Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Onko diakonissa sama asia kuin nunna

Kaupallinen yhteistyö: Diak

Kun kerroin vuonna 2015 kesällä ystävälleni päässeeni opiskelemaan sairaanhoitaja-diakonissaksi Diakkiin eli Diakonia-ammattikorkekouluun hänen ensireaktionsa oli: ”Mitä ihmettä? Sehän on sama asia kuin nunna!”

Heh. No ei aivan tai oikeastaan lähellekään sitä. Diakonissat voivat työskennellä sairaanhoitajan tavoin erilaisissa hoitotyön tehtävissä, mutta sen lisäksi tulevaisuudessa valmistuttuani minulla on mahdollisuus työskennellä evankelis-luterilaisen kirkon diakonian virassa. Diakonissasta tulee siis  diakonisen hoitotyön ja diakoniatyön asiantuntija. Normaali sairaanhoitajan koulutus kestää keskimäärin 3,5 – vuotta ja diakoniaopinnot ovat siihen noin puoli vuotta päälle. Normaalin AMK: 210:nen opintopisteen lisäksi diakonia opintoja pitää siis suorittaa 30 opintopistettä lisää- eli yhteensä 240 opintopistettä. Neljän vuoden urakka tuntui alussa loputtoman pitkältä, mutta nyt ollessani puolessa välissä koen olevani jo voiton puolella. Aika on mennyt käsittämättömän nopeasti ja opiskelu aikuisena pitkän työputken jälkeen on tuonut mukavasti vaihtelua elämään ja totuttuihin rutiineihin. Olen ehdottoman tyytyväinen ratkaisuuni, vaikka aina opiskelu ei olekaan helppoa. Otan sen haasteena itselleni, sillä ilman että poistuu mukavuusalueelta ei vain voi kehittyä oikein missään.

Diakoniatyöntekijä voi siis tehdä monenlaista hommaa. Koen, että hengellisestä ymmärryksestä, diakoniatyön kautta saadusta kokemuksesta ja näkemyksestä, sekä Diakin arvojen sisäistämisestä on hyötyä missä tahansa työelämässä – ja elämässä yleensäkin. Riippumatta siitä onko hengellisyys perinteiseen kristinuskoon liittyvää vai jonkin muunlaista henkistä spiritualiteettiä ja sen ymmärrystä. Diakoniatyön lähtökohtana on aina kuitenkin kristillinen ihmiskäsitys ja lähimmäisenrakkaus.

Omat arvoni ovat perustuneet aina pohjimmiltaan näihin kahteen asiaan. Työskennellessäni aiemmin kampaajana sain olla paljon erilaisten ihmisten kanssa tekemisissä päivittäin. Siinä ihmisten asioita ja huolia kuunnellessa ajattelin, että haluaisin auttaa ihmisiä myös syvemmin.

Moni saattaa ajatella kouluun hakiessa, että täytyy kuulua johonkin tiettyyn muottiin tai olla tietynlainen. Totuus on kuitenkin, että diakonissaksi opiskelee hyvin erilaisia taustoja ja elämäntyylin omaavia ihmisiä. Kaikilla ei esimerkiksi ole minkäänlaista uskonnollista taustaa ja joillakin vakaumus on hyvin harras ja vahva. Olen sitä mieltä että Diakonissaopinnot antavat sairaanhoitajakoulutukselle hyvän lisän kenelle tahansa nimenomaan sen tuoman lisäperspektiivin ja ihmisymmärryksen kautta.

Se, että tulen kauneus alalta, omaan ulkonäkökeskeisen harrastuksen, käyn joskus ulkona, irrottelen elämässä ja kirjoitan blogia ei tee minusta yhtään huonompaa diakonissaa kuin kenestäkään muustakaan. Nämä asiat ja hengellisyys eivät sulje toisiaan pois – sen olen oppinut. Päinvastoin, terveys, hyvinvointi, liikunta, kauneus, henkisyys ja hengellisyys ovat kokonaisuus, jotka tukevat toisiaan ja auttavat ymmärtämään ihmistä psyko-fyysis-sosiaalisena kokonaisuutena.

Syksyn yhteishaku Diakissa lähestyy joten jos olet kiinnostunut käy lukemassa opiskelijoiden tarinoita täältä.

 

”Diak edistää toiminnallaan maailmaa, jossa ketään ei jätetä.”

Lisää aiheesta ja pääsykokeista blogissani: täällä.

Instagram: 

@tyttosinaoletvahvaofficial

Facebook: Tyttö sinä olet vahva

Snapchat: vahvatytto

 

Edellinen postaus: 

Ensimmäistä kertaa Saksassa

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *