Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Ihmiset jotka eivät kestä maailmaa selvinpäin – Alkoholi

Selvinpäin maailma tuntuu joistakin liian selkeältä

Maailmassa on paljon ihmisiä jotka tarvitsevat jotakin päihdyttävää ainetta päivittäin. Keskityn nyt tässä postauksessa alkoholiin, vaikka huumeitakin käytetään paljon ja nekin ovat suuri ongelma. Alkoholi on laillinen päihde ja sitä käytetään Suomessa ja muuallakin runsaasti, sen tiedämme kaikki. Vaikkakin alkoholin kokonaiskulutus Suomessa on vähentynyt vuoden 2007 jälkeen viidenneksen, silti sitä käytetään edelleen paljon. Joillekkin alkoholin käyttö voi olla rentoutumiskeino, joillekkin keino paeta todellisuutta ja olla käsittelemättä syvintä itseään. Joillekkin se voi olla vain tapa, kuten vaikkapa tupakointi.  Nousuhumalan tuoma ihana lämmin tunne. Vapautuminen mitä alkoholi tuo tullessaan kun estot poistuvat, eivätkä huolet paina, voi olla koukuttavaa. Viininmaistelu voi olla mukava harrastus, mutta valitettavasti joissakin tapauksissa tämä voi olla vain selitys perustella omaa, ehkä hieman liiallista juomista. Hieman turtuneena ja päihtyneenä eivät arjen huolet niin paljon paina.

Alkoholi on lähes aina riski

Alkoholi on päihde, joka lamauttaa aivojen toimintaa ja vaikuttaa keskushermostoon. Kaikki alkoholijuomat sisältävät etanolia joka on määritelty syöpää aiheuttavaksi aineeksi.  Säännöllisesti neljä annosta päivässä alkoholia nauttivilla, on 2-3-kertainen riski sairastua suun, nielun, kurkunpään ja ruokatorven syöpään. Sama määrä alkoholia aiheuttaa myös 1,5-kertaisen riskin sairastua rintasyöpään tai suolistosyöpään. Voi tulla yllätyksenä, että jopa yksikin alkoholiannos päivässä lisää rintasyöpä riskiä noin 10 prosenttia. Lasillinen tai pari ei silloin tällöin varmasti haittaa tee, mutta omaa alkoholin käyttöä kannattaa kuitenkin tarkkailla rehellisin silmin. Nämä faktat saavat ainakin itseni käsittelemään asiaa melko tosissaan. Moni saattaa innostua viinin lipittelystä niin, että oma alkoholinkäytön raja hämärtyy ja todellisuudessa alkoholi annoksia meneekin enemmän kuin on kuvitellut. Hyvät puolet, eli se rentoutuminen, fiilis ja vapautuminen ovat melko pieniä haittoihin verrattuna.

Mikä on liikaa?

Käypä hoito -suosituksen mukaan terveelle työikäiselle naiselle vähäisen riskin taso alkoholin käytössä on 0-1 annosta päivässä, kohtalaisen riskin taso 7 annosta viikossa ja korkean riskin taso 12-16 annosta viikossa tai enemmän. Terveelle työikäiselle miehelle taas vähäisen riskin taso on 0-2 annosta päivässä, kohtalaisen riskin taso 14 annosta viikossa ja korkean riskin taso 23-24 annosta tai enemmän viikossa.  Yksi annos alkoholia on esimerkiksi  33 cl keskiolutta, 12 cl viiniä tai 4 cl väkeviä. Pullossa viiniä on siis kuusi annosta alkoholia. Kerralla naisen ei kannattaisi nauttia yli viittä annosta, eikä miehen yli seitsemää annosta alkoholia.  Kannattaa tarkkailla myös sitä miten alkoholi vaikuttaa elämään, ihmissuhteisiin ja rahan käyttöön. Jääkö joitain asioita tekemättä alkoholin vuoksi tai onko joku huomauttanut alkoholin käytöstäsi? Runsas juominen aiheuttaa ongelmia joka tapauksessa jossain vaiheessa, vaikket itse niitä vielä huomaisi. Kuinka sinä käytät alkoholia ja miten se vaikuttaa sinuun?

Riippuvuus on sairaus

Tämän postauksen tarkoitus ei ole moralisoida, vaan herätellä. Kun itse voit vaikuttaa asiaan ovat asiat vielä hyvin, siksi tietoisuus ja ennaltaehkäisy ovat todella tärkeitä asioita. Tiedän ja ymmärrän sen hyvin, että alkoholismi on sairaus missä muutkin sairaudet. Kun riippuvuus on edennyt alkoholismiin saakka on itsenäisesti ongelmasta eroon hankkiutuminen vaikeaa ja jopa mahdotonta. Kuitenkin toivoa on ja mahdollisuuksia paranemiseen on olemassa. Niitä kannatta pitää yllä ja toimia. Jos korkean riskin tasoksi on määritelty miehillä 23–24 annosta ja naisilla 12–16 annosta viikossa ylittyy kannattaa asiaan puuttua välittömästi. Myös usein toistuva humalahakuinen juominen tai runsaiden kerta annosten (naisilla 5–6 ja miehillä 6–7 annosta kerralla) on huomattavaa riskikäyttöä johon kannattaa oman tai läheisen kohdalla puuttua. Apua on saatavilla ihan vaikkapa omalta terveysasemalta. Ongelmaa ei kannata hävetä, koska sen kanssa painiskelevia on runsaasti.

 

 Musta sydän Apple SEURAA MINUA Musta sydän Apple

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN’

2 kommenttia

  1. Kari kirjoitti:

    Hei!

    Miten ehdottaisit että puretaan noita riippuvuuksia? Riippuvuudet yleensä minun psykologian tutkintojen mukaan johtuu moninaisista ongelmista elämän taipaleella. Voin antaa esimerkin omasta elämästä(olen siis alkoholisti). Vannoin ettei minusta tule isäni kaltaista, vaan kappas vaan minusta tuli juuri hän… Toki tässä on ollut muunlaistakin. Sukulaiset heroinisteja, kuolleita tänäpäivänä. Että mitenpä tästä parempaan suuntaan? Yritän, mutta lankean joka kerta.

  2. Jari kirjoitti:

    moi hyvä teksti! kiitti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *