Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Miten tunnistaa omat rajansa

Loppuunpalamisia tapahtuu jatkuvasti

Ihmiset palavat loppuun entistä useammin. Uupumuksesta johtuvat sairaslomat ovat eri työpaikoilla enemmän sääntö kuin poikkeus. Ihmisiltä vaaditaan nykyisin venymistä  ja joustoa jokaiselta osa-alueelta. Ei ole siis ihme, että uupumuksen merkkejä näkyy yhä enemmän. Ei kannata uhrata liikaa itsestään, koska ilman terveyttä ei ole mitään. Kun terveyden menettää, ei enää pysty välttämättä tekemään mitään pitkään aikaan, verrattuna mitä tekisi huomattavasti pienemmällä ja vähemmän kuormittavalla tavalla. Äärirajoilla taisteleva ihminen ei muutenkaan ole kovin tehokas, vaan työt tulee tehtyä paremmin kun niiden tekijä voi hyvin.

Kuinka tunnistaa omat rajansa

Loppuunpalamisen kynnyksellä yksi selkeimmistä merkeistä on totaalinen väsymys. Se voi olla fyysistä tai henkistä ja yleensä molempia. Omat rajansa voi olla vaikea tunnistaa. Tuntuu ettei jaksa tehdä mitään ja voimat ovat aivan loppu. Ennen mielenkiintoiset asiat eivät herätä samalla tavalla mielenkiintoa ja töihin/opiskelemaan meno voi tuntua todella haasteelliselta. Keskittyminen voi olla vaikeaa, eikä motivaatiota löydy oikein mihinkään. On ärtynyt ja ajatusmaailma muuttuu negatiiviseksi kuin huomaamattaan, pienetkin asiat tuntuvat elämää suuremmilta. Näitä asioita kannattaa tarkkailla itsessään ja tarttua ongelmaan, ennen kuin se johtaa totaaliseen burn outtiin ja esimerkiksi työkyvyn menetykseen. Usein uupumuksen oireisiin kuuluu myös se ettei itsestä jaksa huolehtia hyvin. Ei jaksa liikkua ja omaa väsymystä saatetaan lääkitä virheellisesti liiallisella alkoholin käytöllä tai vaikkapa epäterveellisellä ruoalla.

Olen oppinut itse kantapään kautta tunnistamaan nämä merkit ja väitän että osaan paremmin kuin koskaan tulkita itseäni. Jos en esimerkiksi jaksa keskittyä tai olen erityisen ärtynyt tiedän jo heti, että nyt täytyy priorisoida asioita. Palata aina ajatukseen: ”tärkeimmät asiat ensin, yksi kerrallaan”. Usein olen ihan omasta halustani monessa asiassa mukana ja kun asioita alkaa ajatella yhtenä isona pallona elämä saattaa tuntua kaaokselta. Kun taas pilkon asiat omiin uomiinsa ja pyrin keskittymään asioihin asia kerrallaan helpottaa jo kummasti. Stressaaminen ei auta mitään, vaan stressistä huolimatta voi olla stressaantumatta. Ihan jo sen tiedostaminen, ettei stressaaminen auta helpottaa jo tilannetta. Asiat jotka lievittävät stressiä kannattaa tiedostaa. Itselläni tärkeimmät niistä ovat liikunta, luonto, raitis ilma ja mukava läheinen sosiaalinen ympäristö.

Opettele sanomaan ei

Yksi tärkeimmistä stressinhallintakeinoista on ainakin omalla kohdallani ollut kaunis ilmaisu: ”Kiitos, mutta ei kiitos”. ”Ei” kannattaa sanoa reippaasti ja sen voi sanoa myös ystävällisesti suoraan. Selittely ja peruminen aiheuttaa jo itsessään pienen stressireaktion. Meistä itse jokainen määrittää sen mitä kaikkea elämäämme haluamme sisällyttää ja missä kaikessa olemme mukana. On todella helppoa suostua miellyttämisenhalusta kaikkeen mihin vain pyydetään, mutta usein realiteetit tulevat vastaan. Aika on rajallista, aika on rahaa ja rahalla saa ostettua aikaa. Aika on siis hyvin kallisarvoista ja kannattaa miettiä tarkkaan mihin sen käyttää. Jokainen meistä tarvitsee myös lepoa ja kun voi hyvin, levänneenä jaksaa niistä oikeasti merkittävistä asioista suoriutua paljon paremmin.

Musta sydän Apple  Seuraa Musta sydän Apple

Instagram / Facebook / Bloglovin’

Lue myös:

Fitfashion loppuu – Elämäni ei ole enää fitnestä ja fashionia

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *