Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Pitää olla aikaa vain olla – muista pyhittää lepopäivää

Pysy erossa stressistä

Olen aikoinaan kantapään kautta oppinut sen että stressi on paha vihollinen. Pitkälti juuri stressi on aiheuttanut aikoinaan minulle pahoja terveysongelmia sekä pahaa oloa joka on jo itsessään huonontanut toimintakykyä. Siitä lähtien olen oppinut aika hyvin olemaan stressaamatta, vaikka ympärillä olisikin täysi kaaos. Kuitenkin välillä vaan tuntuu että on liian monta juttua käynnissä samaan aikaan ja jostain narusta alkaa kiristää. Välillä pitäisi olla päiviä ilman minkäänlaista aikataulutusta, niin että aivot saisivat vain levätä. Nykyään multitaskaaminen ei ole minusta mitenkään ihailtavaa, vaikka itse taidankin tehdä sitä jollain tavalla koko ajan. Enemmän ihailen ihmisiä joilla on langat käsissä ja hommat joita tehdään, tehdään huolella alusta loppuun. Voi toki tehdä monia asioita ja olla niissä hyvä, mutta sellainen häslääminen ja tehokkaan esittäminen saa lähinnä verenpaineet nousuun.

Tykkään olla monessa mukana, mutta tiedän myös aika hyvin omat rajani. Nyt on sellainen olo ettei enää mitään ylimääräistä. Eveliina sanoi minulle eilen kun tulin kotiin, että otan osaa,  tuo sun elämä on kyllä ihan kauheaa. Tulin siis kotiin töistä, söin ja painelin kotiin tekemään koulu hommia, vastailemaan sähköposteihin, maksamaan laskuja. Ihan perus hommia mille ei vain muuten ole aikaa, kuulemma olen koko ajan menossa ja tekemistä riittää. Elämäni ei ole mitenkään kauheaa, ei todellakaan. Vaikka se on kyllä totta että tällä hetkellä kaiken sen ajan minkä olen kotona, haluaisin vain levätä ja olla rauhassa. Tiedostan sen että pitää ottaa huilia, että jaksaa.

Jokainen asettaa itse omat rajansa

Jokaisella on omat tuntemuksensa. Kukaan ei voi sanoa minulle että elämäni on helppoa, enkä minä voi sanoa kenellekään että mitä oikein valitat; sinullahan on kaikki hyvin. Joskus on elämäntilanteita jolloin on ihan hirveästi hommaa, kaikki sujuu kuin leikki, eikä ahdista yhtään. Aikoinaan tein paljon töitä ja samaan aikaan tähtäsin kisoihin. Se oli kiireistä aikaa ja käytännössä olin koko ajan töissä tai treeneissä. Ei ollut mitään ongelmaan kunnes kuvioihin astui ulkopuolinen stressitekijä, mikä oli sitten aivan liikaa, siitä seurasi burn out. Olisi pitänyt vähentää jostakin ja rauhoittaa mieli. Sen tiesin vasta jälkikäteen, silloin siihen ei ollut työkaluja. Viime vuonna parisuhde katastrofin aikaan handlasin hommat mielestäni hyvin, selvisin ilman mitään loppuunpalamisia. En antanut homman liikaa vaikuttaa itseeni, arvostin itseäni  ja muu elämä sujui hyvin.

Joskus taas vähänkin liikaa on liian paljon, kaikki riippu omasta olotilasta ja siitä miten paljon on milloinkin valmis ottamaan vastaan. Toisten tunteita ei pitäisi vähätellä, eikä myöskään omiaan. Jokainen meistä on loppupeleissä vastuussa itsestään, ja on meidän omissa käsissämme miten rajaamme elämäämme. Pyyntöjä, työkeikkoja ja kaikenmaailman hommia tulee varmasti aina, mutta se että suostummeko niihin on meidän omalla vastuullamme. Rajaaminen on tärkeää ja itsensä kuuntelu, mitä oikeasti jaksaa tehdä ja mitä ei. Jos et itse huolehdi itsestäsi, niin ei valitettavasti huolehdi kukaan muukaan.

Liikunta auttaa stressiin – mutta joskus pahentaa sitä

Liikunta on tosi hyvä stressin hoitokeino, oikeastaan yksi parhaimmista. Kun hikoilee erittyy hyvänolon hormoneita ja ajatukset saa nollattua. Tulee freesi olo ja aivot selkiintyvät. Joskus kuitenkin jos noudatetaan orjallisesti treeniohjelmaa johon kuuluu vaikkapa 4-6 kovia punttitreenejä ja aerobiset päälle saattaa se vain lisätä stressiä. Jos elämässä on kovasti kuormitusta, saattaa hermoston kuormitus lisäksi olla liikaa. Kannattaa tässäkin siis kuunnella itseään ja olla itselleen armollinen. Liikuntaa sopivassa suhteessa ja lajeja jotka ovat tilanteeseen sopivia.

Olen onnekseni löytänyt jo vuosia sitten mindfullnesin ja tietoisen läsnäolon.  On hyvä vain olla ja kuunnella omia ajatuksia ja tuntemuksia, sekä hyväksyä ne sellaisena kuin ne ovat. Olen joskus vähän liiankin ratkaisu keskeinen. Ajattelen että hymy naamalle vaan ja lenkille, kyllä se siitä sitten lähtee. Usein lähteekin, mutta joskus ei vain tarvitse. Negatiivisten tunteiden on hyvä antaa tulla ja hyväksyä nekin. Pyrin olemaan optimisti ja  uskon että asenne vaikuttaa kaikkeen. Väittämä että kaikki on aina hyvin ja aurinkoista, on kuitenkin teeskentelyä.

Aina ei ole pakko olla online

Olen huomannut somea seuratessani ihmeellisiä asioita. Varsinkin kun on tullut nämä snäpit ja stroorit, tuntuu että ihmiset kehittelevät ihmeellisiä ongelmia somessa. Sitten niiden takia vuodatetaan samaa asiaa tunti kaupalla viikossa. Siis jaetaan vaikkapa tietynlaista eroottista sisältöä ja saadaan siitä palautetta. Sitten puidaan sitä saatua palautetta loputtomasti siellä omassa stoorissa. Tuntuu jotenkin aivan käsittämättömälle, miten jotkut tuntevat tarvetta olla jatkuvasti online ja jakaa tietynlaista sisältöä. Itse kokisin tämän äärimmäisen stressaavana vaikka some ihminen olenkin. Muutenkin olen huomannut että jos olisi koko ajan tavoitettavissa, saisi jatkuvasti olla koneella/puhelimella ja vastailla ihmisille. Olen jo vuosia pitänyt puhelinta äänettömällä suuren osan ajasta. Esimerkiksi whatsapp huutaa koko ajan jos siihen ei laita paussia. Meillä on opiskeluun liittyviä ryhmiä ainakin sata, eikä ole aina hyödyllistä edes tietää mitä missäkin ryhmässä milloinkin keskustellaan. Riittää kun lukee mailit ja viestit ns. ”työajalla” mikä se kenellekkin on. Ei ole aina pakko olla online.  

 Muistakaa pyhittää lepopäivää

Nykyään kaikki pyörii kellon ympäri ja tahti on koventunut monessa asiassa. Stressiä aiheuttaa myöskin kiire mikä on jatkuvasti ympärillämme. Jokainen tarvitsee säännöllisen lepopäivän, jolloin tehdään jotain muuta kuin on normaalisti totuttu tekemään muina päivinä viikossa. Joskus on hyvä olla tekemättä mitään ja olla vain jouten. Jos tekemisensä jakaa järkevästi jaksaa lepopäivänä tehdä muutakin kuin maata puolikuolleena, mutta välillä jos sille on tarvetta pitää tehdä niin. Keho kyllä kertoo kun tarvitsee lepoa. Meinaan olla tänä viikonloppuna tekemättä ”mitään”, ihan rennosti puuhastelen asioita mitkä tuntuvat mielekkäälle ja käyn urheilemassa omaan tahtiin. En aio tehdä mitään mikä tuntuu huonolle tai aiheuttaa kiireen tuntua.

 

*Kannattaa tsekata NordiFeelin ystävänpäivän ale, jopa 70%! NordicFeelin 2018 ystävänpäiväalesta voit ostaa kauneustuotteita jopa 70% alennuksella! Tarjous voimassa niin kauan kuin tavaraa riittää, kuitenkin enintään 10.02.2018 asti. Ei voi yhdistää muihin tarjouksiin tai alennuskoodeihin.

Instagram / Facebook / Bloglovin’

Snapchat: vahvatytto

Lue myös:

Jokainen ihminen haluaa tulla kuulluksi 

Edellinen juttu: 

Mitä vuosi sinkkuna on opettanut minulle

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *