Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Hyötyliikunta luontevaksi osaksi arkea

 

Minulla on ollut aina hiukan ristiriitainen suhtautuminen hyötyliikuntaan. Riippuen lähinnä siitä miten paljon muuta aktiivista liikuntaa on kuulunut arkeeni. Loppujen lopuksi  yksi kuntosalitreeni ei kuluta ihan järjettömän paljon, niin ettei päivään mahtuisi muuta liikuntaa ja kävelyä. Arjen aktiivisuus jää lopulta aika pieneksi siitäkin huolimatta, että käy tunnin kuntosalilla jos muuten  liikkuu ainoastaan autolla ja istuu päivät toimistossa. Varsinkin runsas istuminen ja paikallaanolo on haitallista terveydelle eikä vapaa-ajan treeni välttämättä kompensoi kaikkia sen haittoja. Kun taas jos tavoitteelliseen kuntosalitreeniin tai muuhun urheiluun yhdistää vielä muun muassa aamuaerobiset joka päivälle ei liika portaiden ravaus ja kävely paikasta toiseen välttämättä edesauta tuloksien saamista ja  palautumista.

Tärkeintä on kuunnella omaa olotilaa

Olen huomannut, että usein arjessa kiireen keskellä hyötyliikunnalla voi paikata paljon aktiivisuutta. Kävelemällä paikasta toiseen saa liikuntaa ihan itsestään, mikä vastaa usein aktiivisuudeltaan päivää missä  liikunnalle on varattu oma aika. Jos tiedän, etten pääse liikkumaan kävelen mieluummin enemmän. Pyrin päivittäin seuraamaan askeliani sen verran, että ainakin lähelle 10 000 askelta tulisi täyteen. Toki eri liikuntamuotoja ei voi verrata keskenään, mutta jos nyt ajatellaan ihan puhtaasti kulutusta.

Joskus askelia tulee enemmän ja joskus vähemmän  ja esimerkiksi hoitotyössä tuo 10 000 askelta tulee täyteen usein jo pelkän työpäivän aikana. Silloin, ei ole enää välttämättä tarpeellista lähteä kiertämään päivän jälkeen Töölönlahtea vaan voi keskittyä esimerkiksi salitreeniin. Jos taas olen koneella tai luennoilla koko päivän lenkkeilyä kaipaakin ihan eri tavalla. Nykyään en ajattele, että aina välttämättä enemmän on parempi vaan ihan mielellään käytän hissiä jos olen ihan poikki tai toisinpäin valitsen rappuset. Terveyskirjaston mukaan alle 5 000 askelta tarkoittaa, että henkilö on liikunnallisesti passiivinen. Kun askeleita on 7 500–10 000 päivässä, liikutaan kohtuullisesti ja silloin ollaan liikunnallisesti melko aktiivisia. Yli 10 000 askelta päivässä on jo paljon ja henkilö on liikunnallisesti aktiivinen. Tuohon vielä muutama tuhat lisää niin ollaan hyvin aktiivisia.

Aktiivinen elämätyyli voi korvata liikunnan

Kuten todettu, ei lajeja voi kerrata keskenään eikä lihaskuntoharjoittelua välttämättä voi mitenkään korvata hyötyliikunnalla. Hyötyliikunnalla kuitenkin iso merkitys hyvinvointiin varsinkin jos liikunnalle ei ole muuten aikaa ollenkaan. Esimerkiksi kunnon siivouksella saa usein hien pintaan ihan samalla tavalla kuin vaikkapa reippaalla kävelyllä. Joskus arjessa voi siis yhdistää kaksi asiaa ja säästää aikaa. Omistin joskus ihan ranteessa pidettävän aktiivisuusmittarin ja huomasin tuolloin, että kotona puuhastelusta tuli askelia joka päivä sen kolmisen tuhatta. Jos touhuaa koko päivän kaikenlaista on kulutus ihan eri luokkaa kuin pelkkää istuma/toimistotyötä tekevällä. Portaiden nousu  vastaa tehokkuudeltaan hölkkää ja näin ollen kohottaa kuntoa. Jatkuvasti päivittäin tehtynä se voi jo yksistään parantaa suorituskykyä. Aina ei siis kannata ajatella, että tarvittavaa liikuntaa ei voi suorittaa koska ei pääse kuntosalille vaan terveysliikuntasuosituksiin voi päästä ja kuntoa muullakin tavalla.

Testaa oma liikkumisesi

Tiivistettynä siis jos omaa fyysisesti raskaan työn, voi vapaa-ajan harrastukset olla niin sanotusti kevyempiä ja jos omaa passiivisen työn kannattaa vapaa-aika pitää liikunnallisesti melko aktiivisena. Tasapaino on kaikista tärkeintä. Kannattaa tutustua virallisiin  terveysliikuntasuosituksiin ja testata oma liikkuminen TÄÄLLÄ! Testi on hyvä, luotettava ja havainnollinen ja sain siitä itsekin selkeän kuvan missä mennään.

 

 Musta sydän Apple SEURAA MINUA Musta sydän Apple

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN’

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *