Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Elämässä eksynyt Jari Sillanpää

Kun ihmisellä on paha olla

Katsoin Jari Sillanpään haastattelun Enbuske, Veitola & Salminen -lähetyksestä. Haastattelu aiheutti monenlaisia ajatuksia. Näin ennenkaikkea elämässä eksyneen päihderiippuvaisen ihmisen. Jari Sillanpään puheista kuulsi läpi, että huumeiden käyttö oli arkipäivää, eikä hän pitänyt sitä niin pahana kuin alkoholin käyttöä. Hänen oma kokemuksensa oli, että alkoholistina hän oli huonompi ihminen. Huumeiden käyttöä hän ei aikonut lopettaa ja hän myös myönsi olevansa narkomaani. Jarista havaitsi sen ettei hän pysty elämään ilman päihteitä, eikä välttämättä kokenut siihen mitään tarvetta. Tällä hetkellä suuri ja raskas rasite tuntuu olevan jatkuva julkisuusmyllytys aiheesta. Kuitenkaan Jari Sillanpää, niin kuin ei kukaan muukaan ole huvikseen ja vahingossa ajautunut huumekoukkuun.

Kun ihminen voi huonosti hän saattaa turvautua kyseenalaisiin keinoihin lääkitäkseen ahdistustaan. Impulsiiviset ja herkät ihmiset kuten Jarikin on itseään kuvaillut ajautuvat joskus perinteisen porttiteorian kautta riippuvaisiksi. Riippuvuus vaatii kehittyäkseen toistuvaa käyttöä ja on myös todettu, että perintötekijät vaikuttavat riippuvuuden syntyyn. Suomalaisilla on vahva päihderiippuvuudelle altistava geeniperimä. Päihderiippuvuudesta on tullut yksi suurimmista kansansairauksistamme. Päihderiippuvaisiin suhtautuminen on kuitenkin usein alentavaa ja heidät luokitellaan jotenkin alempiarvoisiksi ihmisiksi, vaikka totuus on se, että elämässä jokainen voi joutua painiskelemaan asioiden kanssa, joita ei olisi ennalta voinut mitenkään aavistaa.

Jarille pisteet rehellisyydestä, hän ei esittänyt yli-ihmistä, eikä lukenut lähetyksessä kenenkään muun ennalta suunnittelemaa puheenvuoroa, jonka kaikki olisivat halunneet kuulla. Totuushan on ettei hän voi saada apua ongelmaan ennen kuin hän itse ongelman myöntää ja on halukas saamaan siihen apua. Oikeassa hän on myös siinä ettei ole aiheuttanut nykyisellä tilallaan kenellekkään mitään pahaa, paitsi itselleen ja läheisilleen. Se mitä olisi voinut käydä on turha jossitella.

Kuinka yleistä viihdekäyttö on?

Jari Sillanpää on  viimeisessä esitutkinnassa myöntänyt hankkineensa metamfetamiinia sekä omaa käyttöään varten, että juhlissa tarjottavaksi satunnaisesti pieniä noin 1-10 g:n eriä vuosina 2014-2017. Epäilemättä juhlissa on käytetty ja käytetään kamaa, mutta eikö se kerro jotain että yksi Suomen eturivin artisteista järjestää juhlia, joissa huumeita on tarjolla vapaasti. Edelleen huumeiden käyttö on tabu, mitä suojellaan kovasti. Aiheesta on puhuttu lähinnä silloin kun joku julkisuuden  henkilö on kärynnyt kokaiiniviivat pöydällään, mutta muuten aiheesta ollaan hiljaa. Jarin esimerkki on minusta omiaan kertomassa sitä, että ongelma on. Alkoholia ja huumeita on minusta turha liikaa verrata tai puolustaa, molemmat ovat liikaa käytettyinä  tuhoavia. Maailmantähdet ovat kautta aikojen sortuneet päihteisiin, ja moni on jopa menehtynyt niihin. Tästä tullaankin siihen, onko kuuluisuus luonnollista ihmiselle ja mikä on sen hinta?

Kuvat ilmainen kuvapankki Pixabay

Onko sinulla vara tuomita

Välittömästi viime syksyisen käryn jälkeen alkoi julkinen mollaus, memet ”Tulin vauhdilla” ja ”kristallin kirkas ääni” valtasivat somen. Jotkut ihmiset saavat toisen ongelmista nautintoa. Muitakin itse aiheutettuja sairauksia löytyy runsaasti. Helppona esimerkkinä vaikkapa kakkostyypin diabetes, kuka heitä mollaa julkisesti? Missä on lähimmäisen rakkaus ja myötätunto. Missä on ymmärrys siitä, että jokainen meistä on virheellinen ihminen? Suurimmalla osalla ihmisistä on joitakin asioita joihin ei vain pysty vaikka kuinka haluasi. Yksittäisten lauseiden ja sanomisten analysointi on minusta turhaa, eivätkä ne johda mihinkään.

Toivon Jarille koko sydämestäni kaikkea hyvää ja kykyä ymmärtää oma parhaansa, sekä tehdä suunnanmuutoksen elämässään. Toivon, että hän ymmärtäisi lopettaa ongelman vähättelyn ja että hänellä olisi vielä voimia kohdata itseänsä ilman mitään päihteitä.

Instagram / Facebook / Bloglovin’

Lue myös:

Paluu fitnesshelvettiin

12 kommenttia

 1. Veikko kirjoitti:

  DM II voi saada huonolla perimällä normaalipainoinen (BMI alle 25) ja normaalin terveellisesti syövä liikkuva ihminen!

  • minna kirjoitti:

   Usein tämä on kuitenkin elintapasairaus. Pointti oli että monet sairaudet johtuvat elintavoista, toinen esimerkki voisi olla vaikkapa keuhkoahtaumatauti (COPD) joka on seurausta tupakoinnista.

 2. Kyllästynyt viisaihin kirjoitti:

  Taas yksi tieteellis, psykologinen kirjoitus ” elämässä eksynyt ” jari sillanpää ikäänkuin sympatisoinnilla jarista tehdään kunnon ihminen eikö tämä ole taas niin sanottua hevosen lannan jauhantaa

 3. Nimetön kirjoitti:

  Olen eri mieltä. Oli todella törkeää esittää ohjelma jossa ihminen on tolkkua vailla, suorastaan edesvastuutonta! Jari on itse itselleen järjestänyt kiireisen aikataulun, jota ei tuon ikäisenä kumminkaan kestä. Hän käyttää aineita oman mielihyvän hakemiseksi ja samanlaisia taitaa olla porukka missä hän liikkuu. Narkkarit yleensä ylpeilevät huumeiden käytöllään, siksi tuo oli karmivaa kuultavaa. Hänen sielunsa on menetetty ja kuinka moni seuraa perässä, kiitos sallivan Enbuske, Veitola & Salminen show’n. Salmisen äiti on samalla tiellä joten oli varmaan hänelle tiukka paikka. Kakkosluokan diabeteksen voi valitettavasti saada kuka tahansa joten törkeää verrata oikeata sairautta huumeiden käyttöön.

  • minna kirjoitti:

   Ensinnäkin tuo riippuvuus on ihan oikea sairaus, ja on monia muitakin sairauksia jotka ovat itse aiheutettuja. Tämä oli se pointti ja harmi jos se meni sinulta ohi. Kiitos kommentistasi ja siitä että toit mielipiteesi esille. Hyvää kevättä 🙂

 4. freyja kirjoitti:

  ”ettei ole aiheuttanut nykyisellä tilallaan kenellekkään mitään pahaa” ja seuraavaksi kirjoitat että on tarjonnut huumeita myös kavereilleen. Eli sun mielestä huumeiden diilaaminen on ihan ok? Sit vertaat narkkaamista vielä kakkostyypin diabetekseen 😀 Mikä helvetti teitä bloggaajia vaivaa että tota narkkaria pitää nyt jotenkin puolustella ja sympatisoida? Narkkari on narkkari vaikka voissa paistais. Ne aiheuttaa tälle yhteiskunnalle niin paljon työtä ja paskaa että oksat pois.

  • minna kirjoitti:

   Suomessa on paljon narkomaaneja ja alkoholisteja. Kaikki heistä riippuvuussairauteen sairastuneista ovat jonkun ihmisen läheisiä, sukulaisia ja lapsia. Oletko sitä mieltä että kaikki he tulisi tuomita? Olen työskennellyt ihmisten kanssa, joilla tämä sairaus on eikä se tee heistä ihmisarvoltaan yhtään huonompia vaikka he ovatkin elämässään eksynyneet. Se että olen inhimillinen ihminen näissä asioissa, ei tarkoita että pitäisin huumeiden käyttöä ja diilaamista jotenkin hyväksyttävänä, päinvastoin.

  • freyja kirjoitti:

   Mun veli on vuosia käyttänyt huumeita joten mua ei kiinnosta hevon huiluakaan toi ”nekin on jonkun läheisiä”-kortti. Jos mä voisin, mä tuomitsisin mun veljen heti. Ja kaikki muut perässä. Sen verran paljon paskaa sekin on aikaan saanut. Mutta ei, tää vaan rallattelee menemään ja hyväksikäyttää systeemiä minkä kerkeää. Ja narkkaaminen ei ole todellakaan ole mikään sairaus.

 5. Diana kirjoitti:

  On muistettava, että emme tiedä kaikkea kärsimystä ihmisten elämästä, joten näemme vain seuraukset. Tämä pätee kaikkiin tekoihin ja paras olla tuomitsemasta ketään. Kuten jutussasi kävi ilmi, olemme varustettuja erilaisilla vahvuuksilla ja herkemmät ovat alttiimpia hakemaan pakoa todellisuudesta. Eme ole toistemme tuomareita ainakaan jos henkilö ei ole vahingoittanut toista ihmistä.

 6. Daria kirjoitti:

  Olen aiemmin ollut narkomaani ja käyttänyt vuosia. Siksi luin ilahtuneena tätä blogikirjoitusta! Aineita käyttävä on henkisesti aivan vereslihalla, eikä kivien heittely ja tuomitseminen auta yhtään! Nopeasti se huuma ja hauskuus siitä touhusta loppuu, ja lopulta oksentelet verta, täriset sängyssä, itket niin ettei kyyneleitä enää ole ja vihaat itseäsi niin paljon, että harkitset itsemurhaa. Tärkeintä on silloin empatia ja hoitomuotojen esille tuominen. Päihdepolitiikan vaihtaisin heti poliisilta (joka sakottamistouhuillaan ei saa todellista muutosta aikaan) terveydenhuollon ja erityisesti psykiatrian puolelle. Narkomaani vetää koska hänellä on hirveä olla. Ei kukaan onnellinen ihminen tarvitse huumeita päivittäin. Itsellä terapia oli ratkaiseva askel. Nyt autan työkseni muita. Hienoa huomata, että olet sydämellinen ihminen, joka näkee tämän ongelman ytimeen.
  Kaikista helpointa ja säälittävintä on tuomita, tai ohittaa kärsivä ihminen olankohautuksella kuten näistä joistakin kommenteista voi lukea.

 7. Tiina K kirjoitti:

  Hyvä teksti. Monesti pistää korvaan se joidenkin ihmisten itseoikeutus olla muille ilkeä ja tuomitseva. Olen kysynytkin, että ovatko he valmiita kestämään sen että kaikista heidän virheistä tullaan heille kuittailemaan loppuelämän. Kummasti ei koskaan ole niin, että se olisi soveliasta ?

  Taitaa mennä ihmisten oikeutuksen ja tuomitsevuuden tunnelukon puolelle nämä syvimmät ajatukset olla tuomitsija ja eriarvoisessa asemassa kuin muut eli tuomita ja kohdella huonosti jo lyötyä vaikka ei tiedä asioiden syvimpiä totuuksia.

  Ja mikä parasta aina, jos yrittää avata muille sitä että asioilla on muitakin puolia kuin se mikä näkyy on heti hyssyttelijä ja hyväksyjää. Vaikka niin ei ole sanottu tai edes ajateltu?

  https://nouw.com/tiinak/kannattaako-muutoksia-pelata-33463661

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *