Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Mistä kokonaisvaltainen hyvinvointini koostuu

Hyvinvointi

Kokonaisvaltainen hyvinvointi tuli aiheena mieleeni koska Kipa kyseli instagram stooreissaan, että mitä aihe kenellekin tarkoittaa ja miten/millä kukin on sen saavuttanut? Aihe on sisänsä mielenkiintoinen, koska kokonaisvaltainen hyvinvointi on jokaisen oma henkilökohtainen kokemus. Milloin sinä voit hyvin kokonaisvaltaisesti? Vaikka kaikki veriarvot olisivat kunnossa ja fyysinen kunto erinomainen,  saattaa mieli olla maassa, epätasapainossa ja henkinen uupuminen läsnä elämässä. Silloin ihminen ei voi hyvin kokonaisvaltaisesti. Toisaalta ihminen joka on fyysisesti huonossa kunnossa saattaa olla henkisesti hyvinvoiva, eikä koe fyysisen kunnon haittaavan hänen hyvinvointiaan. Usein nämä asiat kulkevat käsi kädessä, ihminen on  nimittäin psyko-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus. Psyykkistä toimintaa ohjaa mieli, sosiaalinen tilanne sekä fyysisyys. Tunnetilat aiheuttavat myös reaktioita kehossa, kun taas huono henkinen olo on yhteydessä sairastumisiin. Esimerkiksi vatsahaava saattaa syntyä pitkäaikaisesta stressistä. Fyysinen onnistuminen vaikkapa urheilussa vaikuttaa hyvänolon hormonien tuotantoon, sekä hyvä fyysinen kunto jaksamiseen ja sitä kautta psyykkeeseen. Sosiaalinen vuorovaikutus on myös osa ihmisen hyvinvointia. Se vaikuttaa esimerkiksi tunnesäätelyyn ja kognitiivisiin taitoihin, jotka kehittyvät sosiaalisessa vuorovaikutuksessa.

Silti pitää muistaa,  että kaikki on suhteellista ja ottaa aina huomioon juuri se henkilön oma kokemus.

Hyvinvointi

Tunnistan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin itsestäni näistä asioista,

Eli olen saavuttanut kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kun:

⭐ Olen yleisesti vireä ja minulla on hyvä mindset. En tunne kantavani painolastia selässäni ja olo on vapaa. En ahdistu jäädessäni yksin, enkä koe olevani jumissa. Tämä on ehkä tärkein mittari. Sellainen hyvä ja neutraali perusfiilis ilman uupumisen tunnetta.
⭐Nukun hyvin, pystyn rentoutumaan ja jaksan keskittyä. Kokemusta siitä että kokonaisvaltaisessa ylirasituksessa keskittymiskyky menee täysin. Esimerkiksi kokonaisen elokuvan katsominen on ollut joskus täysin mahdotonta. Tuolloin olin selvästi alipalautunut ja muutoinkin kovan stressin altistama.
⭐ Melko stressitön olotila, mutta kuitenkin kyky kestää painetta suuremmin horjumatta. Stressi kuuluu elämään, enkä näe tarpeelliseksi pyrkiä siitä kokonaan eroon. Aina on jotain, mutta kun koko paketti on kasassa myös stressiä sietää eri tavalla.
⭐Aerobinen peruskunto. Jaksan kävellä, pyöräillä ja vähän hypähdellä. (Esim. juoksu ym. ei ole minulle määritelmä leikatun nilkan takia.) Tämä auttaa jaksamisessa noin yleisesti.
Hyvinvointi
⭐ Hyvä perusvoimataso jota itse pidän yllä kuntosalilla antaa hyvän ryhdikkään perusfiiliksen ja pitää myös ajatuksen kirkkaana.
⭐ Monipuolinen ravitsemus, ilman säätöä. Herkuttelu ja viinin nautiskelu sopivassa suhteessa sallittu, eikä niistä tarvitse tehdä sen kummempaa numeroa.
⭐ Luottamukselliset ihmissuhteet. Tunne siitä, että on hyväksytty ja rakastettu ja tulee kuulluksi. Perustarve joka lisää eheyden kokemusta meillä jokaisella.
⭐ Taloudellinen vakaus. Ei tarvitse olla miljonääri voidakseen hyvin kokonaisvaltaisesti, mutta turvallinen olo siitä, että rahat riittävät lisää hyvinvoinnin kokemusta.
⭐ Elän uskoen johonkin hyvään ja luotan elämän kantavan = hengellinen ulottuvuus.
Hyvinvointi

Hyvä perusfiilis

Palaan vielä alkuun ja tuohon hyvään perusfiilikseen mikä on mielestäni  kaiken a ja o. Jos mindset on hyvä, sellainen neutraali. Elämän ei tarvitse olla jatkuvaa ilotulitusta, mutta ei myöskään selviytymistaistelua. Kuitenkin jos pohja on kunnossa jaksaa iloita elämän ilot ja taistella myös selviytyäkseen välillä, ilman että se vielä pohjan kaikelta. Eli jos muut asiat ovat välillä huonommin, ymmärtää sen luonnollisena osana elämää ja hyvinvoiva pohja jaksaa kantaa silti.
Tässä olivat omat ajatukseni siitä mitä kokonaisvaltainen hyvinvointi merkitsee minulle. Oletko sinä pohtinut mitä kokonaisvaltainen hyvinvointi  merkitsee sinulle? Jos, niin jaa ajatuksiasi haluamallasi tavalla.
Tämä oli myös hyvä harjoitus ihan muuten vain tehtäväksi, kannattaa kokeilla.

Lue myös:

Kannustetaan toisiamme ja tehdään maailmasta parempi paikka

 Musta sydän Apple TOIVOTTAVASTI TAPAAMME MYÖS SOMESSA Musta sydän Apple

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN’BLOGIT.FI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *