Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Korona – toinen aalto tulee oletko valmis

*Sisältää mainoslinkkejä

Tämän hullun vuoden 2020 kesä lähenee loppuaan ja sen myötä alkaa arki. Lomat loppuvat, koulut alkavat ja töihin palaillaan. Tänä vuonna niin suositut kotimaan matkailu ja lähilomailu ovat toivottavasti piristäneet meitä kaikkia, mutta samalla monella on vatsanpohjassaan pelko siitä mitä korona-pandemia syksyn tullen meille aiheuttaa.

Varovaisuus on viisautta – toimi korona-aika harkiten ja älykkäästi

Moni lukijoistani tietää, että epäilin korona-tartuntaa kesällä ja päädyin drive-in koronatestiin. Kirjoitin kokemuksestani postauksen joka on viikosta viikkoon kovin suosittu, löydät postauksen täältä. Tuon postauksen jatkuva suosio kertoo minulle sen, että lukijat haluavat edelleen lisätietoa koronapandemiasta ja motivoi minut kirjoittamaan mahdollisesti edessä olevasta toisesta aallosta ja kuinka meidän siihen kannattaa suhtautua.

tietämyksemme koronaviruksesta on kasvanut – valmiutemme ovat parantuneet

Kaikki koronaan liittyvä pohdinta kannattaa rakentaa tiedon varaan. Kerrataanpa siis perusfaktoja siitä mitä olemme koronasta alkuvuoden aikana oppineet:

1.  Koronan vaikutukset yhteiskuntaan ja talouteen eivät ole [ainakaan vielä] olleet niin kamalat kuin pelättiin
2. Lääketieteellinen ymmärrys viruksesta ja sen aiheuttamista sairauksista ja oireyhtymistä on kasvanut huomattavasti
3. Suomalainen terveydenhoitojärjestelmä on valmistautunut ja varautunut ehkäisemään ja hoitamaan pandemian mahdollista leviämistä ja sen seurauksia tehokkaasti

koronan toinen aalto – vastuu on meillä kaikilla

Yhtaikaa kesän lopun lähestymisen kanssa on julkisuudessa käyty yhä kiihtyvää keskustelua siitä mitä yhteiskunnan pitäisi tehdä koronan toisen aallon ehkäisemiseksi. On toivottu maskipakkoja, koulujen avautumisten lykkäystä jne. jne. Tilanne on mielestäni hassu, sillä koronan toisen aallon parhaita estäjiä ovat ne, jotka aikaansaivat sen, että se ensimmäinenkin korona-aalto saatiin Suomessa tukahdutettua niin nopeasti ja tehokkaasti. Ne estäjät olemme me, sinä ja minä.

pidetään etäisyyttä, vaalitaan läheisyyttä

Syksy tarkoittaa sitä, että olemme lähempänä toisiamme ja usein sisätiloissa. Perinteisesti tämä näkyy erilaisina hengitystietauteina, ’syysflunssina’, joiden tartunta tapahtuu usein kaupoissa, kouluissa, työpaikoilla, joukkoliikenteessä, tilaisuuksissa jne. jne. Tänä vuonna noiden vaarattomien tautien lisäksi ilmassa on myös vaarallisempaa koronavirusta ja siksi on tärkeää noudattaa jo aikaisemmin saatuja ohjeita. Pidetään etäisyyttä, vältetään hengityksemme leviämistä laajalle alueella (maskilla tai ilman) ja pidetään huolta käsien ja pintojen puhtaudesta tehokkaasti.

se että ei ole määräyksiä ei tarkoita etteikö pitäisi toimia älykkäästi

Vaikuttaa siltä, että Suomen menestyksekäs toiminta koronan ensimmäisen aallon kanssa on johtanut siihen, että päättäjämme luottavat meihin eivätkä koe tarpeelliseksi antaa jokaisesta pikkuasiasta määräyksiä. Toimitaan siis kaikki älykkäästi ja käytetään omaa maalais- tai kaupunkilaisjärkeämme. Jos tunnemme olomme sairaaksi, ei mennä töihin vaan koronatestiin. Vältetään tungoksia ja tilaisuuksia joissa emme voi itse hallita mahdollisia tartuntariskejä. Ulkomaille ehtii myöhemminkin.

Pidetään huolta itsestämme ja etenkin toisistamme niin edessämme on läheisyyden ja lämmön syksy pelon ja epävarmuuden koronakammon sijaan.

*

Musta sydän Apple TOIVOTTAVASTI TAPAAMME MYÖS SOMESSA Musta sydän Apple

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN’BLOGIT.FI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *