Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Olenko väsynyt vai uupunut?

Väsynyt vai uupunut? Tämä aika vuodesta on se jolloin omaan jaksamiseen täytyy keskittyä erityisesti. Ainakin itse huomaan, että tarvitsen unta normaalia enemmän ja välillä arjen pyörittäminen tuntuu haastavalta. Havahduin sähköpostiin jonka sain Mehiläiseltä otsikolla: Milloin väsymys muuttuu uupumukseksi? Tuon sähköpostin innoittamana päätin kirjoittaa tämän postauksen. Psyykkinen ja fyysinen rasitus aiheuttaa väsymystä, mutta milloin väsymys muuttuu uupumukseksi?

Väsymyksen ja uupumuksen ero on se, ettei uupunut ihminen virkisty vaikka saisi levätä.

Olenko väsynyt vai uupunut?

Olin juuri vähän aikaa sitten ihanalla lomalla, syön monipuolisesti ja liikun riittävästi. Kuitenkin olo on nuutunut ja innostuminen on vaikeaa. Välillä ihan pienetkin askareet tuntuvat siltä kuin pitäisi siirtää vuoria. Olen oman itseni asiantuntija siinä miten voin parhaiten, kuitenkin nyt olen ajautunut tilanteeseen jossa tuntuu etten jaksaisi mitään. Väsymyksen ja uupumuksen ero on se, ettei uupunut ihminen virkisty vaikka saisi levätä. Uupumus tarkoittaa pitkäkestoista voimakasta väsymystä, johon liittyy myös voimattomuutta. Itse huomaan, että väsyneenä myös fyysinen keho sairastuu ja kuinka ollakaan jouduin taas tällä viikolla  käymään koronatestissä flunssaoireiden vuoksi. Onneksi testitulos oli negatiivinen ja oloni on taas melko normaali. Kuitenkin ihmettelen väsynyttä olotilaani. Kaiken tämän arvioinnissa on hyvä ottaa huomioon sekä psyykkiset että fyysiset kuormittavat tekijät. Esimerkiksi urheilijoilla alipalautuminen eli ylirasitustila, ei välttämättä johdu pelkästään liiallisesta harjoittelusta vaan palautumista estävät myös psyykkiset tekijät. Silloin saattaa olla niin, että mieli kaipaa enemmän lepoa kuin keho tai joissakin tapauksissa molemmat.

Usein väsynyt pyrkii suorittamaan vain enemmän

Usein ajattelen, että vielä tämä viikko ja sitten saan levätä. Sitten alkaakin muut kiireet ja lepo vain siirtyy. Väsymys ei lähde sillä, että tehdään uusia aikataulusuunnitelmia tai muutenkaan ajatuksella, että levätään sitten vaikka haudassa. Väsymys lähtee riittävällä levolla. Omalla kohdallani kuormitus on enemmänkin psyykkistä ja tunnistan asian mistä tämä johtuu. En halua avata sitä täällä blogissani, mutta haluan kuitenkin sanoa tiedostavani syyt ja seuraukset. Harvemmin väsymys tai uupumus kuitenkaan johtuu pelkästään yhdestä asiasta vaan on monen asian summa. Esimerkiksi ferritiinitasoja mittaillaan nykyään enemmän kuin koskaan ja moni ajattelee voimattomuuden johtuvan pelkästään pelkästään alhaisista rauta-arvoista. Toki näin voi olla mutta ei läheskään kaikilla. Tuntuu siltä, että joskus niistä on vain helppo löytää selitys kaikelle mikä on elämässä huonosti ja aiheuttaa kohtuutonta kuormitusta. Verikokeissa on hyvä käydä säännöllisesti, mutta ollaan sen lisäksi rehellisiä ennenkaikkea itsellemme.

väsynyt vai uupunut – Levätään ja ollaan armollisia

Pitäisi oppia lepäämään tyytymään siihen, että asiat ovat hyvin silloinkin kun ne eivät ole täydellisesti! Kuten erään joulukalenterin luukussakin sanottiin.

Armo on lupa iloita elämästä ennen kuin se on täydellistä.

Uni on äärimmäisen tärkeä palauttaja ja jos se on katkonaista tai huonoa, kannattaa asiaan kiinnittää huomiota. Jatkuvan tietokoneella olon tai somessa notkumisen jälkeen voi olla vaikea asettua nukkumaan. Jos kuitenkin nukkuu riittävästi ja silti tuntee olonsa väsyneeksi ja alakuloiseksi, kannattaa hakea apua lääkäristä. Jatkuvassa uupumuksen tunteessa voi olla kyse myös kroonisesta väsymysoireyhtymästä, jolloin uupumus on kestänyt yli puoli vuotta. Silloin pienikin fyysinen tai psyykkinen ponnistus saattaa aiheuttaa voimakkaan, useita päiviä kestävän väsymyksen.
Toivon, että saan voimani takaisin. Jatkan itseni hoitamista lepäämisellä, voimaannuttavalla liikunnalla ja monipuolisella ravinnolla, hyvää seuraa unohtamatta. Aion välttää psyykkistä rasitusta ja keskittyä myönteisiin asioihin elämässäni.

Miten sinä voit? Oletko ollut viimeaikoina väsynyt tai uupunut?

Lue myös:

SUOSITUIMMAT POSTAUKSET – TYTTÖ SINÄ OLET VAHVA

 

Musta sydän Apple  TOIVOTTAVASTI TAPAAMME MYÖS SOMESSA Musta sydän Apple

INSTAGRAM

 FACEBOOK

BLOGLOVIN’

BLOGIT.FI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *