Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Kuinka saada toimiva parisuhde?

Miten saada aikaan toimiva parisuhde?

Ihmisellä on luontainen tarve saada rakkautta ja hyväksyntää. Lapsesta saakka meille on tärkeää olla psyykkisessä ja fyysisessä yhteydessä läheisten ihmisten kanssa. Tämä ei ole merkki heikkoudesta, vaan on meille kirjaimellisesti luontainen tarve. Aikuisena läheinen ja tärkeä ihmissuhde on parisuhde. Nykyään uuden kumppanin löytäminen on saatavuuden vuoksi helpompaa kuin koskaan, toisaalta taas vaikeampaa kuin koskaan. Saatavuus ja helposti lähestyttävyys joka on tullut mukaan teknologian myötä helpottaa meitä, mutta toisaalta taas saattaa tuntua ettei mikään riitä. Entäpäs jos vähän vielä swaippaisi eteenpäin, jospa löytyisi vielä parempi? Hyvän parisuhteen eteen pitää kuitenkin nähdä vaivaa ja tunnistaa itsessään viestit, jolloin kannattaa jäädä rakentamaan jotain pysyvämpää.  Itsekseen pärjääminen on minulle yksinäisyyden toinen nimi. Omaan hyvin perinteiset arvot ja olen listannut alla olevaan muutamia asioita joita pidän ensiarvoisen tärkeänä toimivassa parisuhteessa.

Luottamus ja kunnioitus

Luottamus ja kunnioitus on toimivan parisuhteen ydin. Ilman luottamusta on vaikea rakentaa minkäänlaista syvää ihmissuhdetta. Täytyy olla tunne siitä, että kumppaniin voi luottaa, että hän ei petä, aiheuta jatkuvasti pettymyksiä tai anna tyhjiä lupauksia. Kunnioitus taas toista kohtaan on asia jota ilman ei mielestäni pärjää. Toisen persoonaa ja mielihaluja pitää kunnioittaa, sekä  sitä mitä toinen on. Oma itsensä pitää saada olla puolin ja toisin.  Kunnioitusta tulisi näyttää ja saada joka päivä, se ei ole itsestäänselvyys. Kunnioittaminen parisuhteessa on sen osoittamista joka päivä. Se on kiinnostusta toista kohtaan, kuuntelemista, vastavuoroisuutta ja kumppanin tarpeiden ennakointia. Toisen hyvä tunteminen helpottaa kunnioitusta, sillon tietää mistä toinen ei pidä, mikä saa olon epämukavaksi ja mistä taas kumppanisi nauttii.

erimielisyyksien sietäminen

Myös hyviin parisuhteisiin kuuluvat erimielisyydet. Elämä ei ole aina ruusuilla tanssimista ja joskus saatetaan ajautua törmäyskurssille. Kuulemani mukaan on pariskuntia, jotka eivät riitele juuri koskaan, mutta siihen ei tarvitse kuitenkaan kaikkien edes pyrkiä. Erimielisyydet ja riidat voivat olla myös rakentavia ja niiden kautta voi oppia tuntemaan toista. On kuitenkin tärkeää, että asioioista pystyttäisiin puhumaan suoraan ja rehellisesti. Omaa ja toisen käytöstä pitäisi mielestäni pystyä tarkastelemaan ja puhumaan vaikka jälkeenpäin miksi ollaan käyttäydytty, niinkuin ollaan käyttäydytty.  Asiat eivät saisi  jäädä hautumaan niin, että ne tulee otettua aina esille aina uudestaan ja uudestaan. Jos on toiminut väärin, pitäisi osata pyytää anteeksi. Suhde voi jatkua hyvänä vaikka osapuolet olisivatkin erilaisia. Jos taas tunnetason yhteys puuttuu ollaan metsässä. Keskustelun aloituksella on myös iso merkitys. Jos aloittaa kovalla hyökkäävällä tavalla, keskustelu jatkuu samalla tavalla. Silloin keskustelusta ei ole ollut juurikaan hyötyä. Syyttely aiheuttaa sen,  että molemmat  ovat puolustusasemissa miettimässä seuraavaa piikkiään.

Tunteiden ilmaisu

Omia tunteita pitäisi pystyä ilmaisemaan vapaasti ja avoimesti.  Läheisyys ja kosketus on hyvä tapa rakentaa toimivaa parisuhdetta. Oksitosiinia kutsutaan läheisyyshormoniksi ja se lieventää tutkitusti myös stressihormonin vaikutusta.  Kosketuksella on valtava voima, eikä sitä kannata unohtaa. Negatiiviset tunteet eivät saisi myöskään olla tabu, vaan jakaminen niissäkin lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Avoimuus ja haavoittuvuus vaatii rohkeutta, mutta lopulta  kannattaa. Ymmärryksen kautta voidaan saavuttaa avoin yhteenkuuluvuus. Avoin seksuaalisuus kuuluu myös tähän. Seksuaalisuus on kummankin osapuolen vastuulla, siihen täytyy panostaa, huolehtia sen ylläpidosta ja ilmaista sen tärkeyttä. Oma itsensä pitää uskaltaa laittaa likoon, sillä toinen ei voi arvata ajatuksiasi ja toiveitasi. Yllätykset, pienet lahjat ja myös avoimuus ulospäin eli avoin kertominen siitä kenelle sydän kuuluu kertoo hyvästä suhteesta. Kun suhde on toimiva, siinä ei pitäisi olla mitään salattavaa, samalla se suojelee suhdetta ulkopuolisilta.

Olen onnellinen ja kiitollinen siitä, että saan tällä hetkellä elää tasapainoisessa ja toimivassa parisuhteessa.

 Musta sydän Apple  

PS. Mitkä teidän mielestänne ovat toimivan parisuhteen edellytykset?

 

  Musta sydän Apple SEURAA MINUA Musta sydän Apple

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN’

 

 

 

 

4 kommenttia

 1. Maria kirjoitti:

  Toisen arvostaminen omana itsenään.
  Tahto olla läsnä ja kuunnella toista.
  Taito keskustella.
  Samansuuntainen huumorintaju.
  Tahto koskettaa kumppaniaan mielummin, kuin hiplata esim. puhelinta.
  Joku yhteinen harrastus tai kiinnostuksen kohde.

  • minna kirjoitti:

   Hyviä pointteja Maria ja kiitos kommentistasi. Nuo asiat ovat kultaa arvokkaampia. <3

 2. Cyndy kirjoitti:

  Tilan antaminen toiselle. Ainakin pitkässä parisuhteessa tulisi kunnioittaa myös toisen oikeutta omaan aikaan ja tilaan. Liian tiivis ripustautuminen tukahduttaa kuin tulen ilman happea.

  • minna kirjoitti:

   Olet oikeassa, pitää pystyä olemaan myös erossa ja tehdä omia juttuja. Itsenäisyys pitää säilyttää mutta silti voi elää suloisessa symbioosissa. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *