Hae
Tyttö Sinä Olet Vahva

Suurten kontrastien Tansania

Lomani alkaa olla jo lähes puolessa välissä Tansaniassa. Olen kotiutunut Dar Es salaamiin hyvin ja vietän parhaillaan aikaa siskoni luona. Huomenna matkustan sitten Mwanzaan veljeni luo. Kaupunki on Tansanian toiseksi suurin kaupunki Dar es Salaaminen jälkeen. Se sijaitsee luoteisessa Tansaniassa ja on satamakaupunki Victoriajärven eteläisellä puolella.  Tästä tulee varmasti mielenkiintoista, koska en ole käynyt kyseisessä kaupungissa aiemmin. Tansania yllättää joka kerta ja välillä on vaikea tottua kontrasteihin täällä. ”Slummin” keskellä muurien takana saattaakin olla paratiisi ja toisinpäin. Moni Afrikassa lomaileva näkee vain pinta raapaisun luxushotellin altaalta siirtyessään safarille Serengetiin. Siinä käsitys Afrikasta jää hyvin pintapuoliseksi. Koska olen puoliksi Tansanialainen minulla on etuoikeutettu mahdollisuus nähdä Tansanian monet puolet, niin hyvässä kuin pahassa.

Tansaniassa kaikilla ei ole mahdollisuutta

Tansaniassa ollessa ihmisten erilaiset lähtökohdat korostuvat räikeästi. Köyhyyden näkemiseltä ei voi välttyä. Kaikki tukijärjestelmät puuttuvat kokonaan ja pitkälti se minkälaisesta perheestä on määrittää tulevaisuuden. Jos Tansaniassa syntyy kylässä, keskellä ei mitään on kouluun lähes mahdotonta päästä ja näin ollen  jo luku ja kirjoitustaito jäävät uupumaan. Parhaassa tapauksessa voi päästä varakkaampaan perheeseen  palvelijaksi ja he voivat opettaa paljon perusasioita ja jopa maksaa koulutuksen, näin elämässä voi päästä jollain tavalla eteenpäin. Toki osa ihmisistä on onnellisia asuessaan vaikkapa savimajassa, mutta esimerkiksi oikein minkäänlainen terveydenhuolto ei sinne ylety. HIV jyllää maassa ja ilman hoitoa se etenee AIDS:siksi ja on tappava. YK:n mukaan yli kaksi kolmasosaa tansanialaisista elää alle 1,25 dollarilla päivässä. Suurin osa elää maaseudulla. Maaseudulta puuttuvat  monet peruspalvelut, kunnollinen infrastruktuuri sekä mahdollisuudet päästä etenemään. Maatalouden kehittymistä vaikeuttaa myös maanomistusoikeuksien epävarmuus.

Syntyminen suomessa on lahja

Toki Suomessa on myös paljon ongelmia ja sanotaan, että ongelmat ovat sillä tasolla millä ihminen on. Kuitenkin välillä tuntuu, että arvostamme liian vähän turva järjestelmää mikä meillä siellä on. Terveydenhuoltoa haukutaan, mutta kuitenkin saamme julkisesta terveydenhuollosta merkittävän avun. Jos Tansaniassa ei ole rahaa ja jalka menee poikki,  ei hoitoon pääsy ole itsestäänselvyys. Hammashoidosta moni ei ole kuullutkaan. Raha määrittää paljon, huomattavasti enemmän kuin Suomessa. Vaikka Suomessa syntysi minkälaiseen perheeseen on mahdollisuus valita, jokainen ihminen pääsee kouluun ja voi opiskella korkeakoulussa halutessaan. Täällä se vaatii rahaa jota monella ei ole. Jos se mahdollisuus on ei ole vara valita, että valitsisiko vaikka kampaajan ammatin koska sillä tienaaminen on täällä onnetonta. Suomessa meillä on melko hyvä tasa-arvo verrattuna siihen mitä se on täällä. Ammatista riippumatta, jokainen voi elää melko laadukasta elämää halutessaan, eikä yhteiskuntaluokkia juurikaan ole. Toivoisin, että asia olisi näin myös jatkossa eikä ihmisia alettaisi jaotella tulotason mukaan. Tähän voimme jokainen osaltamme vaikuttaa.

 Musta sydän Apple SEURAA MINUA Musta sydän Apple

INSTAGRAM / FACEBOOK / BLOGLOVIN’

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *