Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Nykyajan ongelma on pysähtyminen – Yöpaitapäivä lakisääteiseksi

*Sisältää mainoslinkkejä

Minna Ahmonsaari Pysähtyminen

Olen sitä mieltä, että liian monen ihmisen elämästä puuttuu yksi tärkeä asia: pysähtyminen. Ympäröivässä maailmassa tapahtuu koko ajan jotain kiinnostavaa. Töissä ja koulussa olemme muutoksen keskellä. Ystäviä pitää nähdä. Ja mitäs siellä SoMessa tänään onkaan tapahtunut. Ja tottakai, omat harrastukset, niitäkin pitää olla. Tutkijoiden mielestä olemme jatkuvassa ylirasitustilassa, meitä ympäröi liian paljon ja siksi voimme pahoin.

Uusi konsepti YPP = YÖPAITAPÄIVÄ

En ole varma mistä ja miten annoin tälle konseptille tämän nimen, mutta jo pitkään olen ajatellut, että joka viikko pitäisi olla yksi päivä joka olisi pyhitetty levolle ja pysähtymiselle. Päivä, jonka saa hyvällä omallatunnolla viettää yöpaita päällä. Päivä joka on omistettu sille, että on aikaa tuntea itsensä, pohtia asioita ilman jatkuvaa aikataulupainetta.

YPP:n aikana saa hemmotella itseään ja ehkä läheisiään. Silloin ei tarvitse tehdä mitään. Välillä YPP:n aikana voi pohtia omaa elämää, sen suuntaa ja sitä onko jatkuvan kiireen syynä esimerkiksi jokin tunnelukkomme jota emme halua kohdata tai osaa avata ja pyrimme estämään huonon omatuntomme sillä, että kiirehdimme asiasta toiseen. Nykypäivänä tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus  luoda näennäistä hyvinvointia osittain pitämällä itsemme kiireisenä. Näin ei jää aikaa kohdata itseämme, pysähtyä itsemme äärelle ja ottaa itsestämme selvää.

Minna Ahmonsaari Pysähtyminen

PYSÄHTYMINEN EI OLE LAISKUUTTA

Varsinkin ennen vanhaan kadehdittiin suorittamista ja se joka suoritti eniten oli se urhein ja paras. Ennen ajateltiin, että “kaikki jotka ovat jotain” tekevät kolmea työtä, kasvattavat siinä sivussa lapsia ja eläimiä sekä harrastavat hyväntekeväisyyttä ja neljää urheilulajia. Piti olla täydellisesti sisustettu koti, tyylitelty ulkonäkö ja mielellään vastaleivottua pullaa tarjolla kiireisen työpäivän jälkeen. Tämän lisäksi piti olla intohimoinen kumppani ja viisas syvällinen keskustelija.  Tai ainakin jotkut  välittivät sellaisen kuvan itsestään eri välineillä ympäristöönsä. Ja mitä siitä seurasi meille tavallisille ihmisille jotka vain pyrimme elämään elämäämme rauhassa ja murheista vapaina? Hillittömän pakkomielteen siitä, että meidänkin pitäisi aina olla matkalla elämyksestä elämykseen ja meistä tuli ehkä lopulta samanlaisia. Tekemättömyys oli yhtäkuin laiskuus ja sitä sieti hävetä.

Ainakin itse koen, että tämä oli ennen. Nykyään pysähtyminen tuntuu olevan jopa vaikeampaa kuin tekemättämyys. Siitä on tullut saavuteltava asia, kun ensin kun koko yhteiskunta oli mennyt toiseen laitaan suorittamisen kanssa. Oletteko samaa mieltä? Ennen ajateltiin, että tekemättömyys oon yhtäkuin laiskuus mikä on taas ollut perisynti. Varmasti osa ajattelee noin edelleen.

Näin ei todellakaan ole. Lepääminen ja pysähtyminen ei ole laiskuutta. Läpi ihmiskunnan historian on meille yritetty tolkuttaa sitä, että lepo ja pysähtyminen ovat tärkeä osa täysipainoista elämää. Vuosituhansia kestänyt kymmenen käskyn luomisprosessi Lähi-Idän kaupungeissa ja yhteisöissä tuotti käskyjen joukkoon muistutuksen siitä, että joka viikko pitää yksi päivä pyhittää levolle ja suurempien asioiden pohdinnalle.

Nykyään rauhoittuminen, mindfullness ja  itsensä löytäminen ovat trendi. Mutta tarvitseeko aina joogaa, downshiftausta ja ashwagandhaa  pysähtymiseen? Kunhan kysyin.

Minna Ahmonsaari Pysähtyminen

MILLAINEN ON HYVÄ YPP?

Hyvä yöpaitapäivä on sellainen jossa paitsi ravitsee kehoaan ja lepää arjen ankaruudesta niin myös ajattelee. Aidosti ajatteleminen on oikeasti raskasta toimintaa, niin on eräs tuon tieteen taitajista, Daniel Kahnemannkin todennut mainiossa kirjassaan *”Ajattelu, nopeasti ja hitaasti”. Hänen Nobel-palkitut tutkimuksensa ovat todistaneet sen, että vietämme suuren osan elämästämme aivot automaattiohjauksella ja luulemme tekevämme perusteltuja päätöksiä vaikka itseasiassa teemme ne vain näennäiseen ajatteluun pohjautuen.

PYSÄHtyminen = NAUTInto

Minulle kiireetön aika itseni kanssa on todella tärkeää. Saan hengittää paineetta, käsitellä hankaliakin asioita, tutustua itseeni, olla armollinen ja oppia uutta. Ilman, että on kiire. Tai että lopputuloksen pitää olla jonkin etukäteen sovitun mallin mukainen. Ja hyvän yöpaitapäivän konsepti on sama kuin hyvän pyjamankin – jokaisella on oma mielipiteensä siitä. Yksi nukkuu alasti, toinen villasukat jalassa, pääasia että valitsemasi tapa miellyttää juuri sinua. Tee itsellesi palvelus ja kokeile YPP:tä ja pysähdy. Olen varma, että oivallat jotain uutta itsestäsi. Olen sitä mieltä, että yöpaitapäivän pitäisi olla lakisääteinen. Jokaisen pitäisi viettää viikossa yksi päivä niin ettei tee juuri mitään.

Minna Ahmonsaari Pysähtyminen

Kuvat / Yasmina Godden

*Tämän linkin kautta pääset testaamaan BookBeat-Premiumia maksutta, jos et ole kokeillut BookBeatia aiemmin, ja voit kuunnella ja lukea niin paljon kirjoja kuin haluat kokeilujakson aikana!

Lue myös:

Pitch: Millaisen mielikuvan luot itsestäsi ja kuinka saat aina tahtosi läpi? 

 

Musta sydän Apple TOIVOTTAVASTI TAPAAMME MYÖS SOMESSA Musta sydän Apple

INSTAGRAM 

 FACEBOOK 

BLOGLOVIN’

BLOGIT.FI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.