Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Tunnesyöminen turruttaa tunteet ja ahdistaa

MITÄ on tunnesyöminen

Tunnesyöminen on kirjaimellisesti syömistä tunteisiin. Tunnesyöjä syö iloon, suruun, saadakseen lohtua ja tukahduttaakseen negatiiviset tunteensa. Tunnesyömisellä lievittyy näennäisesti ahdistus, stressi ja viha mutta jatkuvana tunteiden hallintakeinona se saattaa aiheuttaa ahdistusta itsessään.  Tunnesyöminen ei liity oikeaan nälkään vaan sen tarkoituksena on nimenomaan tunteiden hallinta tiedostetusti tai tiedostamatta. Usein tunnesyöjä saattaa syödä myös lievittääkseen yksinäisyyden tunnetta. On harvinaisempaa, että tunnesyöjä syö iloon, vaan sitäkin yleisempää on juuri negatiivisten tunteiden hallinta syömisen avulla.  Tunnesyöminen saattaa mennä jopa ahmimishäiriön puolelle, mikä taas luokitellaan jo syömishäiriöksi. Ongelmasyöminen on voinut olla tapa jo pitkään ilman, että siihen on välttämättä itse kiinnittänyt edes huomiota. Joskus suhde syömiseen saattaa muuttua jonkin elämän kriisin tai muutoksen yhteydessä, kuten avioeron, paikkakunnan vaihdon tai läheisen kuoleman. Jotkut ovat olleet tunnesyöjiä lapsesta saakka.

Jokainen on syönyt joskus iloon tai suruun

Yleensä jokainen on joskus syönyt iloon tai suruun, mutta silloin ei ole kyse vielä ongelmasta. Itseään saa palkita joskus kakkupalalla ja suklaan suruun ei tarvitse olla kirosana. Lapsena moni on saanut suruun herkkuja. Se ei kuitenkaan tarkoita välttämättä, että lapsesta tulisi tunnesyöjä. Jos herkkuhin tarttuminen ahdistuksen hetkellä alkaa olla enemmän sääntö kuin poikkeus, kannattaa pysähtyä hetkeksi ja tunnistaa tapa ja omat tunteet. Syöminen ei helpota oikeasti ongelmaa, se siirtää sen vain sivuun.

 

Miten tunnesyömistä voi hallita

Ateriarytmi kuntoon. Ateriarytmillä on suuri merkitys syömisen hallinnassa. Tunnesyömisestä on puhuttu paljon ja saatetaan luulla myös virheellisesti, että ollaan tunnesyöjiä. Usein esimerkiksi liian vähäinen syöminen päivällä, kostautuu iltasyömisenä jonka ajatellaan olevan tunnesyömistä. Usein ihminen ajattelee tuolloin olevansa ruokariippuvainen tunnesyöjä. Hän kuitenkin saattaa toipua jo ihan pelkästään sillä, että enegian saantia muutetaan niin, että suurin osa päivän energiasta nautitaankin aamiaisella ja lounaalla. Jos syödään runsas aamiainen ja lounas ja sen lisäksi välipala, päivällinen ja iltapala niin tunnesyöminen saattaa helpottaa kummasti. Jos ei heti onnistu, niin ei kannata lannistua. Mikä tahansa tapa vaatii opettelua ennen kuin se alkaa sujua luontevasti, niin ettei siihen tarvitse kiinnittää paljon huomiota ja energiaa. Myös omien tunteiden käsittely muilla tavoin auttaa asiaan. Tunteita ei ole tarkoitus turruttaa, vaan kohdata. Näin ne tulevat käsitellyiksi.

Kuvat / Pixabay

  Musta sydän Apple SEURAA MINUA Musta sydän Apple

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN’

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *