Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Tuletko nähdyksi ja kuulluksi?

 

Yksi ihmisen syvimmistä tarpeista on tulla nähdyksi, kuulluksi ja kohdatuksi. Meillä on biologinen tarve tulla hyväksytyksi ja arvostetuksi. Pieni vauvakin kaipaa heti syntyesään huomiota, hymyvastetta ja nähdyksi tulemista, se luo turvallisuutta. Se, että tuntee olevansa tärkeä vaikuttaa suoraan itsetuntoon ja hyvinvointiin. Jos esimerkiksi työssä tulee arvostetuksi vain suorittamisesta, silloin ihminen ei saa tarvitsemaansa hyväksyntää ihmisenä vaan ikäänkuin joutuu laittamaan ihmisyyteen liittyvät asiat piiloon työpäivän ajaksi. Syvin tarve laitetaan silloin syrjään ja koitetaan selviytyä väkisin, tämä voi johtaa pahimmassa tapauksessa uupumuksen. Sama koskee vapaa-aikaa, perhe-elämää ja parisuhdetta, jos vain suoritat hyvinvointia muille jäät helposti itse vajaaksi.

Auttajan rooli voi olla haastava

Pohdin tätä asiaa muun muassa siksi koska lähitulevaisuudessa tulen valmistumaan sairaanhoitaja-diakonissaksi. Työ on pääsääntöisesti muiden auttamista ja kuulemista, mitä rakastan. Kun ihminen tekee sydämellään työtä jossa luovuttaa energiaa jatkuvasti muille ja tekee kaikkensa auttaakseen muita ihmisiä, on omasta hyvinvoinnista muistettava huolehtia erityisen hyvin. On tärkeää, että jokainen tuntee kuuluvansa joukkoon sellaisena kuin on sekä työssä että vapaa-ajalla. On myös tärkeää saada olla vapaasti oma itsensä ja tuntea olevansa hyväksytty ja arvokas. Jos näitä tunteita ei syystä tai toisesta synny voi se aiheuttaa hyvinkin raskaita tuntemuksia. Jokaisen pitää saada joskus puhua. Hyvin empaattinen ihminen saattaa kärsiä siitä, että antamisen ja saamisen tasapaino järkkyy ja läheisissä ihmissuhteissa jää nähdyksi ja kuulluksi tulemisen tarve vajaaksi. Nämä asiat on hyvä tiedostaa ja miettiä mikä on oma antaminen ja saaminen tasapainosi? Onko se tasapainoinen?

Myös kuuntelijan pitää saada joskus puhua

Joskus ihmisten roolit jakautuvat kuuntelijoihin ja puhujiin. Jotkut kuuntelevat aina kaikki toisten murheet sekä huolet ja heiltä ei vältämättä kysytä koskaan mitä heille kuuluu. Sama toisinpäin, jotkut ihmiset ovat tottuneet puhumaan vain itsestään eivätkä niinkään ole tottuneet kuuntelemaan. Vaikka ihminen ei olisi kaikista puheliain, hänellä on silti sama syvä perustarve tulla nähdyksi ja kuulluksi. Jotta jokainen meistä tulisi nähdyksi haastan jokaisen lukijan pysähtymään ja kohtaamaan ihmisiä. Tervehti,  hymyile, ole kiinnostunut ja katso silmiin. Kysy mitä toiselle kuuluu, anna hänen vastata rauhassa ja kuuntele.

Kuvat / Jari Hindström

 Musta sydän Apple SEURAA MINUA Musta sydän Apple

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN’

 

 

.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *