Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Miten palata ruotuun joulunajan mässäilyn jälkeen?

 

TOIVOTAVASTI JOULURUOKA MAISTUI

Joulu on monelle herkuttelun ja nautiskelun aikaa. Nautinnollinen syöminen on ihana asia, mutta helposti sokerin, rasvan ja viinin nautiskelun jälkeen olo saattaa olla pöhöttynyt, väsynyt ja huonovointinen.  Mitä kauemmin mässäilyä jatkaa, sen helpommin oloon tottuu ja mässäily saattaa jäädä tavaksi. Terveellinen hyvä ja säännöllinen syöminen vaikuttaa elämänlaatuun väistämättä positiivisesti, sitä ei voi kieltää. Kuitenkin terveellinen syöminen kannattaa pitää rentona ja joustavana, näin välttyy usein myös ylilyönneiltä. Joulun mässäilystä ei kannata jälkikäteen tuntea huonoa omatuntoa, päinvastoin ihanaa, että on saatu nauttia hyvästä ruoasta. On paljon tärkeämpää miten elät uuden vuoden ja joulun välissä, kuin joulun ja uuden vuoden välissä.

RENTOUS ON KAIKEN A JA O

Moni aloittaa vuoden vaihteessa tiukan dietin tai kuntokuurin. Kuitenkin valitettavan moni päättyy, ennen kuin on ehtinyt kunnolla edes alkaakaan. Liian niukka energinen ruokavalio johtaa usein repsahtamiseen ja ylilyönteihin, mikä taas aiheuttaa epäonnistumisen kokemuksen ja sitä kautta noidankehä on valmis. Kannattaa muodostaa itselle säännöllinen ruokailurytmi jota on helppo noudattaa. Esimerkiksi aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala sopii monelle. Tällöin ruokailuväli ei pääsen 3-4 tuntia pidemmäksi ja näin vältytään helpolla turhalta napostelulta ruokailujen välissä. Tasainen verensokeri säästää herkuttelun himolta, eli toisin sanoen paastoaminen johtaa lähes aina ahmimiseen tai liian suureen energian saantiin kerralla. 80/20 ajattelu on riittävä terveellisen ruokavalion noudattamiseksi. Eli kun syö 80% puhdasta ja terveellistä ravintoa voi loput 20% voi olla lähes mitä vain. Monella tämä toteutuu helposti esimerkiksi niin, että viikot syödään melko puhtaasti normaalia arkiruokaa ja viikonloppuna sitten voi herkutella. Vaihtoehtoisesti herkuttelun voi jakaa myös viikolle. Veden runsas juominen ja kasvisten ja hedelmien saanti (vähintään 500 g päivässä) ruokavaliossa on hyvä muistaa. Perinteinen lautasmalli helpottaa aterioiden suunnittelussa.

LIIKUNTAA SOPIVA MÄÄRÄ

Mässäilyn jälkeen liikunta raikastaa oloa. Kuitenkin liikkeelle kannattaa lähteä maltillisesti ja oman kuntotason mukaan. Kunto nousee hitaasti mutta varmasti. Jos sinulla ei ole taustaa urheilun parissa kannattaa aloittaa helpoista lajeista, kuten uinnista, kuntosalista tai lenkkeilystä. Näissä voit itse helposti määrittää temposi harjoittelun alussa. Pt:n palkkaaminen alkuun ei ole varmasti huono sijoitus. Myös kokeneempi treenikaveri varmasti voi auttaa alkuun ja samalla hoidat sosiaalista elämääsi liikunnan parissa. Liikunnassa tavoitteiden asettaminen motivoi ja isompiinkin tavoitteisiin on mahdollista päästä ajan kanssa. Kannattaa siis haastaa itsensä ja uskaltaa mennä eteenpäin. Uusi vuosi on aina täynnä mahdollisuuksia ja uuden aloittaminen voi olla helpompaa.

 

 Musta sydän Apple SEURAA MINUA Musta sydän Apple

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN’

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *