Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Elämäni kolme pahinta traumaa – Osa 1

Kolme traumaa elämässäni

Elämässäni on kolme isoa traumaa: Haluan jakaa ne lukijoideni kanssa, koska koen ettei vertaistukea ole koskaan maailmassa liikaa. Haluan myös esimerkilläni osoittaa, että pahoista asioista voi päästä yli. Elämästä voi tulla hyvää ja laadukasta vaikka olisikin kokenut raskaita asioita menneisyydessä. Persoonissa on toki eroja, mutta omalla asioiden työstöllä ja terapialla on iso vaikutus asioiden selkiintymiseen ja omaan mielenmaisemaan. Ensimmäisenä pitää tunnistaa ongelma,  asettua ongelman yläpuolelle ja kohdata se. Monista vaikeistakin asioissa selviää elämässä. Asennetta ja positiivisuutta ei mielestäni pidä väheksyä vaikkei niillä paikata syviä haavoja. Ensimmäisen postauksen aihe on koulukiusaaminen, jota olen joutunut kokemaan pienellä paikkakunnalla lapsuudessani.

Miltä koulukiusaaminen tuntui?

Olen syntynyt pienellä paikkakunnalla Pohjois-Savossa Iisalmessa. Iisalmi on pieni kaupunki, eikä siihen aikaan kaupungissa ollut montaa ulkomaalaista. Ulkomaalaiset kaupungissa olivat sormilla laskettavissa. Vaikka omat juureni ovat puoliksi Suomesta ja puoliksi Tansaniasta, olen silti aina erottunut joukossa Suomessa ihonvärini vuoksi. Se oli syy miksi minua on kiusattu koulussa. Kiusaajia oli monenlaisia. Suurin osa oli poikia, monet huutelivat ja nimittelivät minua ihonvärini vuoksi. Olin milloin pakolainen, neekeri, mutakuono, mokkanokka, mutiainen tai muuta sellaista.  Pahimmillaan muistan kun jotkut heittelivät lumipalloja ikkunaamme useita tunteja ja laittoivat postilaatikkoomme vihamielisiä kirjeitä. Sain aika rajujakin lumipesuja koulumatkoilla ja koin välillä jonkinasteista pelkoa. Kuitenkaan en lannistunut ja siinä auttoi se, että minulla on aina ollut vahva ystäväpiiri. Puolustauduin ja tunnustan, että kiusasin itse takaisin jos se oli mahdollista. Jos vain löysin kohdan mihin sivaltaa, niin tein sen. Puolustauduin. Osittain kiusaamisen vuoksi, en pitänyt erityisesti peruskoulusta. Odotin aina lomia ja kun kaverit  odottivat koulun alkua kesän jälkeen, minä en. Olisin toivonut, että kesä jatkuisi ikuisesti.

Vaikeuksista voittoon

Selvitin kuitenkin peruskoulun ja pääsin opiskelemaan kampaajaksi mistä olin haaveillut. Tuohon aikaan kuten myös ylä-asteen aikana aloin saada myös positiivista huomiota erilaisuuteni vuoksi. Katsoin paljon teininä MTV:tä ja oivalsin, että tummaihoisena olo on ihan ”siistiä”. Tunsin ristiriitaisia tunteita, koska olinhan aina ennen toivonut olevani vaaleaihoinen ja suorahiuksinen. Kehittelin kotona jopa erilaisia hiustensuoristusaineita. Kukaan kampaaja ei osannut Iisalmessa käsitellä afrohiuksia, mikä varmasti osittain ohjasi minut ensimmäisen ammattini pariin. Nautin siitä, että sain kohentaa myös muiden ulkonäköä. Pienestä kaupungista pois pääseminen, oma elämä ja oma kampaamo olivat päätavoitteitani. Ilman erilaisuuttani ja koulukiusaamisen kokemista, tuskin olisin ollut niin määrätietoinen nuorena. Uskon,  että elämä on antanut minulle enemmän kun olen asunut eri paikkakunnilla. Muutin noin parikymppisenä Jyväskylään ja saavutin tavoitteeni melko pian. Jyväskylässä oli paljon ulkomaalaisia, sekä opiskelijoita ja maahanmuuttajia. Olin jo ”turvallisemmilla”  vesillä. Enää Jyväskylässä, enkä myöskään täällä Helsingissä ole kokenut ihonvärini vuoksi oikeastaan minkäänlaista syrjintää koskaan.

Olen lopulta kiitollinen siitä, että olen syntynyt erilaisena Suomeen. Jos olisin hukkunut massaan, en ehkä olisi saanut itseäni ilmaistua niin hyvin. Kun on erilainen, minut on aina muistettu. Ei ole tarvinnut montaa kertaa sanoa nimeä ainoana tummaihoisena joukossa. Koen, että olen melko helposti saanut ääneni kuuluviin. Tansania on isänmaani ja nautin siellä käymisestä ja siitä, että voin kuulua kahteen erilaiseen kulttuuriin. Tämä on suuri rikkaus.

Miten koulukiusaaminen vaikuttaa minuun nyt

Koulukiusaamisella voi olla hyvinkin tuhoisat ja pitkäkestoiset seuraukset. Koulukiusaaminen on hyvin vakava asia ja siihen pitää puuttua heti. Olen työskennellyt nyt sairaanhoitaja-diakonissa opiskelujeni aikana mielenterveys ja päihdeongelmaisten kanssa ja usein taustoista puhuttaessa on noussut esiin juuri koulukiusaaminen. Siihen aikaan kun itse olin koulussa, asioita otettiin puheeksi joskus ohimennen. Väitän kuitenkin, että tänä päivänä asioihin osataan suhtautua entistä vakavammin ja puuttua asioihin kunnolla. Olen onnekas, koska olen selvinnyt koulukiusaamisesta ja osannut pitää puoleni lannistumatta. Valitettavasti näin ei kuitenkaan aina ole kaikkien kohdalla. Nykyään huomaan, että saatan ottaa helposti itseeni jos koen mielestäni epäoikeudenmukaista kohtelua. Olen myös tietyllä tapaa herkempi jos koen vääryyttää tai syrjintää vaikkei se mitenkään liittyisi ihonväriini. Jonkinlainen takauma noista asioista on jäänyt ja tunnistan sen liittyvän koulukiusaamiseen. Jos luet tätä ja olet kokenut tai koet kiusaamista kannattaa muistaa, että vika ei ole koskaan kiusatussa itsessään. Välttämättä myöskään kiusaaja ei ole varsinkaan lapsena läpeensä paha. Esimerkiksi omalla kohdallani ymmärrän sen, että kiusaamiseni on suurimmaksi osaksi ollut ihan vilpitöntä erilaisuuden pelkoa ja ihmettelyä. Lapsi ei välttämättä ymmärrä sitä, varsinkaan ellei häntä ole opetettu kohtaamaan erilaisuutta. En ole katkera kenellekään ja olen antanut anteeksi kaikille kiusaajilleni. Erityisen kiitollinen olen ystävilleni, jotka melkein kaikki ovat elämässäni edelleen.

Lue myös:

Elämäni kolme pahinta traumaa – Osa 2

Elämäni kolme pahinta traumaa – osa 3

Tummaihoisena itsenäisessä suomessa

ja

Oletko kokenut kiusaamista aikuisena 

 

 Musta sydän Apple SEURAA MINUA Musta sydän Apple

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN’

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *