Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Miten päästä tavoitteisiin ja löytää motivaatio?

*Sisältää mainoslinkkejä

Kun motivaatio on huipussaan on vain taivas rajana. Motivoituneena asioita on helppo lähteä tekemään ja tavoittelemaan. Motivaatiolla on tärkeä rooli elämän vauhdittajana ja se määrittää montaa asiaa. Motivoitunut ihminen pystyy uskomattomiin asioihin. Motivaatiolla on iso merkitys esimerkiksi syömihäiriöistä tai riippuvuussairauksista parantuessa. Päätös ja vahva halu parantua toimii suurena edesauttajana vaikeissakin asioissa.  Itsensä, tavoitteensa ja motiivinsa kannattaa tuntea perinpohjin. Näiden hahmottaminen helpottaa päätöksen tekemistä ja se on motivaation alkulähde.

Motivaatio jaetaan usein kahteen osaan: sisäinen motivaatio ja ulkoinen motivaatio. Mitä tämä jaottelu tarkoittaa? Jaottelu ei ole mielestäni aina edes tarpeellista, vaan voidaan ajatella pelkästään motivaatiota. Mitä vahvempi motivaatio on sitä pidemmälle se kantaa, oli se sitten sisäistä tai ulkoista.

Ulkoinen motivaatio

Lykkäämmekö asioiden hoitamista, koska ne tuntuvat meistä ikäviltä? Kuitenkin lopputulos olisi näissä asioissa palkitseva, sellainen minkä haluamme saavuttaa. Valmistuminen ammattiin, siisti koti, tietty määrä rahaa, parempi kunto?

Ulkoisessa motivaatiossa motivaatio on riippuvainen ympäristöstä, motivaation määrittää jokin muu  kuin ihminen itse. Ulkoisen motivaation juuret ovat lähtöisin jostakin muualta kuin itse toiminnasta. Emme koe iloa toiminnastamme, eikä toiminta perustu omaan motivaatioon. Tunnistan ulkoisen motivaation esimerkiksi opiskelussa. On joitakin asioita mistä en erityisesti pidä, esimerkiksi matematiikka tai uuden kielen (Ruotsin) opiskelu. Silti esimerkiksi ammattikorkeakoulussa näiden opiskelu oli välttämätöntä jos aikoi saada suoritettavan tutkinnon loppuun. Tällaisissa tilanteissa joutuu poistumaan mukavuusalueelta. Joskus esimerkiksi tiettyyn urheilusuoritukseen joutuu tekemään paljon töitä, vuodattamaan ”verta, hikeä ja kyyneleitä”  sen vuoksi, että lopputulos olisi paras mahdollinen.

Ulkoisessa motivaatiossa toiminta pohjautuu saavuttamiseen, esimerkiksi juuri kurssin suorittamiseen tai opiskelun loppuun saattamiseen. Ulkoiseen motivaatioon liittyvät palkinnot ovat niitä, jotka saavat jatkamaan suorittamista.
Tällöin emme koe näitä asioita tehdessämme välttämättä minkäänlaista henkistä tyydytystä, hyvää oloa emmekä myöskään energisoidu niistä.

Tavoitetta saavutettaessa ulkoisesta motivaatioista voi olla hyötyä. Pidemmän päälle kuitenkaan ulkoinen motivaatio ei yleensä riitä.  Esimerkiksi jos ihminen tekee pidemmän aikaa työtä josta ei pidä, vain ja ainoastaan palkan takia on hän  onneton  ja mitä herkempi persoona hän on, sitä vähemmän aikaa hän viihtyy työssään. Eihän kukaan halua tehdä työtä, jota kukaan ei kunnioita tai emme saa siitä koskaan mitään ”irti”?

Sisäinen motivaatio

Mitä sitten on sisäinen motivaatio? Tunnemme suurta paloa esimerkiksi harrastusta tai omaa työtämme kohtaan. Saamme näistä energiaa, hoidamme työhön liittyvät asiat todella innokkaasti, tehokkaasti ja iloisesti sekä meistä huokuu sisäinen varmuus. Turhaan ei sanota, että jotkut ammatit ovat kutsumusammatteja, niitä tekevät ovat erittäin motivoituneita ja heistä näkee, että he ovat oikeassa ammatissa. Koen, että auttaminen on minulle jollain tapaa kutsumus. Olen halunnut aina auttaa ihmisiä, ennen saamaan kauniimmat hiukset ja paremman ulkonäön, kuunnella ihmisten huolia ja murheita ja auttaa heitä saavuttamaan paremman kunnon. Nykyään tunnen kutsumusta auttaa ihmisiä paranemaan vakavasta sairaudesta. Vaikka työ ei aina olisi ruusuilla tanssimista, on sisäinen motivaatio auttaa niin suuri, että se jaksaa kannatella. Toisten ihmisten motivoiminen itseasiassa on aina myöskin motivoinut minua ja siksi olen kokenut ennen esimerkiksi esimiestehtävät minulle mieluisina ja luontevina.

Sisäisessä motivaatiossa motivaation lähde on sisäisesti syntynyt tai jo olemassa oleva. Ihminen toimii omasta tahdostaan ilman pakkoa ja hän kokee iloa ja tyydytystä toiminnastaan. Sisäinen motivaatio on yleensä pitkäkestoisempaa kuin ulkoinen motivaatio ja se on yleensä melko pysyvää.  Siksi sanotaan, että ihmisen kannattaa kuunnella juuri sisäistä motivaatiotaan ja hakeutua asioiden pariin joihin kokee syvempää sisäistä motivaatiota. Yleensä ihminen menestyy näissä asioissa paremmin.

Miten motivoitua?

Miten sitten voimme motivoida itseämme? Voimme miettiä mistä asioista saamme eniten energiaa ja hyvää oloa. Listaan tähän muutamia asioita, joita itse koen hyväksi.

?Ympäröin. Ympäröin itseni samanhenkisillä ihmisillä, joista saan energiaa. Opiskelussa minua on auttanut samoja tavoitteita omaavien kanssa ajan viettäminen ja ajatusten jakaminen. Samoin urheilussa, jos olen halunnut kehittyä jossain lajissa hyväksi on itseäni parempien kanssa harjoittelu auttanut minua paljon. Olemme seitsemän lähimmän ihmisen keskiarvo, tämä on hyvä muistaa. 

?Asetan päämäärän. Jos matka tuntuu pahalta, on hyvä kysyn itseltäni minne olen menossa ja miksi? Päämäärän ajattelu auttaa matkan teossa. Konkreettiset välitavoitteet auttavat myös.

?Luon. Luon itselleni sellaisen ympäristön, jossa olen huomannut saavani hyvän ”flown”. Esimerkiksi opiskellessa, kaunis koti, mukava ympäristö ja hyvä paikka kirjoittaa helpottavat.

?Sitoudun. Lähden liikkeelle vasta sitten kun olen sitoutunut tavoitteeseeni.

?Olen vastuullinen.  Minä itse olen oman elämäni päähenkilö ja vastuussa siitä. 

?Pohdin. Kuka olen nyt? Tiedänkö mitä haluan? Hallitsenko omaa elämääni?

?Päätän. Päätös ja lupaus itselle auttaa. Jos epäonnistuu ja kaatuu, auttaa päätös nousemaan ylös ja aloittamaan alusta. 

?En luovuta. Ei ole kaikki tai ei mitään. Jos en täysin pysy tavoitteessani, ei se tarkoita, että kaikki työ olisi hukkaan heitettyä. Parempi edes vähän, kun ei mitään. Kokonaisuus ratkaisee ja muodostuu pienistä puroista. 

Joskus mietin menneisyyttä ja mietin, että miten ihmeessä olen pystynyt siihen tai tuohon asiaan. Joskus motivaatiota löytyy enemmän ajankohdasta riippuen vaikka asia jota tavoittelemme olisi sama. Tämä on inhimillistä ja kuuluu elämään. Olen huomannut, että kun aika on oikea alkaa myös tapahtua. Motivaatiota ei voi kaivaa esiin väkisin. Kun olemme motivoituneita, pystymme mihin vain! Motivaatio näkyy myös ympärillämme oleville ihmisille, voimme siis auttaa myös muita motivoitumaan omilla valinnoillamme.

Miten sinä motivoit itseäsi?

Lue myös:

Vaivaako sinua menestymisen ja saavuttamisen pakkomielle? 

Kannustetaan toisiamme ja tehdään maailmasta parempi paikka

Vieraskynä: Millainen Minna oikeasti on? 

* Kekäleen ale täydentyi. Tsekkaa parhaat päältä.

 

 Musta sydän Apple TOIVOTTAVASTI TAPAAMME MYÖS SOMESSA Musta sydän Apple

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN’BLOGIT.FI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *