Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Valvontakapitalismin vaarat ja trumpismi: somen kääntöpuoli

Valvontakapitalismin vaarat

”Valvontakapitalismin vaarat” on Netflix-dokumentti jonka katsoin vapailla. Olen joulun ja uuden vuoden pyhien aikana pitänyt luovaa taukoa sosiaalisen median maailmasta ja keskittynyt energian keräilyyn ja akkujen lataamiseen. Tämän viikon tapahtumat Yhdysvaltain pääkaupungissa toivat mieleeni ennen joulua katsomani Netflix-dokumentin ”The Social Dilemma – Valvontakapitalismin vaarat”. Jos et kyseistä dokumenttielokuvaa ole vielä nähnyt niin suosittelen että kipaiset sen katsomaan – sen verran kovan luokan dokkarista on kyse.

jos jokin on sinulle ilmaista niin silloin sinä olet tuote

Ennen elektroniikkaan ja viihteeseen liittyvät asiat olivat usein aika kalliita. Niitä varten säästettiin ja niistä nauttiminen oli juhlallinen hetki. Muistan vielä hyvin mitä leffojen vuokraus tai CD-levyt maksoivat. Mutta sitten tuli Internet ja Yhdysvalloista alkanut trendi jossa palvelut tarjotaan meille loppukäyttäjille ilmaiseksi ja palveluja kehittävät yritykset saavat tuottonsa mainostajilta jotka haluavat tavoittaa potentiaalisia asiakkaita noissa palveluissa. Aluksi kyseessä oli yksinkertainen mainonta jossa banneri-mainonnalla esiteltiin tuotteita ja pyrittiin saamaan meidät käyttäjät klikkaamaan ja tilaamaan tavaraa. Ihan niinkuin klassisissa medioissakin, lehdissä. Ja jos homma olisi pysynyt tällaisena niin kaikki olisi varmaan kunnossa, mutta…

teknologiakehitys mahdollistaa aivopesun

Netflix-dokumentti Valvontakapitalismin vaarat on tyylikäs, se ei sorru liioitteluun vaan käsittelee nykyisten suurten digitoimijoiden toimintamalleja asiallisesti. Äänessä ovat suurimman osan ajasta ihmiset jotka ovat olleet mukana kehittämässä palveluja joita mekin kaikki käytämme: Google, Facebook, Instagram, Twitter ja mitä näitä nyt onkaan. Jo monen vuoden ajan ovat tästä teemasta kiinnostuneet ihmiset olleet sitä mieltä, että on hassunkurista että maailman parhaista yliopistoista valmistuvat fiksuimmat ihmiset tekevät työkseen digitaaliseen mediaan liittyviä algoritmejä sen sijaan, että ratkoisivat esimerkiksi nälänhätään tai syöpään liittyviä ongelmia.

Dokumentti avaa tämänhetkistä tilannetta ja näyttää toteen sen, että tilanne ei ole enää millään tavalla hassunkurinen vaan kaikkea muuta. Joka päivä käyttämämme palvelut keräävät meistä niin paljon tietoa ja osaavat yhdistellä eri lähteistä tulevaa dataa siten, että sille syntyy hyvinkin kattava kuva yksittäisen ihminen paitsi tekemisestä ja mielenkiinnon kohteista niin myös ajatuksista ja mielipiteistä. Ja tuo kuva mahdollistaa sen, että niihin kaikkiin voidaan vaikuttaa kovin tehokkaasti ja nopeastikin ja mikä pelottavinta, ilman että me itse mitään huomaamme.

 

Valvontakapitalismin vaarat

Kuvat / Yasmina Godden

skandaaleista ovat selvinneet mutta onko hyökkäys capitolille lopun alku?

VIime vuosina olemme tottuneet kuulemaan erilaisista digimaailmassa tapahtuvista skandaaleista. Wikileaks ja Julian Assange. Cambridge Analytica. Vastaamo. Olemme tottuneet kuulemaan kuinka jotkut asiantuntijat sanovat, että kaikki on todella vaarallista ja kuinka toiset asiantuntijat taas toppuuttelevat uhkakuvia. Yhtä kaikki, tähän asti olemme hyväksyneet sen, että platform-jätit keräävät meistä tietoa ja vastineeksi saamme käyttää ihania digipalveluja ilmaiseksi missä vaan. Insta, WhatsApp, mikään ei maksa mitään.

Tällä viikolla Washingtonissa tuhannet ihmiset jotka edustavat erinäköisiä, lähinnä sosiaalisessa mediassa syntyneitä liikkeitä, tunkeutui erääseen länsimaisen demokratian tunnusmerkeistä, Yhdysvaltain Kongressiin. On jännä nähdä aiheuttaako tämä ennennäkemätön tapahtumien sarja uudenlaisia rajoituksia tai jopa yhtiöiden purkamisia. Meille käyttäjille kysymys kuuluu: maksaisitko sinä näistä palveluista vai et? Eli oletko tyytyväinen elämääsi tuotteena vai osaatko kaivata vapautta ja oletko valmis siitä maksamaan.

Somen kääntöpuolista lisää myöhemmin…

Lue myös:

Mikä somessa ahdistaa? 

 

Musta sydän Apple  TOIVOTTAVASTI TAPAAMME MYÖS SOMESSA Musta sydän Apple

INSTAGRAM

 FACEBOOK

BLOGLOVIN’

BLOGIT.FI

2 kommenttia

  1. Timo kirjoitti:

    Todella hyvää pohdintaa asiasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *