Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Laihduttamisen lopettaminen voi laihduttaa

Mietin miten pukisin tämän parhaiten sanoiksi. Laihduttaminen on jatkuvasti esillä joka paikassa, varsinkin taas kevään tullessa. Olen itsekin laihduttanut elämäni aikana lukuisia kertoja, mutta pitkän tien tuloksena olen tullut siihen tulokseen, että laihduttaminen usein saattaa jopa lihottaa. Monelle on varmasti tuttua se, että mitä enemmän ruokavaliota tarkkailee paino pysyy samana tai ei ainakaan putoa. Joskus paino putoaa reilusti mutta saattaa tulla korkojen kanssa takaisin ja koostumus on entistä rasvaisempi. Kuulostaako tutulta? On myös paljon onnistuneita painonpudotuksia, en sano sitä. Tässä postauksessa haluan kuitenkin nostaa esille sitä puolta, mikä tuntuu olevan hirvittävän yleistä. Laihduttaminen ajaa ihmisen epätasapainoiseen tilaan mikä ei tue hyvinvointia.

Laihduttaminen vaatii kärsivällisyyttä

Laihduttamiselle on usein perusteltuja hyviä syitä, kuten tyypin 2 diabetes, uniapnea, närästys ja sydänsairaudet. Jos ylipainoa on paljon laihduttaessa liikkuminen helpottuu  ja yleinen olotila paranee. En missään nimessä sano, ettei laihtuminen olisi tällöin järkevää ja siihen pyrkiminen perusteltua. Teoriassa laihtuminen on helppoa, senkun syö vähemmän kuin kuluttaa. Käytännössä laihdutus kuitenkin saattaa olla hyvin haasteellista ja se voi viedä paljon laihduttajan voimavaroja. Liian suuri energiavaje voi aiheuttaa mielitekoja ja rajoitetusta ruokavaliosta lipsumista mikä taas saattaa johtaa herkuttelun ja ”paastoamisen” kierteeseen. Siksi laihduttamisessa kehotetaan yleisesti etenemään pienellä energiavajeella ja pitämään tahti noin -puolikiloa viikossa. Tämä yhdistettynä pitkäjänteisyyteen on varmasti paras tapa  laihduttaa.

Valitettavasti laihdutuskuurin jälkeen suurin osa ihmisistä painaa enemmän kuin ennen laihduttamista ja lähtöpainossa pysyminen on  vaikeampaa kuin ennen. Laihduttaessa kannattaa miettiä, että pystytkö jatkamaan samalla tavalla loppuelämäsi. Jos et,  kannattaa miettiä asiaan sellainen keino miten voit kuvitella eläväsi aina. Harva haluaa esimerkiksi punnita ruokiaan koko loppuelämän ajan tai syödä vaikkapa pussikeittoja. Mitä haastavampi ja rajumpi laihdutuskeino on, sitä vaikeampaa on löytää tasapaino laihdutuksen jälkeen.

Suhde ruokaan etusijalla

Terve, mutkaton ja helppo suhde ruokaan on ensiarvoisen tärkeä. Hyvinvointilaihdutuksessa kieltolistojen teko ei ole suositeltavaa. Huomaan itse sen, että mitä rennommin suhtaudun ruokaan sen helpompaa syöminen minulle on. Mitä vähemmän kiellän asioita itseltäni, sen parempia valintoja teen ja sitä vähemmän syön mitään ylimääräistä. Kun olen rajoittanut ruokavaliota, välillä hyvinkin rankasti olen saattanut ajatella ruokaa lähes taukoamatta ja odottanut vain seuraavaa ateriaa jolloin mielitekoja on tullut. Uskon, että jokainen voi löytää oman hyvän tavan toteuttaa ravitsemusta. Sillä tavalla, että se tukee terveyttä ja hyvinvointia ilman suunnatonta stressiä. Jos laihduttaminen hallitsee elämää kannattaa siitä hankkiutua eroon ja pyrkiä löytämään ennenkaikkea stressitön suhde ruokaan. Näin keho pääsee tasapainoon ja oma hyvänolon paino alkaa  pikkuhiljaa löytymään.

 

 Musta sydän Apple SEURAA MINUA Musta sydän Apple

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN’

2 kommenttia

  1. myprojectisme kirjoitti:

    Hyvinvointilaihduttaminen, se on ihan loistava termi. Ja itse aika aktiivisesti laihduttamisesta kirjoittavana, haluan kertoa että olen kanssasi tämän tekstin kanssa samaa mieltä. Toivoisinkin että jokainen painonpudottaja miettisi omaa toimintaansa nimenomaan siltä kantilta että tekee sellaisia tavoitetta tukevia valintoja, joita voi mahdollisimman hyvin ylläpitää koko loppuelämän. Laihduttamisen ei tarvitse olla kuuri, sen ei kuulu olla kuuri vaan valmistautumista terveempään loppuelämään. Ja tämän asian kannalta minäkin blogissani ja teksteisäsni liputan!

    • minna kirjoitti:

      Kyllä. Hyvinvointi ja terveys on mielenkiintoinen aihe, kuten myöskin ilmiö jossa liiallinen hyvinvoinnin tavoittelu kääntyy itseään vastaan ja lopulta sairastuttaa. Nämä ovat tietysti hyvin yksilöllisiä asioita, siksi juuri jokaisen kannattaisi miettiä ne omat tavoitteet ja valinnat sen mukaan mikä itselle sopii parhaiten ja jotka olisivat kauaskantoisia kuten sanoit. Kiitos kommentistasi. <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *