Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Joulu nostaa tunteen pintaan siitä mitä ei ole

Joulu on ihana juhla, parhaimmillaan täynnä rakkautta ja lämpöä. Jouluna kokoonnutaan lähimpien kanssa ja nautitaan tunnelmasta, läsnäolosta ja hyvästä ruoasta. Kirjoitin kuluvalla viikolla instagramiin myös joulun kääntöpuolesta ja siitä miten joulu saa jotkut ihmiset stressaantumaan aivan turhaan.

Kuulin ohikorvalla tänään spårassa kun eräs nainen porukassa kertoi kovaan ääneen, kuinka häntä ”riipii tää joulusekoilu”. Hän kertoi iso joulukukka kädessään kuinka kaikki lahjojen hankkiminen jne. tuntuu kamalalta kun ylikuluttaminen ahdistaa muutenkin. Hänen ystävänsä tokaisi tuohon, että ”älä lähde siihen mukaan”. Johon nainen tokaisi, että kun ”en voi olla ostamatta mitään”. Nainen ei selkeästi aidosti pitänyt siitä mitä teki, vaan suoritti joulua ulkopuolelta tulevasta pakosta.

Onko joulua pakko juhlia?

Kenenkään ei ole pakko juhlia joulua ollenkaan jos ei halua. On surullista, että jouluun asetetaan paineita ja uhrataan oma hyvinvointi ja talous näennäisesti tärkeiden asioiden vuoksi. Joulu voi olla juuri sellainen kuin sinä haluat. Ymmärrän sen, että täysin ilman rahaa joulun viettäminen voi olla kammottavaa. Jos joulua kerran haluaisi viettää runsaan materian kyllästämänä joulupöytä notkuen. Mutta mistä se ulkopuolinen pakko kaikkeen yltäkylläisyyteen juuri jouluna kumpuaa? Pahimmillaan joulun aiheuttamat paineet saavat perheriidan aikaan ja monet turruttavat stressin liialla alkoholilla. Tämä taas johtaa pahimmillaan väkivaltaan ja pysyvimpiin haittoihin mitä olisi  ikinä uskonutkaan.

Joulu nostaa pintaan tunteen siitä mitä ei ole

Monia joulu muistuttaa siitä mitä ei ole. Jos ei ole perhettä tai kumppania, jouluna itsensä voi tuntea entistäkin yksinäisemmäksi. Jos ei ole rahaa, jouluna voi tuntea itsensä entistäkin köyhemmäksi. Jos ei ole ystäviä, voi tuntea olonsa entistäkin onnettomammaksi. Saatat tuntea huonoa omaatuntoa herkuttelusta tai siitä, ettei kotisi ole siivoojan jäljiltä oleva joulumaa. Usein ja lopulta meidät saa tuntemaan riittämättömyyttä, vain ulkopuolinen paine. Joulu on ihmisten luoma kaunis perinne, mutta joskus se saattaa kääntyä itseään vastaan.

Stressitöntä ja hyvää joulua kaikille

Sanotaan, että on jouluihmisiä ja sitten niitä ei jouluihmisiä. Minä olen molempia. Joskus olen panostanut jouluun jo syksystä saakka. Olen viettänyt perinteisiä perhejouluja, ratkiriemukkaita ystäväjouluja, tunnelmallisia parisuhdejouluja, rakentanut kotiini joulumaan ja ollut rakentamatta. Parhaimmillaan olen vienyt autollisen lahjoja ympäri Suomea ja ollut viemättä ja lähettänyt lahjat vain kummilapsilleni. Olen ollut jouluaattona Sansibarilla snorklaamassa, Kanarialla kalaravintolassa, Iisalmessa perinteisessä joulupöydässä, sekä Vuokatissa hiihtämässä. Jokainen joulu on ollut ikimuistoinen ja en onnekseni ole koskaan viettänyt kamalaa joulua, vaan joulu on aina onnistunut tuomaan edes pientä iloa vaikka elämässä olisikin ollut raskaampi ajanjakso meneillään. Tänä jouluna olen ensimmäistä kertaa jouluna töissä. Se ei kuitenkaan harmita minua yhtään vaan on ihan oma valintani. Nimittäin joka paikassa on joulu, myös jokaisessa työpaikassa. Ennen kaikkea joulu ja joulun tunnelma on sydämissämme. Jaetaan sydämistämme hyvää, rakastetaan, annetaan anteeksi ja ollaan kiitollisia sekä myötätuntoisia.

Iloa valoa ja rauhaa jokaisen lukijan jouluun

Lue myös:

Näin vältät joulustressin

 Musta sydän Apple TOIVOTTAVASTI TAPAAMME MYÖS SOMESSA Musta sydän Apple

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN’

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *