Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva
Kaupallinen yhteistyö

Joogafestival 2020 – Tietoinen läsnäolo

Kaupallinen yhteistyö: Joogafestival Helsinki

Joogafestival järjestettiin kuun vaihteessa Kaapelitehtaalla. Tämä oli ensimmäinen kertani vastaavanlaisessa tapahtumassa ja ajattelin kertoa teille vähän tunnelmia. Näytteilleasettajia oli runsaasti ja muutenkin ihmiset olivat löytäneet tapahtuman hyvin. Tunnit olisi kannattanut ehdottomasti varata ennakkoon, nimittäin suurin osa tunneista oli täynnä. Oli melkoisen jännittävää odottaa jonossa, pääsemmekö tunnille vai emme, koska tietenkin etukäteen varanneet olivat etusijalla. Onneksi pääsimme kuitenkin meitä kiinnostavalle luennolle ja rauhoittavalle mindfulness-tunnille. Kaapelitehdas sopi hyvin persoonallisuudellaan tapahtumapaikaksi.

Joogafestival – Tunnelukot

Osallistuin Joogafestivaaleilla  muun muassa lääkäri Sauli Siekkisen luennolle, joka käsitteli tunnelukkoja ja miten niistä pääsee irti. Mitä nämä tunnelukot oikein ovat? Ne ovat lapsuudessa ja nuoruudessa opittuja toimintamalleja, eli ne määrittelevät miten reagoimme, ajattelemme, tunnemme ja käyttäydymme jossakin tilanteessa. Nämä opitut tunnelukot aktivoituvat arjessamme päivittäin ja lukitumme huomaamattamme toimimaan juuri sillä tavalla, minkä me olemme lapsuudessamme tai nuoruudessamme oppineet. Näistä tunnelukoista voi kuitenkin oppia pääsemään irti. Olen itse miettinyt tunnelukkoja paljon, nimittäin jo vuosia sitten luin Kimmo Takasen kirjoittaman Tunne lukkosi -kirjan, jonka innoittamana tein myös Tunne lukkosi -testin. Testi oli minusta erittäin hyvä ja totuuden mukainen. Testin voit tehdä TÄÄLLÄ.

On todella mielenkiintoista miten tunnelukot ohjailevat meidän käyttäytymistä ja tunteita erilaisissa elämän tilanteissa.  Luentoa oli mukava kuunnella nimittäin Sauli Siekkinen on perinteisen länsimaalaisen yleislääketieteen erikoislääkäri joka suorittaa parhaillaan erityispätevöitymistä kivunhoitoon, lisäksi hän oli opiskellut homeopatiaa ja on harjoittanut kiinalaista lääketiedettä jo pitkän tovin. Myös joogaopettajana toimiva Siekkinen oli vaikuttava puhuja, nimittäin sellaisen ihmisen joka puhuu sydämestään ja rakkaudesta lajiin tunnistaa ja se on aina pysäyttävää. Ihmisen kokonaistavaltainen hyvinvointi on myös asia, jonka puolesta puhun täysin. Usein katsomme vain yhtä asiaa, ymmärtämättä ,että kaikki meissä vaikuttaa kokonaisuuteen.

MBSR-MENETELMÄ

Kävin myös Leena Pennasen ”Trauma-sensitiivinen mindfulness-harjoittaminen MBSR-menetelmässä” -tunnilla. Mitä tämä sanahirviö MBSR sitten pitää sisällään? Tässä menetelmässä yhdistyvät keho, hengitys ja mieli luontevaksi kokonaisuudeksi. Menetelmän peruspilareita ovat helposti opittavat, yksinkertaiset mietiskely- ja joogaharjoitteet, joissa tärkeimpänä on hyväksyvän tietoisen läsnäolon harjoittaminen. Tarkoituksena ei siis ole päästä johonkin tietynlaiseen tilaan, vaan nimenomaan olla läsnä tässä ja nyt. Viikonlopusta sain eniten muistutusta  juuri tähän läsnä olemiseen, oman kehon ja mielen kuunteluun. Leena Pennanen on minulle sillä tavalla tuttu, että minulla on joskus ollut hänen oma mindfulness -app puhelimessa. Hän on mindfulnes alan pioneeri Suomessa ja hänellä on erittäin rauhoittava ääni. Jotenkin viimeaikoina olen myös ikävöinyt hiljaisuuden retriitille, jollaisella olen osallistunut kaksi kertaa aikaisemmin.

MIELEN HARJOITTEET

Joskus pysyvien rutiinien luominen saattaa olla hankalaa? Oletko joskus halunnut jonkin asian jäävän pysyvästi arkeesi? Harjoittelemalla tärkeintä lihastamme eli aivojamme ja mieltämme pystymme muun muassa olemaan päättäväisempiä, päästämään asioista helpommin irti sekä olemaan kärsivällisempiä. Jos haluat jonkin uuden rutiinin jäävän pysyvästi arkeesi, niin se tarvitsee päättäväisyyttä ja tätä me voimme harjoitella! Kun opettelemme päästämään asioista helpommin irti, niin pystymme keskittymään enemmän tähän hetkeen ja elämään nykyisyydessä, emmekä murehdi menneitä. Mielemme ei myöskään harhaile jatkuvasti eri asioihin.

Olenkin pyrkinyt harjoittamaan omaa mieltäni vuosien saatossa. Siihen ei tarvitse käyttää pitkiä aikoja kerrallaan, vaan ihan hetki tai pari päivässä riittää. Ihan pienikin hetki. Tarvitsemme vain päätöksen ja hetken vaikkapa, bussissa, kävelyllä tai kotisohvalla. Helppo harjoitus omalle mielelle mielen rauhoittamiseen ja ankkuroimiseen voi olla esimerkiksi seuraavanlainen:

Ota mukava asento ja paina jalkapohjat lattiaan. Keskity vartaloosi. Ajattele, että se on tukeva alusta ja se kannattelee sinua.

Sulje silmät jos haluat. Keskity hengitykseen ja siihen, miltä maa tuntuu jalkojesi alla. Ajattele, että ajatuksesi ovat lehtiä, jotka lentävät tuulen mukana. Anna ajatusten tulla ja mennä, mutta älä tempaudu niiden mukaan. Ne ovat ajatuksia, jotka ovat vain mielikuvia. 

Keskity hengittämiseen. Tarkastele sen tahtia ja tunnustele, hengitä hitaasti nenän kautta sisään ja suun kautta ulos. Ajattele, että sisään virtaava ilma antaa energiaa. Ulos virtaava hengitys poistaa stressiä ja rauhoittaa.

Voit ajatella, että ajatuksesi on kuin elokuva.  Seuraat sitä,  mutta olet vain katselija.

Jos jokin ajatus hallitsee sinua liikaa sano itsellesi, ”tämä on vain ajatus ja olen valinnut, että vain seuraan sen kulkua ulkopuolelta”. Ajatuksia tulee ja menee, ne ovat vain mielikuvia. 

Tunnustele hengitystäsi, niin kauan kunnes olet rauhoittunut.

Kiitä itseäsi siitä, että olet tyyni ja rauhallinen. 

Kaiken kaikkiaan joogafestival, sunnuntain luento  ja mindfulness tunti  jätti itselle päällimmäisinä tunteina hyvän fiiliksen, rauhallisuuden sekä läsnä olemisen voiman. Muistetaan olla läsnä, puhutaan ja tullaan kuulluiksi.

Kävikö kukaan muu joogafestivaaleilla?

Lue myös:

Mitä teen viikonloppuna?

Musta sydän Apple TOIVOTTAVASTI TAPAAMME MYÖS SOMESSA Musta sydän Apple

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN’

Kaupallinen yhteistyö: Joogafestival Helsinki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *