Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Ylipainoinen liikkumassa – noloa?

Valitettavasti ilmoilla saattaa olla vieläkin sellainen käsitys, että kuntosaleilla ja liikuntapaikoissa käyvät vain hoikat ja ikäänkuin valmiiksi urheilullisen näköiset tyypit. Ennen urheilukuvastoja ja salien seiniä koristivat vain fitnesstähdet erottuvissa lihaksissaan ja pienissä bikineissään. Varmasti muun muassa siitä on syntynyt käsitys, että saleille kuuluvat vain urheilumallin näköiset henkilöt. On täysin epärealistista ajatella, että kuuluisi olla valmiiksi jotenkin lahjakas ja mielellään hoikka ja atleettinen,  että kehtaisi mennä salille ja liikkumaan? Olen kuullut monta kertaa ihmisten sanovan, etteivät he kehtaa mennä salille koska kokevat olevansa niin huonossa kunnossa. Jotkut tarkoittavat tällä ihan fyysistä kuntoa, jotkut taas ylipainoa tai tyytymättömyyttä omaan vartaloonsa. Onko tässä ajattelussa mitään järkeä?

Salille mennään treenaamaan

Lähtökohtaisesti salille mennään treenaamaan. Kukaan järkevä ihminen ei mene sinne tarkkailemaan muita, vaan treenaamaan. Treenaamaan mennään siksi, että halutaan tulla parempaan kuntoon, lievittää stressiä, saada lihasta, laihtua, kiinteytyä, lisätä hyvinvointia tai ennalta ehkäistä sairauksia. Salilla voidaan kuntouttaa paikkoja ja tehdä hyvin erityylisiä treenejä. Nykyään harjoittelu on muuttunut varsin monipuoliseksi ja tavoitteiden mukaiseksi. Kestävyys urheilija treenaa salilla eri tavalla kuin vaikkapa kehonrakentaja. Jokaisella on oma tavoite. Salit ovat urheilua varten ja jokainen on aloittanut jostakin. Huono kunto on ainoastaan hyvä syy lähteä liikkeelle. Ylipainoiselle saliharjoittelu sopii oikein hyvin, kuntosalilla vastusta voi hallita ja osassa liikkeistä ylipainoinen voi olla hoikkaa vahvempi luonnostaan mikä voi olla motivoivaa. Kun jalkoihin saadaan voimaa, helpottuu  myös liikkuminen arjessa ja sen lisäksi mieliala ja vireystila paranevat.

Ulkonäkö ei kerro välttämättä kunnosta

Varmasti useat lukijat ovat nähneet kuvia jossa on kuvattu maailman parhaiden urheilijoiden fysiikoita. Kuvat voit katsoa TÄSTÄ. Urheilijoiden fysiikat poikkeavat hyvinkin paljon toisistaan ja aina ulkönäön tai koon mukaan ei voi  täysin määritellä kenenkään urheilullisuutta. Hoikka ihminen ei ole automaattisesti sporttinen, eikä ylipainoinen sohvaperuna. Muistan kun itse joskus alle parikymppisenä koin jonkinlaista salikammoa, toisen kerran joitakin vuosia myöhemmin muistan hakeutuneeni naisten salille koska koin sen jotenkin turvalliseksi ympäristöksi.  En tiedä miksi. Pääsin kuitenkin kaikenlaisista aristuksistani mitä enemmän aikaa saleilla vietin. Ymmärsin, että ei kenelläkään ole aikaa keskittyä muiden tekemisiin. Hyvä kunto jakautuu myös eri osa-alueisiin, eivätkä kaikki ole yleensä hyviä kaikessa. Itse omaan vahvan ylävartalon, mutta sitten taas jalkaliikkeissä en ole läheskään niin vahva. Tasapaino ja keskivartaloharjoitteet ovat olleet minulle aina haastavia, enkä myöskään ole erityisen nopea. Toisinsanoen jos mietit, että entä jos et jaksakaan tehdä vaikka tietynlaista ryhmätreeniä se ei se kerro siitä, että olisit kaikilla osa-alueilta huonossa kunnossa.  Monelle kovakuntoisellekin  saatta tulla yllätyksenä, ettei jaksakaan niin hyvin erityylistä treeniä mitä on itse tottunut tekemään.

Liikuntapaikat kuuluvat kaikille

Liikuntapaikat ja salit kuuluvat kaikenlaisille ihmisille ja myytti, että salilla käyvät vain viimeisen päälle treenatut fitnesstyypit on vanhanaikainen. Jokaisella on lupa olla salilla tai missä tahansa sellaisena kuin on. Olen oppinut vuosien varrella ottamaan sen tilan minkä itse tarvitsen ja se kuuluu meille kaikille. Ole rohkeasti sinä. Ylipainoiselle liikunta kuuluu aivan samalla tavalla kuin kaikille muillekkin, eikä se ole missään tapauksessa noloa. On ilo huomata, että nykyään markkinoinnissa, salien seinillä ja somessa näkee kaikenkokoisia, ikäisiä ja näköisiä malleja. Kulttuuri on pikkuhiljaa muuttumassa.

 

 Musta sydän Apple SEURAA MINUA Musta sydän Apple

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN’

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.