Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Häiritseeko puhelin elämääsi – Päätät itse milloin olet online

Moni tietää varmasti tunteen, kun whatsapissa on kymmenen viestiketjua auki ja jokaiseen niistä tulee viestejä kokoajan. Sähköpostit tavoittavat missä vain ja somessa on monia viestejä, mihin odotetaan reagointia välittömästi. On mukavaa, että tavoitettavuus on parantunut ja yhteydenpito helpottunut mutta moni tuntuu myös stressaavan jatkuvasta viestitulvasta. Jatkuva puhelimen kanssa kommunikointi vähentää selvästi läsnäoloa ja kykyä keskittyä. Tunnistan tämän välillä myös itsestäni ja jos esimerkiksi luen tenttiin laitan välillä puhelimen lentotilaan. Näin en saa siitä mitään ylimääräisiä ärsykkeitä. Mikä sitten neuvoksi jos puhelin tuntuu  hyvin stressaavalta?

Hankkiako lankapuhelin?

Vitsailen välillä hankkivani lankapuhelimen jotta elämä muuttuisi sen osalta stressivapaammaksi. Olen kuitenkin löytänyt kännykän kanssa sujuvaan elämään muutamia helpottavia asioita:

  • Pidän puhelinta aina äänettömällä, ellen tiedä odottavani jotain hyvin tärkeää puhelua ja viestiä. Katson kuitenkin puhelinta suhteellisen usein joten mitään kamalaa ehtii harvoin tapahtua siinä välissä. Hätänumeron on sitä varten, että siihen soitetaan jos on oikein kova hätä.
  • En halua kuitenkaan se tyyppi joka ei koskaan vastaa ja on aina tavoittamattomissa joten käytän usein matkat julkisissa tai kävellen viesteihin vastaamiseen.
  • Laitan puhelimen tietoisesti pois esimerkiksi erityistä iltaa vietettäessä.
  • Olen poistanut ilmoitukset lähes kaikista sovelluksista.
  • Päivitän myös instagramia usein suoraan tilanteesta niin, että siihen menisi mahdollisimman vähän muuta aikaa.

Tavoitettavuus on omissa käsissäsi

Jokainen päättää itse käyttäytymisestä puhelimen suhteen; ei kukaan muu. Puhelin on hyvä osata pitää välillä poissa varsikin niissä tilanteissa joissa tarvitsee rauhaa ja keskittymistä. Huomaan, että puhelin hidastaa usein jos olen lähdössä johonkin ja minulla on tiukka aikataulu. Nykyään on tapana varmistella vaikkapa ennen sovittua tapaamista, että nähdäänhän silloin ja silloin ja, että olen nyt autossa, bussissa, metrossa ym. tämä on usein mielestäni turhaa ja varsin aikaa vievää. Ennenhän sovittiin vain ajat ja sitten nähtiin, tämä toimi ihan hyvin. Lopulta se ei ole puhelin mikä meitä stressaa vaan me itse. Jokainen vastaa omalta osaltaan tavoitettavuudestaan ja siitä kuinka kauan aikaa puhelimen kanssa viettää.

Anna myös muille ihmisille tilaa vastata

Jos ei ole mitään akuuttia ja hyvin tärkeää asiaa, kannattaa mielestäni; ”Mikset vastaa?” viestit jättää lähettämättä. Nämä viestit  saattavat aiheuttaa turhaa paineen tuntua toisissa ja lisää tunnetta, että pitäisi olla aina tavoitettavissa. Tiedän ihmisiä jotka saattavat katsoa jonkun toisen olevan online vaikkapa Facebookissa ja sitten he ihmettelevät kovaan ääneen, miksei tämä vastaa heti kun on kuitenkin selvästi online jossain toisessa kanavassa. Monella voi olla se tilanne, että kaikki ikkunat ovat auki vaikka töitä tehdessä mikä ei varsinaisesti tarkoita, että he olisivat online. Heillä voi olla mikä tahansa tilanne samaan aikaan käynnissä, eikä se tarkoita mitään sellaista mistä tulisi välttämättä loukkaantua. Pitkään jatkunut vastaamattomuus ja selvä välinpitämättämyys on eriasia. Annetaan siis toisillemme tilaa vastata silloin kun meille on paras hetki.

Kuvat /  Vaikuttajamedian tiimipäivä / Paikassa: Secret Spot

 

 Musta sydän Apple SEURAA MINUA Musta sydän Apple

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN’

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *