Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Sinulle, joka haluat liikkua mutta et jaksa

Minna Ahmonsaari

Tämä teksti on sinulle joka haluat liikkua, mutta et jaksa. Saat ajoittain motivaatiopyrähdyksiä ja päätät laittaa elämäsi kerralla kuntoon. Alat käydä salilla monta kertaa viikossa ja samalla kertaa muutat kaikki elämäntapasi. Sitten tulee se hetki kun elämä vie. Tulee viikkoja ja kuukausia, ettet jaksa tai ehdi salille kertaakaan. Käytän esimerkkinä kuntosalia, mutta laji voi olla mikä vain. Hyvinvointi jää sivuseikaksi ja lyhyessä ajassa hankitut tulokset katoavat yhtä nopeasti kuin ovat tulleetkin. Tunnet epäonnistuneesi ja uudestaan aloittaminen on entistä hankalampaa. Kenties ostat jälleen kerran yhden uuden nettivalmennuksen jota et kuitenkaan käytä juuri nyt, vaan kohta. Huomenna.

Kiire ei ole tekosyy – jos haluat liikkua mutta et jaksa

Tuntuu, että ainakin vuosia sitten kuntovalmentajat ja PT:t pyrkivät motivoimaan asiakkaitaan sillä, että jokaisella on 24 tuntia vuorokaudessa ja olet itse vastuussa siitä mihin sen käytät. Ja kuinka kenellekään ei voi  olla ongelma käyttää joka päivä yksi tunti liikuntaan. Tavallaan tuossa oli hiukan syyllistävä sävy ja ihmisten tuntemuksia ja todellisuutta vähäteltiin. Jos esimerkiksi lapset ovat pieniä, etkä ole nukkunut kunnolla kuukausiin tai pahimmassa tapauksessa vuosiin, käyt töissä ja hoidat kotia ja lapsia, ei välttämättä vapaailtana tule ensimmäisenä mieleen lähteä kuntosalille, vaikka rakas kumppani tarjoutuisikin vahtimaan lapsia. Syy voi olla mikä tahansa muukin ja jos mieli on ylikuormittunut niin raskas liikunta ei edes ole kovin järkevää. Vaikka haluat liikkua niin aina ei pysty ja jaksa, ja jos näin on, niin silloin on levon paikka.

Minna Ahmonsaari

Ei ole olemassa kaikki tai ei mitään

Harmillisesti nykypäivänä ihmiset jakaantuvat niihin himosporttaajiin, joilla urheilu kuuluu päivittäiseen elämään. Heillä on alati vaihtuvia treeniohjelmia, valmentajia ja kisatavoitteita – urheilu on heille elämäntapa. Sitten on heitä, joita sohva kutsuu aina ja liikunta loistaa poissaolollaan päivittäisestä tai edes viikoittaisesta tekemisestä. Tuntuu siltä, että kultaisen keskitien kulkijoita on jatkuvasti vähemmän. Onko syynä siihen se, että moni vaatii itseltään aivan liikaa. Ajatellaan, että ’vain’ yksi kuntosalilla käynti viikossa on sama kuin ei mitään. Asia on kuitenkin niin, että kaikilla kerroilla, myös sillä yhdellä, on suuri merkitys kun tarkastellaan kokonaisuutta. Viime viikonloppuna Vaikuttajamedian tiimipäivässä sain kuulla positiivista palautetta siitä, että olen jaksanut olla aktiivinen blogini kanssa. Ja tämä vaikka olen päivittänyt blogia keskimäärin vain kerran viikossa. Tahtini ei ole himobloggaajalle tahti eikä mikään, mutta minun vuodesta toiseen samana pysynyt tahtini on kuitenkin välittänyt lukijoilleni tunteen siitä, että olen koko ajan aktiivinen – ’hitaasta’ tahdista huolimatta.

Monet päivittävät blogia kerran päivässä, joskus oli trendinä tehdä jopa kaksi päivitystä päivittäin. Se mistä minä tässä puhun on säännöllisyys ja oman rytmin löytäminen ja siinä pysyminen. Vertasin bloggaamista kuntosalilla käyntiin. Kun päivitän blogiani kerran viikossa pysyy blogini näkyvillä, hengissä ja on olemassa melko vähällä vaivalla. Jos pitäisin välissä esimerkiksi parin kuukauden tauon, heräisi kysymys olenko lopettanut. Moni kuitenkin ajattelee, että kerran viikossa on liian vähän ja sitten ei tee ollenkaan. Blogi ikäänkuin lakkaisi olemasta siksi aikaa. Siirretään tämä ajatus liikuntaan: yksi viikottainen käynti kuntosalilla on  100% enemmän kuin mitään. Sanotaan, että 1-2 kertaa viikossa ylläpitää, kolme tai enemmän kehittää kuntoa – tämä riippuu tietysti siitä kuinka harjoittelet. Mutta varmaa on se, että jos jätät sen yhdenkin kerran pois, palaat hitaasti ja varmasti nollaan. Sinne, mistä suunta on vain ja ainoastaan ylöspäin ja voit olla varma, että uudelleen aloittaminen on entistä haasteellisempaa.

Yritän tässä sanoa, että vaikka olisit suunnitellut liikkuvasi kolmesti viikossa ja elämäsi aiheuttaisi sen, että se onnistuu vain kahdesti, niin todellakaan ei ole sama jätätkö sen yhden kerran väliin. Ylläpidä  mitä olet aloittanut, äläkä missään vaiheessa lopeta kokonaan. Tee liikunnasta itsellesi tapa ja muista, että tavan muodostaminen vaatii keskimäärin tuhansia toistoja.

Minna Ahmonsaari

Kokemuksen rintaäänellä – säännöllisyys on kaiken a ja o

Itse olen toiminut näin vuosia ja olen huomannut sen toimivaksi tavaksi. Pitkiä taukoja ei treenaamisesta tule vaikka välillä olisikin viikkoja jolloin treenaaminen jää yhdeksi satunnaiseksi kerraksi. Koronarajoitusten aikaan taukoa tuli enemmän, mutta pidin kunnostani huolta pyöräilemällä. Aloittamiseen ei pääse syntymään minkäänlaista kynnystä kun liikunta ja omalla kohdallani kuntosalilla treenaaminen on läsnä elämässä, kuntosalikortti voimassa ja salikaverit tavoitettavissa, vaikka aktiivisuus ei olisikaan huippuluokkaa. Ajatelkaa vaikka elämän mittakaavalla. Onko parempi himotreenata 5 kertaa viikossa muutama vuosi vai kerran viikossa loppuelämä? Kerran on aina enemmän kuin ei mitään. Muista se, äläkä vaadi itseltäsi mahdotonta.

Jos haluat seurata liikkumistani, niin ota seurantaan Instagramin Reels-osioni. Teen sinne sisältöä omista treeneistäni huumorilla ja kevyesti – Minnan treenireelseihin pääset TÄSTÄ! Ja menemällä mobiililaitteella Reels-osioon.

 

 Musta sydän Apple TOIVOTTAVASTI TAPAAMME MYÖS SOMESSA Musta sydän Apple

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN’BLOGIT.FI

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *