Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Kolme vinkkiä toimivaan parisuhteeseen

parisuhde

Olen miettinyt paljon sitä, että mistä hyvä ja toimiva parisuhde koostuu. Tärkein elementti on mielestäni luottamus ja kunnioitus, lisäksi samankaltainen arvomaailma ja tulevaisuuden näkymät lisäävät yhteenkuuluvaisuutta parisuhteessa. Omakohtaisesta kokemuksesta kumppanin tulisi lähtökohtaisesti olla sellainen, jota katselee ihaillen ja voi kuvitella jo ennen varsinaista ihastumista, että ihmistyyppi olisi sellainen jonka kanssa näkisi yhteisen tulevaisuuden. En erittele tässä postauksessa omia parisuhteitani tai sitä mihin ne ovat kariutuneet vaan summaan kolme hyvin yksinkertaista asiaa jotka useat parisuhdeasiantuntijat nostavat esille puhuttaessa toimivasta parisuhteesta. Välttämättä pitkä parisuhde ei tarkoita toimivaa parisuhdetta, mutta seuraavat kolme  asiaa ovat niitä joita juuri tämän toimivan parisuhteen omaavat painottavat.

Elätkö sinä toimivassa parisuhteessa? Ovatko omat parisuhteesi olleet toimivia? Oletko koskaan miettinyt miksi jokin parisuhde kariutui  tai miksi joku toinen toimi paremmin?

parisuhde

PUHUMINEN

Puhuminen ja asioista keskusteleminen on ensiarvoisen tärkeää, emmehän me ole ajatustenlukijoita. On tärkeää kertoa kumppanille oman päivän tapahtumista sekä kysellä häneltä kuulumisia. Joskus toki on molemmilla sellaisia päiviä, ettei kiinnosta keskustella ja haluaa enemmän olla omissa oloissaan eikä esimerkiksi raskaan työpäivän jälkeen jaksa aina jakaa kaikkea, eikä tarvitsekaan. Avoimeen vuorovaikutukseen kannattaa kuitenkin pyrkiä. Ajattelen, että kaikesta voi puhua eikä ole olemassa tabuja mistä ei voisi puhua. Myös vaikeista asioista tai pikemminkin etenkin vaikeista asioista olisi hyvä pystyä puhumaan avoimesti ja säilyttää matala kynnys myös niistä puhumiseen. Tunteiden panttaaminen johtaa usein rajähdykseen, siksi ongelmista olisi hyvä pystyä puhumaan vastavuoroisesti ja rehellisesti ilman passiivis-aggressiivista syyttelyä. Vaikka arki olisikin hyvin hektistä, niin on silti tärkeää muistaa kysyä toiselta mitä kuuluu ja antaa toiselle mahdollisuus tuoda omia ajatuksia julki. Tästä päästäänkin aasinsiltana seuraavaan aiheeseen nimittäin kuunteluun.

parisuhde

KUUNTELEMINEN

Kuunteleminen on parisuhteen yksi kulmakivistä, enkä voi kyllin painottaa sen tärkeyttä, puhumisen lisäksi. Se että kokee tulleeksi kuulluksi ja kuuntelee mitä toinen kertoo, on kallisarvoista. Kuunteleminen aidosti ja läsnä ei ole itsestään selvyys. Nykyään kiinnitän paljon huomioita esimerkiksi sellaiseen, että ihminen näennäisesti kuuntelee mutta selvästi jo miettii omaa argumenttiaan tai mielipidettään niin paljon, että toisen sanominen menee sivusuun. Tätä tapahtuu ihan arkipäiväisissä keskusteluissa, ikäänkuin kaikki puhuvat omiaan mutta toisen ääni ja pohjimmainen tarkoitus jää kuulematta. Toisen ihmisen kuuntelu vaatii aitoa läsnäoloa ja keskittymistä, halua ymmärtää mitä toinen ihminen tarkoittaa. Aktiivisessa kuuntelussa asennoidutaan kuuntelemaan toista ihmistä niin, että hän tulee kuulluksi. Aktiivinen kuuntelu on äärimmäisen tärkeää myös parisuhteessa.

Nykyään  puhelin vie paljon huomioita. Puhelimen räpläämisestä tulee  väistämättä sellainen olo, ettei minua kuunnella jos kerron jotain todella tärkeää asiaa ja toinen osapuoli näpyttelee vain puhelintaan. Minusta tämä tapa on epäkohtelias enkä itse halua aiheuttaa toiselle osapuolelle tällaista tunnetta. Oli se sitten puoliso, ystävä tai kollega, niin aina pitää kuunnella. Tai sitten voi sanoa, että anteeksi hoidan tämän asian nopeasti pois alta ja sitten kuuntelen mitä sinulla on sanottavaa. Emmehän me esimerkiksi työhaastattelussa näpyttele puhelintamme vaan keskitymme siihen hetkeen ja olemme läsnä. Tällöin me kunnioitamme myös toisen osapuolen aikaa.

parisuhde

AJAN VIETTÄMINEN YHDESSÄ

Parisuhteessa voi olla vaikeaa muistaa viettää aikaa yhdessä varsinkin jos työt ja harrastukset ovat erilaisia.  Mielestäni parisuhteessa on hyvä olla myös yhteinen harrastus.  Usein tähän kuitenkin riittää vaikkapa vain Netflix & chill, vaikka olen itse kokenut lisäksi jonkun aktiivisen harrastamisen hyväksi parisuhteelle. Kumppanuus kuvaa parisuhdetta minusta hyvin ja yhteinen tekeminen vahvistaa kumppanuutta.  Monilla on parisuhteissa niin sanotusti omat elämät, mutta silti he pysyvät yhdessä ja saavat parisuhteen toimimaan.  Pariskunnalla saattaa olla aivan erilaiset harrastukset ja mielenkiinnon kohteet mutta silti annetaan tukea, kannustusta ja ymmärrystä toisen harrastuksiin ja mielenkiinnonkohteisiin. Molemmilla on siis omaa aikaa, mutta silti panostetaan myös yhteiseen aikaan ja kerrotaan mitä haluttaisi toisen kanssa tehdä. Usein kannattaakin kokeilla aivan uusia juttuja, jotka menevät molempien epämukavuusalueelle, tällaisesta saattaakin yhteinen harrastus. Parisuhteessa läheisyyden ja etäisyyden tarpeet vaihtelevat koko suhteen ajan. Alussa on luonnollista, että vietetään paljon aikaa yhdessä, koska ollaan ihastuneita ja pohjattoman kiinnostuneita toisista. Myöhemmin liiallinen läheisyys saattaa alkaa ahdistaa jompaakumpaa, jolloin herää tarve myös olla yksin ja omissa oloissaan. Tämä tarve on myös tärkeää sanoittaa ääneen.

Lyhykäisyydessään kolme vinkkiä toimivaan parisuhteeseen olivat siis niinkin yksinkertaiset kuin; puhuminen, kuunteleminen ja ajan viettäminen yhdessä. Oletko samaa mieltä?

Lue myös:

10 mielipidettä seksuaalisuudesta

Tuletko nähdyksi ja kuulluksi?

Kumpi on tärkeämpää rakkaus vai seksi? 

Kuinka saada toimiva parisuhde? 

 

 Musta sydän Apple TOIVOTTAVASTI TAPAAMME MYÖS SOMESSA Musta sydän Apple

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN’BLOGIT.FI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *