Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Oletko sinä uimataitoinen?

Aurinkoiset maanantai terveiset täältä Mwanzasta. Tällä viikolla vietetään Suomessa valtakunnallista uimataitoviikkoa.

”Jo 20. kerran järjestettävän viikon tavoitteena on kannustaa jokaista testaamaan uimataitonsa, herättää keskustelua uimataidon merkityksestä sekä antaa virikkeitä oman ja läheisten uimataidon kehittämiseen.” -Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto 

Uimataito on ollut esillä myös tämän matkan aikana, koska moni Tansanialainen ei osaa uida ja pelkää vettä.  Ollessamme Sansibarilla snorklaus retkellä, matkassa oli yksi nainen joka ei uskaltanut astua veneestä pois koska pelkäsi niin paljon vettä. Lopulta hänet piti kantaa maihin. Onneksi nykyään esimerkiksi sisarusteni lapsille opetetaan uintia koulussa. Itsestäänselvyys tämä ei kuitenkaan ole ja näin ei tapahdu kaikissa kouluissa. Myöskään suomessa uimataito ei ole itsestäänselvyys, vaikka sitä opetetaankin lähes kaikille koulussa. Ei kuitenkaan kaikissa kunnissa ei ole uimahalleja, joten opetus jää vajaaksi.

Millainen suhde minulla on uintiin?

Olen oppinut uimaan muistaakseni ensimmäisen ja toisen luokan välisenä kesänä. Tuolloin vietettiin oikeastaan koko kesä Iisalmessa Kangaslammen uimarannalla.  Viihdyin vedessä ja muistan, että uimaan oppiminen oli minulle haastavaa, mutta opin kuitenkin. Koulussa en pitänyt erityisesti uinnista. Jotenkin koin uimaopetuksen silloin hiukan ahdistavaksi ja mietin, etten pääse koskaan isoa allasta päästä päähän. Myös koulun uimahalli reissuille matkustettiin bussilla, joista en pitänyt erityisesti lapsena. Sen lisäksi hiukset oli pakko kuivata sellaisessa kuivurissa, jossa minun afrohiukseni räjähtivät käsiin. Kukaan ei tajunnut, ettei kampaukseni kestä sellaista.

Aikuisena uin sen verran että täytän varmasti uimataidon  kriteerit, jotka ovat seuraavat:

”Henkilö, joka pudottuaan syvään veteen niin, että pää käy veden alla ja päästyään pinnalle ui yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta 50 metriä selällään, on uimataitoinen.” – Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto 

Käänteen tekevä kohta suhteessani uintiin oli vuosi 2009, jolloin sääriluuni meni poikki. Treenasin tuolloin kovaa ja jalan poikki meneminen tuntui katastrofilta. Jalka onneksi leikattiin ja sisälle laitettiin ydinnaula, enkä joutunut elämään kipsin kanssa. Jalassa oli täysvarauskielto kuusi viikkoa, mutta heti haavojen parannuttua sain luvan alkaa käymään uimassa. Silloinen kollegani opetti minulle rintauinnin tekniikkaa ja aloin uimaan matkaa viikoittain. Tällöin uimataitoni kehittyi varmasti paljon ja aloin pitämään uimisesta.

Viime talvena kävimme uimassa säännöllisen epäsäännöllisesti miesystäväni kanssa noin kerran viikossa. Olen pyrkinyt opettelemaan vapaauinnin tekniikkaa ja apunani on ollut myös Anne Hiltunen, jonka viimeiset saavutukset ovat mm. hopeaa ja prossia hengenpelastuksen MM-kilpailuissa vuonna 2018 Australiassa. Anne työskentelee myös koulutussuunnittelija Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliittossa  ja on ollut kunnia olla hänen opissaan. Huomaan, että asiantuntevan ihmisen opissa asiat uinnissa loksahtavat paljon helpommin kohdalleen kuin yksin treenatessa ja selkeät keinot saa heti käyttöön.  Vapaauinnin suurin haaste on minulle oikeaoppinen hengitys, mutta pikkuhiljaa sekin alkaa luonnistua. Se vaatii kuitenkin kärsivällisyyttää ja lukuisia tunteja altaassa.

Mitä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto tekee?

Meillä Suomessa tehdään hienoa työtä sen eteen, että Kaikilla on oikeus nauttia vedestä. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto edistää sitä,  että se olisi mahdollista. He edistävät uimataitoa sekä vesiturvallisuustaitoja, jotta jokainen voisi liikkua turvallisesti vedessä, vesillä ja veden äärellä.

He ohjaavat yleistä uimaopetus- ja hengenpelastustyötä, neuvovat ja valistavat aiheeseen liittyen, järjestävät koulutusta alan ammattilaisille ja kehittävät uimahallien, uimarantojen muiden uimapaikkojen turvallisuutta. Näiden lisäksi he muun muassa myöntävät hengenpelastusmerkkejä, tilastoivat hukkumistapauksia ja myyvät uintimerkkejä.

Heidän suurin tavoitteensa on, ettei yksikään ihminen hukkuisi. Jokaisella tulisi olla mahdollisuus oppia uimaan. Jokaisella tulee olla myös riittävät tiedot ja taidot itsensä tai toisen pelastamiseen veden varasta. Suomessa nimittäin hukkuu vuosittain 150 – 200 ihmistä, mikä on asukaslukuun suhteutettuna enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

UikkarI / Speedo / Saatu blogin kautta

Uinti on erinomainen liikuntamuoto ja se sopii niin aloittelijalle kuin aktiivitreenajallekin.  Uinti ei rasita niveliä ja sopii hyvin myös ylipainoisille.  Osallistu Uimataitoviikkoon käymällä viikon aikana uimassa yksin tai yhdessä läheistesi kanssa. Haasta myös muut mukaan uimaan hästägillä #uimataitoviikko.

 Musta sydän Apple SEURAA MINUA Musta sydän Apple

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN’

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *