ MINULLE KUULUU NYT?

JOULU TULEE – OLETKO YHTÄ HYVÄSYDÄMINEN KUIN GEORGE CLOONEY

AJATTELIN ANTANEENI ANTEEKSI MUTTA ANNOINKO SITTENKÄÄN

YANKEE CANDLE – IHANAA VALOA JA TUOKSUA SYKSYYN (SISÄLTÄÄ ALEKOODIN)

LAITOIN PITKÄSTÄ AIKAA KUNNON RIPSIPIDENNYKSET – NYT KATSELEN MAAILMAA KAUNIIMMIN

STAYCATION – HOTELLI HELKA

AUTETAAN YHDESSÄ MAITOVALAITA – SEA LIFE TRUST’S BELUGA WHALE SANCTUARY

 

Musta sydän Apple  TOIVOTTAVASTI TAPAAMME MYÖS SOMESSA Musta sydän Apple

INSTAGRAM

 FACEBOOK

BLOGLOVIN’

BLOGIT.FI

Kaupallinen yhteistyö: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

2 kommenttia

 1. Maariska kirjoitti:

  Klassikko-lelut ovat aina varma valinta. Esimerkiksi legot ja dublot sekä erilaiset puiset lelut ovat juuri näitä, jotka myös kestävät kovaakin leikkimistä. https://www.lelukaupat.fi -sivustolta löytyy hyvin myös leluvinkkejä eri ikäisille leikkijöille, jos itsellä ei ole juuri lahjan saajan ikäisiä lapsia, eikä oikein tiedä mitä ostaisi. Pelejä löytyy hyvin monenikäisille lapsille ja mielestäni juuri joulunaika on aina mukava hetki kokoontua saman pöydän äärelle pelaamaan yhdessä.

  • minna kirjoitti:

   Hei, kiitos hyvästä vinkistä. Pitääkin käydä tutustumassa sivustoon. Mukavaa joulunodotusta sinulle. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *