Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva
Kaupallinen yhteistyö

Lesborakkautta Sofi Oksasen romaaniin perustuen

Kaupallinen yhteistyö: Future Film ja Somessa.com

Kävin tänään lehdistönaytöksessä katsomassa Kansainvälisenä naistenpäivänä 8.3.2019 ensi-iltansa saavan Baby Jane -elokuvan. Elokuva perustuu Sofi Oksasen toiseen romaaniin Baby Jane (2005). Sen on ohjannut Katja Gauriloff ja se on hänen ensimmäinen fiktioelokuvansa. Muuten Gauriloff tunnetaan erityisesti dokumenttielokuvistaan Säilöttyjä unelmia (2011) ja Kuun metsän Kaisa, joka palkittiin vuonna 2017 parhaan dokumenttielokuvan Jussilla. Elokuvan on käsikirjoittanut Veera Tyhtilä yhdessä Katja Gauriloffin kanssa. Baby Jane on tunteita herättävä ja voimakas rakkaustarina, joka ei pelkää näyttää seksuaalisuuden erilaisia puolia. Päärooleissa ovat Roosa Söderholm, Maria Ylipää, Nelly Kärkkäinen ja Lauri Tilkanen.

Baby Janen juoni lyhyesti

Baby Jane kertoo kahden naisen rakkaustarinan. Pienestä kaupungista muuttanut  Jonna (Roosa Söderholm) saapuu Helsinkiin opiskelemaan ja hakemaan jännitystä elämäänsä.  Jonna sukeltaa innokkaasti kaupungin sykkeeseen, kunnes yhtenä yönä ravintolasta tullessaan hänelle tulee eteen uhkaava tilanne. Tilanteen pelastaa Piki (Maria Ylipää), voimakas nainen, jonka itsevarmuus vetoaa Jonnaan. Jonna ja Piki rakastuvat toisiinsa ja rakkaustarina alkaa. Heidän rakkautta varjostavat ahdistuneisuus ja pelko. Nuori ja hiukan naivi Jonna on täysin kokematon naisten suhteen ja muodostaa Pikiin eräänlaisen riippuvuussuhteen. Piki on kokenut ja vahva persoona mutta hänen elämäänsä varjostaa masennus ja paniikkihäiriö. Pari menee kihloihin, mutta onni ei olekaan sitä mitä he ovat ehkä unelmissaan kuvitelleet. Piki ei pysty oikein ottamaan vastuuta itsestään paniikkihäiriön vuoksi ja pari joutuu kehittämään tulonlähteen puhelinseksin avulla. Pikin exä on myös mukana kuvioissa auttamassa Pikiä jokapäiväisissä asioissa ja tämä taas aiheuttaa riitaa Pikille ja Jonnalle. Jonna pääsee elämässään eteenpäin mutta vaikuttaa silti onnettomalta. Hän ottaa yhteyttä Pikiin ja elokuvan loppuratkaisu alkaa olla käsillä.

Mistä pidin baby Jane -elokuvassa

Baby Jane kuvaa hyvin seksuuaalivähemmistöjen ja mielenterveysongelmaisten asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa. Romaani on tehty vuonna 2005 ja siitä onneksi ajat ovat muuttuneet selkeästi myönteisempään suuntaan. Kuitenkin väistämättä tulee mieleen, että Miten Pikin olisi käynyt jos  hän olisi saanut kunnollista apua ongelmiinsa. Alunperin Baby Jane -kirjan olikin tarkoitus ottaa kantaa muun muassa tähän aiheeseen. Baby Jane kertoo kaunistelematta ahdistuksesta, masennuksesta ja parisuhdeongelmista. Sen lisäksi se kuvaa homoseksuaalikulttuuria, mikä oli kuvattu realistisen häpeilemättömästi. Päähenkilöiden suhteessa on selvät roolit. Piki on vahva osapuoli, joka haluaa huolehtia Jonnasta ja suojella häntä. Jonna taas on hento, naisellinen ja ymmärtääkseni Pikiä nuorempi. Kuitenkin asetelma kääntyy lopussa toisinpäin ja Jonna taas on huolehtiva osapuoli. Erityismaininta elokuvassa näytelleelle Pikille (Maria Ylipäälle) jonka roolihahmo oli erityisen vaikuttava. Muutenkin hyvät näyttelijäsuoritukset ja realistinen mielenterveysongelmien rohkea esiintuominen tekivät minuun vaikutuksen.  Elokuva oli laadukas ja pidin siitä miten se on kuvattu.  Kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa.

 Musta sydän Apple SEURAA MINUA Musta sydän Apple

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN’

Kaupallinen yhteistyö: Future Film ja Somessa.com

2 kommenttia

  1. Ninni kirjoitti:

    Toi Maria on niin upea!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *